Mikä on CFD

Mikä on CFD

Mikä on CFD?

CFD (Contract for Difference) on suosittu rahoitusjohdannaistuote, jonka avulla sijoittajat voivat käydä kauppaa eri rahoitusvarojen hinnanmuutoksilla. CFD-sopimus on pohjimmiltaan sopimus, jolla maksetaan kohde-etuuden avaus- ja päätöshintojen välinen erotus. Sijoittajana saat voittoa, jos hintakehitystä koskeva ennusteesi on oikea (välittäjä maksaa sinulle erotuksen), ja saat tappiota, jos hintakehitystä koskeva ennusteesi on väärä (maksat välittäjälle erotuksen

Mitä on CFD treidaus?

CFD-kaupankäynti on pohjimmiltaan spekulointia kohde-etuuden hinnanmuutoksilla. Jos uskot, että kohde-etuuden hinnat nousevat, ostat kohde-etuuden tai longata sen; jos uskot, että kohde-etuuden hinnat laskevat, myyt kohde-etuuden tai shorttaat sen. Saamasi voitot tai tappiot riippuvat avaus- ja päätöskurssin välisestä erosta sekä kauppaposition koosta.

Miten CFD treidaus toimii?

Kun ostat CFD-sopimuksen, et omista kohde-etuutta, vaan spekuloit sen hinnan muutoksella. CFD-sopimuksilla voidaan käydä kauppaa vipuvaikutuksella, mikä tarkoittaa sitä, että treidaajan tarvitsee asettaa vain pieni panos (marginaali), jotta he voivat hallita paljon suurempaa markkina-asemaa. Jos esimerkiksi välittäjä tarjoaa vipuvaikutusta 100:1, tarvitaan 1 000 dollarin marginaali 100 000 dollarin arvoisen markkina-aseman hallitsemiseksi. AvaTradessa tarjoamme CFD-kaupankäynnissä jopa enintään vipuvaikutusta.

Vipuvoiman avulla sijoittajat voivat hajauttaa pääomansa ja saada suurennettuja voittoja vain pienellä pääomamäärällä. On kuitenkin huomattava, että vipuvaikutus on kaksiteräinen miekka; suuria tappioita voi syntyä myös kaupoista, jotka menevät vastoin ennusteitasi. CFD-hinnat noteerataan yleensä pareittain: osto- ja myyntihinnat. Tarjoushinta on korkein hinta, jonka ostaja on valmis maksamaan, kun taas myyntihinta on alin hinta, jonka myyjä hyväksyy.

Tarjous- ja pyyntihintojen erotus tunnetaan nimellä ”spread”, ja se edustaa CFD-kaupankäynnin kustannuksia. Spread on yleensä häviävän pieni määrä verrattuna kauppaposition arvoon. AvaTradessa spreadit voivat olla jopa 0,01 % (tai jopa vähemmän) koko kauppaposition arvosta.

Spreadien lisäksi treidaajille voi aiheutua lisämaksuja, kun he jättävät kaupankäyntipositiot yöksi. Tämä tunnetaan nimellä rollover-maksu tai swap. Tämä on maksu, jonka välittäjä perii siitä, että voit jatkaa vivutetun position pitämistä markkinoilla aktiivisten päivittäisten kaupankäyntiaikojen jälkeen. Se on lähinnä yön yli perittävä rahoitusmaksu. Spreadit ja rolloverit ovat ainoat CFD-kaupankäyntikulut AvaTrade-alustoilla; muita piilomaksuja tai palkkioita ei ole.

Mitä voi treidata CFD:nä?

CFD-kaupankäynnin kohteena voi olla kirjaimellisesti mikä tahansa rahoitusvarallisuuserä, jolla on hinta-arvo. Tämä johtuu siitä, että sinulla ei ole mitään velvollisuutta omistaa kohde-etuutta – treidaat vain sen hinnanmuutoksilla.

AvaTrade tarjoaa CFD:tä seuraaviin kohteisiin

 • Valuuttaparit
  Kaupankäynti tärkeimpien, pienempien ja eksoottisten valuuttaparien valuuttakursseilla ympäri maailmaa.
 • Osakkeet
  Osakkeet ovat yritysten omistusyksiköitä. Osakkeita ostetaan ja myydään perinteisesti pörsseissä, mutta kun niillä käydään kauppaa CFD:nä, voit ostaa tai myydä niitä lyhyeksi, eikä sinun tarvitse omistaa kohde-etuutena olevia osakkeita.
 • Hyödykkeet
  Hyödykkeet ovat tärkeitä tavaroita kansainvälisessä kaupassa. Rahoitusmarkkinoilla kaupankäyntiin saatavilla olevia erilaisia hyödykefutuureja ovat muun muassa metallit, energia, maatalous ja kotieläimet.
 • Indeksit
  Indeksitovat painotettuja tilastollisia mittareita, jotka seuraavat valitun osakekorin kehitystä. Osakkeet voivat liittyä toisiinsa toimialan, markkinasektorin, pörssin tai jopa maan mukaan.
 • ETF:t
  ETFs (Exchange Traded Funds) ovat sijoitusrahastojen kaltainen sijoitusrahastotyyppi, mutta niillä käydään kauppaa pörsseissä. ETF-rahastoissa on varoja, kuten osakkeita, joukkovelkakirjoja ja hyödykkeitä.
 • Kryptovaluutat
  Kryptovaluutat ovat digitaalisen rahan muoto. Ne ovat kehittyneet nopeasti digitaalisiksi arvosäilöiksi ja edustavat uutta ja jännittävää rahoitusvarallisuusluokkaa.
 • Joukkovelkakirjat
  Joukkovelkakirjalainat ovat valtioiden ja yritysten liikkeeseen laskemia velkayksiköitä. Ne on arvopaperistettu ja niillä käydään julkista kauppaa

CFD:n treidausmenetelmät

CFD-kaupankäynnissä käytetään usein erilaisia kaupankäyntistrategioita, jotka jopa kaikkein kokemattomin treidaaja pystyy ymmärtämään. Näihin päätöksiin liittyy useita kaupankäyntimenetelmiä, ja suosituimmat niistä ovat Long vs. Short.

