Mikä on volatiliteetti?
Mikä on volatiliteetti & miten se vaikuttaa sinuun?
Rahoitusmarkkinoiden volatiliteetti määritellään nopeudeksi, jolla omaisuuserän hinta nousee tai laskee tietyn tuottokehityksen vallitessa. Sitä mitataan usein tarkastelemalla vuosittaisten tuottojen keskihajontaa tietyn ajanjakson aikana. Volatiliteetti on pohjimmiltaan mittari, joka kertoo, kuinka riskialtis tietty sijoitus on, ja sitä käytetään omaisuuserien hinnoittelussa tuottojen vaihtelun mittaamiseen. Toisin sanoen, kun volatiliteetti on korkea, kaupankäynnin riskit ovat korkeammat ja päinvastoin. Kun volatiliteettia käytetään rahoitusvarojen hinnoittelussa, se voi auttaa arvioimaan lyhyellä aikavälillä todennäköisesti esiintyviä vaihteluita. Jos omaisuuserän hinta vaihtelee nopeasti lyhyessä ajassa, sitä pidetään erittäin volatilisena. Omaisuuserän, jonka hinta liikkuu hitaammin pidemmän ajanjakson aikana, sanotaan olevan matalan volatiliteetin omaava.
Volatiliteetin tyyppejä
Volatiliteetti on yksi niistä tekijöistä, joita rahoitusmarkkinoiden sijoittajat analysoivat tehdessään kaupankäyntipäätöksiä. Volatiliteettiin on kaksi keskeistä lähestymistapaa, joilla kummallakin on hyvät ja huonot puolensa:
- Implisiittinen volatiliteetti:
Termi implisiittinen volatiliteetti kuvaa omaisuuserän arvioitua volatiliteettia, ja se on optiokaupan yleinen piirre. Implisiittinen volatiliteetti kuvastaa sitä, miten markkinat näkevät, missä volatiliteetin pitäisi olla tulevaisuudessa, mutta se ei ennusta, mihin suuntaan omaisuuserän hinta tulee liikkumaan. Yleensä omaisuuserän implisiittinen volatiliteetti nousee laskusuhdanteessa, koska useimmat sijoittajat ennustavat, että omaisuuserän hinta laskee edelleen ajan myötä. Se laskee nousumarkkinoilla, koska kauppiaat uskovat, että hinta nousee ajan mittaan. Tämä johtuu yleisestä uskomuksesta, jonka mukaan karhumarkkinat ovat luonnostaan riskialttiimpia kuin nousumarkkinat. Implisiittinen volatiliteetti on yksi niistä mittareista, joita kauppiaat käyttävät arvioidakseen omaisuuserän hinnan tulevia vaihteluita useiden ennakoivien tekijöiden perusteella. - Toteutunut / historiallinen volatiliteetti:
Toteutunut volatiliteetti, joka tunnetaan myös nimellä historiallinen volatiliteetti, on tapa mitata tilastollisesti sitä, miten tietyn omaisuuserän tai markkinaindeksin tuotot hajautuvat, kun niitä analysoidaan tietyllä ajanjaksolla. Tavallisesti historiallista volatiliteettia mitataan määrittämällä rahoitusvälineen keskimääräinen poikkeama sen keskihinnasta tietyn ajanjakson aikana. Standardipoikkeama on yleensä yleisin toteutuneen volatiliteetin mittari, vaikka tämän mittarin laskemiseen käytetään muitakin menetelmiä. Riskialtis arvopaperi on arvopaperi, jolla on korkea historiallinen volatiliteettiarvo, vaikka se ei tietyntyyppisissä kaupoissa ole välttämättä negatiivinen tekijä, sillä sekä nousu- että laskutilanteet voivat olla riskialttiita. Näiden kahden mittarin osalta historiallinen volatiliteetti (taaksepäin suuntautuva) toimii perusmittarina, kun taas implisiittinen volatiliteetti (eteenpäin suuntautuva) määrittelee omaisuuserien hintojen suhteelliset arvot.
Jos nämä kaksi mittaria osoittavat samankaltaisia arvoja, omaisuuserän katsotaan olevan historiallisiin normeihin perustuen oikeudenmukaisesti hinnoiteltu. Tästä syystä treidaajat etsivät poikkeamia tästä tasapainosta selvittääkseen, ovatko omaisuuserät yli- vai aliarvostettuja.
Rahoitusmarkkinoiden volatiliteetin arvioinnin standardipoikkeamamalli
Keskihajonta on mittari, jota käytetään määrittämään tilastollisesti hajonnan tai vaihtelun tasoa rahoitusvaroihin kuuluvan omaisuuserän keskihinnan ympärillä, joten se on sopiva tapa mitata markkinoiden volatiliteettia. Yleisesti ottaen hajonta on omaisuuserän keskimääräisen arvon ja sen todellisen arvon välinen ero. Mitä suurempi hajonta tai vaihtelu on, sitä suurempi on keskihajonta. Mitä pienempi hajonta on, sitä pienempi on keskihajonta. Analyytikot käyttävät keskihajontaa usein keinona mitata odotettua riskiä ja määrittää, kuinka merkittävä kurssimuutos on.
