4891 views

Kryptovaluuttojen arvostaminen

Kryptovaluuttojen arvostaminen

Kryptovaluutat ovat ainutlaatuinen sijoitustyyppi. Kryptovaluuttasijoitusten tuotot voivat olla päivittäin jopa kaksi- tai jopa kolminumeroisia, minkä vuoksi useimmilla kaupankävijöillä on haasteita määrittää tietyn kryptovaluutan kolikon todellinen arvo.

Jos kuitenkin sijoitat Bitcoiniin tai muihin digitaalisiin valuuttoihin, on tärkeää osata verrata valuutan nykyistä kaupankäyntiarvoa ja sen todellista arvoa (tuottoarvoa), mikä auttaa päättämään osto- (kun markkinat ovat aliarvostetut) tai myyntiajankohdan (kun markkinat ovat yliarvostetut).

Kryptovaluuttojen arvoa ei kuitenkaan voi määrittää kovin hyvin perinteisillä arvostusmalleilla, joita käytetään joukkovelkakirjojen, osakkeiden, fiat-valuuttojen tai hyödykkeiden arvon määrittämiseen. Tämä johtuu siitä, että kryptovaluuttoihin ei liity osingonmaksuja, toistuvia kassavirtoja tai tiettyä arvioitavaa loppuarvoa.

Kryptovaluutan todellisen arvo voi kuitenkin määrittää absoluuttisen ja suhteellisen arvostuksen avulla. Huomaa, että kryptovaluuttoihin ei tule sijoittaa ainoastaan arvostusmallien perusteella, mutta ne voivat auttaa ymmärtämään tekijöitä, jotka vaikuttavat digitaalisen valuutan arvoon.

Absoluuttinen arvostusmalli – yhtälö

Myös rahan kvantiteettiteoriana tunnettu malli auttaa kryptovaluuttojen arvostamisessa. Tämä malli pyrkii arvioimaan yksittäisen kolikon arvon määrittämällä käyttäjille kryptovaluuttaverkossa tarjottavan arvon ja suhteuttamalla tämän arvon kolikoiden tarjontaan ja kiertonopeuteen.

Tämä makrotaloudellisen mallin avulla voidaan suhteuttaa rahan tarjontaa, kiertonopeutta, hintatasoa sekä menoindeksiä. Yhtälö on

MV = PQ

Jossa:

  • M = taloudessa kierrossa olevan rahan keskimääräinen nimellinen tarjonta, tässä tapauksessa tietyn kryptovaluutan kolikoiden kokonaismäärä
  • V = rahan kiertonopeus, jolla mitataan kryptovaluuttakolikoiden käyttötiheyttä
  • P = kryptovaluutan hintataso
  • Q = todellisten menojen indeksi.

Yhtälön käyttötapaukset

Yleisesti yhtälöä voidaan käyttää kryptovaluutan arvon määrittämiseen useissa käyttötapauksissa, kuten:

  • valuuttayksiköiden tarjonta-aikataulun ennakoiminen, mikä osoittaa, milloin kolikoita on saatavilla ja kuinka moni on kaupankäynnin kohteena
  • arvion antaminen kryptovaluutan odotettavissa olevasta markkinaosuudesta ja S-omaksumiskäyrän tarjoaminen
  • kryptovaluutan kiertonopeuden ennakoimisyritykset
  • sellaisen diskonttaustekijän määrittäminen, joka tarvitaan valuutan tulevan hyödyn siirtämiseksi nykyhetkeen.

Rahan kvantiteettiteorian rajoitukset

Muiden taloudellisten mallien tapaan myös tähän kryptovaluuttojen arvostukseen käytettävään malliin liittyy rajoituksia:

  • Kryptovaluuttojen kiertonopeudesta ei ole saatavilla paljon tietoa, ja vähäiset saatavilla olevat tiedot vaihtelevat kryptovaluuttojen välillä.
  • Lohkoketjujen kryotovaluuttatapahtumia käytetään fiat-valuuttojen korvaamiseen. Merkittävä osuus näistä tapahtumista on kuitenkin vain kolikoiden siirtämistä pörssien välillä.
  • On haastavaa määrittää tarkasti todellisuudessa kaupankäynnin kohteena olevien tokenien prosenttiosuus, mikä tulisi ottaa huomioon arvostuksessa.
  • Muiden asiaan liittyvien tietojen määrittäminen on myös haastavaa. On esimerkiksi vaikeaa arvioida, missä määrin kiertonopeus korreloi muiden tekijöiden kanssa, tai missä tapauksissa sitä tulisi käsitellä itsenäisesti tai miten ketjun haarautumien arvo tulee ottaa huomioon.

Kryptovaluuttojen suhteellinen arvostus

Kryptovaluuttojen arvo on myös mahdollista määrittää suhteellisella arvostuksella. Tältä osa-alueelta on kuitenkin saatavilla tällä hetkellä hyvin vähän vakuuttavia tuloksia. Tietyt mielenkiintoiset mittarit auttavat kuitenkin tekemään vertailuja ja määrittämään suhteellisen arvostuksen:

  • Arvon ja transaktioiden välinen suhde: NVT-luku mittaa kryptovaluutan markkina-arvon dollarimääräistä arvoa suhteessa päivittäisiin transaktiomääriin.
  • Transaktioita sekunnissa: tämä on hyödyllinen mittari kryptovaluutoille, joiden tavoitteena on laajamittainen yleistyminen.
  • Valuutan omistuspohjan ominaisuudet: kryptovaluutan arvo voi riippua osittain tietyistä tekijöistä, kuten niiden käyttäjien määrästä, jotka omistavat enemmän kuin tietyn määrän kolikoita, omistuksen keskittymisestä sekä toimitettujen kolikoiden prosentuaalisesta osuudesta suhteessa käyttäjien omistuksiin.
  • Louhinnan kannattavuus: omistusrakenteen tarkastelussa hyödyllisiä mittareita ovat kryptovaluutan louhinnan luonne sekä se, kuinka kannattavaksi louhijat sen kokevat.
  • Jakelu- ja kaupankäyntimäärät: tässä otetaan huomioon pörssit, joissa kryptovaluutalla käydään kauppaa, sekä transaktiovolyymien jakautuminen näiden pörssien välillä.

Loppusanat

On selvää, että kryptovaluuttojen tarkka arvostus edellyttää mallien hiomista edelleen. Digitaalisten kolikkojen arvonkehitys liittyy tiettyjen projektien panostus-, kannustin- ja jakelumalleihin. On siis todennäköistä, että tulevaisuudessa kehitetään arvostusmalleja, joilla voidaan arvioida yhtä kolikkoa, yhden kaikille kolikoille sopivan mallin sijaan. Tutustu myös yleiseen julkaisuumme kryptovaluuttojen toimintaperiaatteesta.