 • Pitkä positio
  Pitkä positio CFD-kaupankäynnissä on se, kun kauppias tekee KAUPAN. Tämä tarkoittaa, että hän odottaa omaisuuserän nousevan tai sen arvon kasvavan ajan myötä. Hän käytännössä OSTAA alhaisella hinnalla ja myy sitten, kun hinta nousee.
 • Lyhyt positio
  Lyhyt positio syntyy, kun treidaaja uskoo, että omaisuuserän arvo laskee ja valitaan ”myydä”, mutta treidaaja aikoo kuitenkin ostaa sopimuksen takaisin myöhemmin. Hän siis hyötyisi myydessään omaisuuserän korkeampaan hintaan ja ostaessaan sen takaisin, kun hinta on laskenut. Tämä saattaa tuntua monimutkaisemmalta ajatukselta, mutta sen oppii luonnostaan harjoituksen myötä. Se tarkoittaa myös sitä, että toisin kuin osakkeita ostaessasi voit käydä CFD-kauppaa myös silloin, kun markkinat laskevat. Tämä on CFD:n valtava etu.
 • Suojautuminen – CFD:t ovat tehokas suojautumisväline. Suojautuminen on strategia, jossa avataan kauppapositioita, joiden tarkoituksena on kompensoida salkussa vallitsevan toisen position aiheuttamia tappioita. Jos esimerkiksi omistat sijoittajana Facebookin osakkeita, saat voittoja, jos hinnat nousevat. Jos hinnat kuitenkin laskevat, sinulle aiheutuu tappioita. Suojautuaksesi siltä voit avata osakkeen lyhyen CFD-position. CFD-kauppa tuottaa voittoja, jotka kompensoivat toisesta sijoituksesta aiheutuvia tappioita, kun Facebookin osakkeen hinnat laskevat.

Miksi treidata CFD:tä AvaTradella?

Valitse valtavasta valikoimasta hyödykkeitä, osakkeita ja indeksejä todella kilpailukykyisin ehdoin ja saat lisäksi paljon tukea treidaamiseen.

Mitkä ovat CFD:n edut?

 • Ei välityspalkkiota
  Et omista kohde-etuutta etkä hanki mitään oikeuksia tai velvollisuuksia suhteessa kohde-etuuteen. Kyseessä on asiakkaan ja AvaTraden välinen sopimus, etkä maksa välityspalkkiota.
 • Vipukaupankäynti 
  Tarvitset huomattavasti vähemmän pääomaa kaupan avaamiseen verrattuna siihen, että omistaisit kohde-etuuden. Vipuvipu on tietenkin kaksiteräinen miekka, sillä se voi kasvattaa sekä tappioita että voittoja merkittävästi.
 • Sijoittaminen useilla instrumenteilla
  Mahdollisuus käydä kauppaa useilla välineillä samalta kaupankäyntialustalta.
 • Kaupankäynti sekä nousevilla että laskevilla markkinoilla
  Avaa joko lyhyitä tai pitkiä positioita markkinaolosuhteiden ja kaupankäyntistrategiasi mukaan.
 • Suojautumismahdollisuudet
  Puskuri kaupoillesi, jos kauppa ei mene haluttuun suuntaan, voit avata vastaavan position vastakkaiseen suuntaan vähentäen riskejä.

Mitkä ovat CFD:n haitat?

Hintojen volatiliteetti ja vipuvaikutus sekä suojauksen käytännön soveltaminen ovat tehneet CFD-kaupankäynnistä monille sijoittajille tuottoisan ja toimivan tavan, jolla he voivat käydä kauppaa suosikkivaroillaan verkossa. Tämä ei kuitenkaan ole riskitöntä.

Vipuvaikutus – Vipuvaikutus on kaksiteräinen miekka, kuten aiemmin mainittiin. Se voi kasvattaa voittoja kaupoista, jotka liikkuvat eduksesi, mutta se voi myös kasvattaa tappioita kaupoista, jotka liikkuvat sinua vastaan. Koska tappiot lasketaan vivutetun määrän perusteella, on olemassa pakkomyynnin uhka. Tämä on tilanne, jossa välittäjä vaatii sijoittajaa tallettamaan lisävaroja kattaakseen tappiolliset positiot markkinoilla tai sulkee tappiollisen position suojellakseen elinkeinonharjoittajan saldoa menemästä negatiiviselle alueelle.

Volatiliteetti – CFD-kaupankäyntiin liittyy myös markkinoiden volatiliteettiriski. Markkinoiden voimakkaan volatiliteetin aikana, kuten talousuutisten aikana, kaupankäynnin kustannukset voivat kasvaa laajempien spreadien muodossa. Massiivisten marginaalien maksaminen haittaa lyhyen aikavälin kaupankäyntistrategioita ja pienentää voittomarginaaleja kaikissa uusissa kauppapositioissa.

Minkälainen on CFD:n infografiikka?

what are CFDs Infographic

CKlikkaa kuvaa lukeaksesi koko infografiikan.

Aloita CFD:n treidaus tänään säännellyllä AvaTrade -välittäjällä!

Epäröitkö vielä? Tsekkaa Avatrade Reviewsnähdäksesi asiakkaiden arvioita!