Volatiliteetin keskihajontaa laskettaessa on johdettava kohde-etuuden hintojen datajoukon varianssi. Keskihajonta on varianssin neliöjuuri. Havainnollistamiseksi tarkastellaan sellaisen kohde-etuuden hintaa, joka on noussut tasaisesti 1 dollarista 10 dollariin 10 kaupankäyntijakson aikana. Keskihajonta johdetaan seuraavassa esitetyllä tavalla:
- Laske 10 kaupankäyntipäivän keskiarvo. Tämä tehdään laskemalla hinnat yhteen ($1, $2…. $10) ja jakamalla se sitten 10:llä (tässä tapauksessa hintojen kokonaismäärällä). 55:n summa jaettuna 10:llä on 5,5 dollaria.
- Määritä poikkeama keskiarvosta kullakin jaksolla. Tämä on päätöshinnan ja keskiarvon välinen ero. Esimerkiksi 7. päivänä 7 dollarin hinta poikkeaa 5,5 dollarin keskiarvosta 2,5:llä.
- Neliöi kunkin jakson poikkeama. Kaikki negatiivisia poikkeamia sisältävät jaksot poistetaan neliöimällä ne.
- Lasketaan neliöidyt poikkeamat yhteen. Esimerkkimme mukaan summa on 82,5 dollaria.
- Jaa summa jaksojen lukumäärällä, tässä tapauksessa 10. Näin saadaan 8,25 dollaria.
- Keskihajonta on tämän luvun neliöjuuri. Tässä tapauksessa keskihajonta on 2,75 dollaria, mikä kuvastaa sitä, miten arvot jakautuvat keskihinnan ympärille, ja antaa kauppiaille käsityksen siitä, miten paljon omaisuuserän hinta voi poiketa keskiarvosta.
Kuten yllä olevasta laskelmasta käy ilmi, riskin mittarina käytetty keskihajonta olettaa, että datajoukko noudattaa normaalijakaumaa eli niin sanottua kellokäyrää. Tällaisessa skenaariossa, kuten edellä, 68 prosenttia tiedoista on yhden keskihajonnan sisällä, 95 prosenttia on kahden keskihajonnan sisällä ja 99,7 prosenttia tiedoista on kolmen keskihajonnan sisällä. Keskihajonnan käyttämisessä volatiliteetin mittarina on kuitenkin muutamia rajoituksia. Ensinnäkin hinnat tai tuotot eivät koskaan ole tasaisia, ja niihin liittyy jyrkkiä piikkejä jompaankumpaan suuntaan. Tämä tarkoittaa sitä, että itse keskihajonta voi vaihdella sen mukaan, mitkä ajanjaksot otetaan huomioon laskennassa.
Volatiliteetin mittaamiseen tai laskemiseen on olemassa myös beeta (β) -menetelmä. Tässä menetelmässä kohde-etuuden volatiliteetti mitataan suhteessa muihin vastaaviin omaisuuseriin. Esimerkiksi Applen osakkeen volatiliteettia voidaan mitata suhteessa muiden teknologiasektorin osakkeiden tai jopa koko vertailuindeksin kokonaisvolatiliteettiin. Lue lisää tämän volatiliteetin arviointimallin laskentatavasta ja sen merkityksestä riskienhallintaoppaastamme.
Mikä merkitys volatiliteetilla on?
Volatiliteetti vaikuttaa kauppiaiden mielialaan
Markkinatunnelmien analysointi on olennainen osa rahoitustietojen analysointia. Rahoitusmarkkinoilla kaupattavien omaisuuserien hinnat liikkuvat yleensä päivittäin ylös ja alas – tämä on luonnollinen seuraus rahoitusmarkkinoiden stokastisesta käyttäytymisestä. Näistä hintavaihteluista huolimatta sadat miljoonat sijoittajat ympäri maailmaa riskeeraavat edelleen rahansa rahoitusmarkkinoilla toivoen saavansa tuottoa tulevaisuudessa. Rahoitusmarkkinoiden volatiliteetti kiinnostaa sijoittajia, koska suuri volatiliteetti merkitsee usein mahdollisuutta suuriin voittoihin tai huomattaviin tappioihin suuremman epävarmuuden kustannuksella. Jos volatiliteetti on erittäin korkea, sijoittajat saattavat pysyä poissa markkinoilta peläten varojensa menettämistä. Toiset taas saattavat harjoittaa riskialttiimpaa kaupankäyntiä suurempien voittojen toivossa.
Volatiliteetti vaikuttaa kustannuksiin
Volatiliteetti on sijoituselämän tosiasia, ja se ohjaa tai vaikuttaa erilaisiin päätöksiin, joita sijoittajien on tehtävä markkinoilla. Yleisesti ottaen suuri volatiliteetti merkitsee suurta riskiä, mutta se merkitsee myös suuria palkitsemismahdollisuuksia. Markkinoiden hinnanmuutoksista tehdään rahaa, mutta suuri volatiliteetti tuo mukanaan myös lisäriskejä. CFD-markkinoilla, kuten Forexissa, korkea volatiliteetti tyypillisesti laajentaa kohde-etuuden marginaaleja. Tämä voi vaikuttaa suoraan yleiseen voittopotentiaaliin tai sijoitustavoitteisiin. Korkea volatiliteetti, joka on nähtävissä merkittävien talousuutisten ja kohde-etuuksia koskevien tapahtumien julkistamisen aikana, on osoitus tästä. Optiokaupassa korkea volatiliteetti vaikuttaa siten, että preemiot (eli optiosopimuksen hinta) nousevat. Tämä johtuu siitä, että erittäin volatililla omaisuuserällä on suurempi todennäköisyys saavuttaa mikä tahansa relevantti toteutushinta ja siten päättyä rahassa. Lisäksi volatiliteetti voi vaikuttaa pääoman kohdentamista ja salkun tasapainottamista koskeviin päätöksiin. Tyypillisesti vähemmän volatilille omaisuuserille jaetaan suurempi osuus pääomasta kuin volatilimmille omaisuuserille. Tämä voi heijastua positioiden kokoon, jolloin sijoittajat todennäköisesti käyvät kauppaa volatilimmilla omaisuuserillä pienemmillä eräkokoluokilla. Haihtuvat omaisuuserät voivat myös vääristää koko salkun tulosta, ja tämä voi saada sijoittajat tasapainottamaan salkkua uudelleen vakauden saavuttamiseksi.
Volatiliteetin indikaattorit
Optimaalisten sisään- ja uloskirjautumispisteiden määrittämiseksi kaupoille voidaan seurata markkinoiden volatiliteettia. Tämä voidaan tehdä käyttämällä erilaisia työkaluja, kuten seuraavia:
- VIX (CBOE Volatility Index),
- ATR (average true range),
- ja Bollinger Bands.
VIX on CBOE:n (Chicago Board Options Exchange) volatiliteetti-indeksin nimi, jota kutsutaan usein pelkoindeksiksi tai pelkoa kuvaavaksi mittariksi. Tämä indeksi mittaa osakemarkkinoiden volatiliteettiodotuksia, jotka perustuvat S&P 500 -indeksin optioihin. Yleensä VIX-arvon ollessa alhaisella tasollaan se merkitsee vähäistä volatiliteettia, kun taas yli 30:n lukema merkitsee markkinoiden lisääntynyttä volatiliteettia.
J. Welles Wilder Jr:n kehittämä ATR-indikaattori eli average true range -indikaattori voidaan soveltaa mihin tahansa valuuttakurssipariin, ETF:ään, osakkeeseen, hyödykkeeseen tai futuurisopimukseen. Tämä indikaattori laskee ”todellisen vaihteluvälin” ja se luo ATR:n 14 päivän eksponentiaalisena liukuvana keskiarvona (EMA) todellisesta vaihteluvälistä. Todellisen vaihteluvälin laskemiseksi käytetään suurinta arvoa, joka saadaan jollakin kolmesta yhtälöstä:
- True range = Edellisen päivän lähellä miinus kuluvan päivän alin arvo.
- True range = Kuluvan päivän korkein arvo miinus kuluvan päivän matalin arvo.
- True range = Kuluvan päivän korkein arvo miinus edellisen päivän sulkukurssi
ATR:n alhaiset lukemat osoittavat, että markkinat vaihtelevat ja niiden volatiliteetti on alhainen, kun taas suurempi ATR osoittaa, että volatiliteetti on kasvanut. John Bollingerin luomat Bollingerin kaistat ovat myös hyödyllinen indikaattori markkinoiden volatiliteetin seuraamiseen, ja niitä voidaan soveltaa mihin tahansa hyödyke- tai osakekaavioon. Se koostuu kahdesta kaistasta tai viivasta, jotka ovat 2 standardipoikkeamaa 20 päivän liukuvan keskiarvon ylä- ja alapuolella. 20 päivän liukuva keskiarvo näkyy viivana näiden kahden kaistan välissä. Kun volatiliteetti lisääntyy, kaistat levenevät, ja alhaisen volatiliteetin aikana kaistojen välinen tila kapenee.
Volatiliteettiin perustuvat johdannaiset
Osakkeisiin, valuuttoihin tai hyödykkeisiin sijoittamisen lisäksi jotkut kauppiaat päättävät sijoittaa itse volatiliteetin käsitteeseen useiden johdannaissijoitusten avulla. Näitä ovat esimerkiksi pörssinoteeratut velkakirjat (ETN), jotka muistuttavat ETF:iä (pörssinoteerattuja rahastoja) mutta ovat itse asiassa vakuudettomia velkakirjoja. Yksi näistä johdannaisista on VIX, joka on Chicago Board Options Exchange Market Volatility Index -markkinavaihtuvuusindeksin tunnus. Tämä indeksi mittaa sitä, kuinka paljon kauppiaat ovat valmiita sijoittamaan S&P 500 -indeksin optioiden ostoon tai myyntiin. VIX-indeksiä kutsutaan usein pelkoindeksiksi tai pelkomittariksi. Suurimmat ja suosituimmat VIX:ään liittyvät sijoitukset ovat iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (VIX), jolla on pitkiä positioita futuurisopimuksissa.
Jos haluaisit käydä kauppaa rahoitusmarkkinoiden volatiliteetilla tai käyttää sitä suojautumiskeinona, VIX:ään liittyvät ETN:t ovat hyväksyttäviä välineitä.
Volatiliteetti UKK
- Kuinka treidata volatiliteettia?
Vaihtelevilla markkinoilla käydään kauppaa useilla eri menetelmillä, mutta ehkä yksi suosituimmista on straddle-menetelmä. Tässä straddle-strategiassa käytetään vireillä olevia toimeksiantoja hyödyntämään volatiliteettia, joka usein seuraa tärkeitä uutisjulkaisuja, kuten yritysten tulosraportteja tai hallitusten talousraportteja. Siinä treidaaja sijoittaa odottavan pitkän ja odottavan lyhyen osakkeen konsolidoituvan hinnan kummallekin puolelle ennen odotettua uutistapahtumaa. Näin treidaaja voi ottaa kiinni omaisuuserän liikkeestä riippumatta siitä, mihin suuntaan se menee uutisen jälkeen.
- Mikä aiheuttaa markkinoiden volatiliteettia?
Markkinoiden volatiliteetin alkuperästä on olemassa useita teorioita, ja on todennäköistä, että jokaisessa niistä on jonkin verran totuutta. Jo aiemmin on todettu, että taloustiedotteet ja yritysuutiset aiheuttavat volatiliteettia, samoin kuin analyytikkojen huomautukset ja tulostulokset. Jotkut ovat todenneet, että vaikka tämä pitää paikkansa, volatiliteetin perimmäinen syy on peräisin lyhyeksi myyjiltä ja automaattisilta kaupankäyntiroboteilta. Yksi lähestymistapa väittää, että volatiliteetti on seurausta markkinoiden psykologisista voimista, jolloin volatiliteetti syntyy, kun sijoittajien tunnelmissa ja/tai käsityksissä tapahtuu massiivinen muutos. Riippumatta siitä, mikä aiheuttaa volatiliteetin, on varmaa, että sitä esiintyy, ja kauppiaiden on löydettävä keino käsitellä sitä menestyksekkäästi.
- Onko mahdollista hyötyä markkinoiden volatiliteetista?
Kaikista markkinoista on mahdollista hyötyä, jos tietää mitä tehdä. Kokeneet kauppiaat, jotka ovat olleet tekemisissä volatiliteetin kanssa, voivat kertoa, että on olemassa useita strategioita, jotka voivat auttaa tuottamaan hyviä tuottoja volatiliteetin aikana. Yksi niistä on aloittaa pienestä ja täydentää sitä olemalla valikoiva kauppojen kanssa. Koska volatiliteetti voi aiheuttaa markkinoilla heilahteluja, on myös tärkeää, ettei ole liian luottavainen, vaan on oltava valmis sopeutumaan ja muuttamaan suuntaa tarvittaessa nopeasti. Ota tunteet pois kaupankäynnistäsi, pysy keskittyneenä, seuraa kauppojasi, ja jos voit saada vain pieniä voittoja, tyydy siihen.
Lopuksi
Vaikka jotkut ihmiset suhtautuvat kielteisesti rahoitusmarkkinoiden volatiliteettiin, se voi itse asiassa lisätä voittomahdollisuuksia, jos lyhyen aikavälin kaupat ennustetaan oikein. Kryptovaluutat, kuten Bitcoin ja Ethereum, ovat erittäin epävakaita, mutta juuri tämä on tehnyt niistä kaupankäynnistä niin kannattavaa viime vuosina. Kun ymmärrät volatiliteettia ja sitä, miten se vaikuttaa omaisuuserien hintoihin, pystyt hyötymään näistä hintavaihteluista.
Avaa kaupankäyntitili 1 minuutissa
Hyödynnä kaupankäyntimahdollisuudet