Mitä osakkeet ovat?
Pääoma, osakkeet ja osuudet – osakemarkkinoiden
terminologiaa helposti ymmärrettävällä tavalla
Dynaamisessa rahoitusmaailmassa kuulee usein erilaisia termejä, kuten pääoma, osakkeet ja osuudet. Näitä termejä saatetaan kuitenkin käyttää vaihtelevasti. Perehdytäänpä tarkemmin näiden merkityksiin:
- Oma pääoma: Oma pääoma tarkoittaa summaa, joka yrityksen osakkeenomistajille (omistajille) maksettaisiin, jos kaikki varat myytäisiin ja kaikki velat maksettaisiin. Osakkeenomistajia ovat periaatteessa kaikki, jotka omistavat osuuden yrityksen osakepääomasta. Jos yrityksen arvo on esimerkiksi 100 euroa, ja sinä omistat omaa pääomaa viiden euron arvosta, osuutesi on 5 % pääomasta. Mitä enemmän yrityksen omaa pääomaa omistat, sitä suuremman osuuden yrityksestä omistat.
- Osakkeet: Osake tarkoittaa omistusosuuttasi yrityksestä. Ostaessasi osakkeita ostat omistusosuuden yrityksestä. Osakkeita myymällä yritykset hankkivat rahaa, ja osakkeita ostamalla ihmiset toivovat osuuksiensa arvonnousua yrityksen menestyksen myötä.
- Osuudet: Osuudet ovat omistamiasi jakokelvottomia osakkeita. Jos yritys laskee liikkeeseen 100 osuutta yhden euron kappalehintaan, ja sinä ostat viisi osuutta, omistat osuuksia viiden euron arvosta.
Ostamalla osuuksia ostat osakkeita, mikä tarkoittaa, että saat omaa pääomaa yrityksestä, joten osuuksien omistaminen = osakkeiden omistaminen = oma pääoma yrityksestä.
Haluatko lisätietoja osakkeista?
Tutustu kattavan oppaan avulla osakkeisiin ja niiden toimintaperiaatteeseen!
Aloita osakekaupankäynti avaamalla AvaTrade-tili nyt.
Osakkeiden ostaminen ja myyminen
Listautumisannit ja niiden merkitys markkinoilla
Kuvittele mielessäsi maailmaa, jossa kunnianhimoiset yritykset ovat laivoja, jotka lähtevät purjehtimaan valtaville rahoitusmerille tutkimaan uusia alueita. Tällaisessa maailmassa listautumisannit ovat merkittäviä tapahtumia, joissa nämä alukset lasketaan vesille katsojien hurratessa. Listautumisanti tarkoittaa sitä, että yksityinen yritys listautuu pörssiin ja alkaa tarjota osakkeitaan ensimmäistä kertaa yleisölle pörssin kautta.
Listautumisannit ovat merkittäviä tapahtumia monesta syystä. Se antaa ensinnäkin yrityksille mahdollisuuden hankkia nopeasti pääomaa, mikä tukee niiden kasvua ja suunnitelmia. Sijoittajille listautumisannit tarjoavat mahdollisuuden päästä osaksi yrityksen taivalta alkuvaiheista lähtien. Sijoittajat voivat alkaa ostaa yrityksen osuuksia vallitsevaan markkinahintaan, joka määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Jos mahdolliset sijoittajat uskovat yrityksen menestyvän hyvin tulevaisuudessa, kasvavat osakkeiden kysyntä sekä hinta, jonka sijoittajat ovat valmiita maksamaan osuuksien omistamisesta. Osuuksien hinta nousee usein merkittävästi listautumisannin aikaan, mutta joissakin tapauksissa hinta voi laskea, jos kysyntä on vähäistä.
Listautumisanti on kuitenkin juhlallinen ja strateginen hetki. Osakkeenomistajat ja sääntelyviranomaiset alkavat tarkemmin valvoa pörssiin listautuvia yrityksiä, joiden on julkistettava monia tietoja, mukaan lukien taloudellisia tietoja. Tämä osoittaa yrityksen sitoutumista ja luottamusta liiketoimintamalliinsa.
Miksi yritykset päättävät listautua pörssiin?
Syitä on monia:
- Laajentuminen – uudet markkinat, markkinoinnin lisääminen, resurssien kasvattaminen.
- Innovointi – sijoittaminen tutkimukseen ja kehitykseen, uusien teknologioiden ja menetelmien käyttö.
- Velkojen maksu – mahdollinen velkojen maksaminen.
- Maksaminen sijoittajille – tarjoaa varhaisvaiheen sijoittajille, kuten siemenvaiheen rahoittajille, mahdollisuuden nostaa voittoja tai saada lisäpääomaa osuuksien muodossa.
Laivan lähtiessä seilaamaan on tärkeää ymmärtää, että listautumisanteihin liittyy myös riskejä.
Matka voi olla arvaamaton markkinoiden volatiliteetin ja sijoittajien vaihtelevan kiinnostuksen johdosta. Näille vesille uskaltautuvat voivat kuitenkin saavuttaa tuottoa, mikä merkitsee uutta aikakautta yrityksen tarinaan ja sijoittajan salkkuun.
Sijoittaminen vs. spekulatiivinen kaupankäynti osakemarkkinoilla
Osakevälitys ja sijoitusstrategiat
Osakevälittäjällä on merkittävä rooli osakemarkkinoilla sijoittaville sijoittajille. Osakevälittäjä helpottaa pörssiyhtiöiden osakkeiden ostamista ja myymistä kaupankävijän ja pörssin välillä.
Välittäjä hoitaa kauppoihin liittyviä tehtäviä, mutta tarjoaa mahdollisesti myös muita palveluita, kuten perusteellisia markkina-analyysejä ja räätälöityjä sijoitusneuvoja. Välittäjä automatisoi suurimman osan tehtävistään hyödyntämällä nykyaikaisia verkkokaupankäyntialustoja, jotka tarjoavat asiakkaille mahdollisuuden käyttää monia itsepalveluominaisuuksia.
Pitkän aikavälin sijoittaminen: pääoman kasvu ja osingot
Pitkän aikavälin sijoitusstrategioissa keskitytään pääoman kasvuun (arvonnousu) ja mahdollisiin voitto-osuuksien (osingot) maksuihin. Pääoman arvo voi nousta sijoittamalla yrityksiin, joiden arvo voi kasvaa ajan myötä. Kun yrityksen arvo kasvaa, sen osuuden hinta nousee, jolloin osuuksiesi arvo kasvaa.
Osinkopainotteisessa sijoittamisessa sijoitetaan yrityksiin, jotka jakavat säännöllisesti voittoja osakkeenomistajille ja tarjoavat näin säännöllistä tuottoa. Tämän strategian ansiosta sijoittajat voivat tasapainottaa osingoista saatavia lyhyen aikavälin tuottoja ja pääomasijoitustensa pitkän aikavälin kasvua.
Pitkän aikavälin sijoittamisen tavoitteena ovat pitkän aikavälin tulokset eikä osakekurssin lyhyen aikavälin (päivittäiset, viikoittaiset, kuukausittaiset) nousut ja laskut.
Spekulatiivinen kaupankäynti: korkea riski, korkea palkkio
Spekulatiivinen kaupankäynti soveltuu riskeistä nauttiville kaupankävijöille, sillä siinä tehdään lyhytaikaisia ennusteita osakekurssien kehityksestä. Tämä strategia edellyttää markkinoiden suuntausten, dynamiikan ja vaikuttavien tekijöiden ymmärtämistä sekä tiukkaa riskinhallintaa.
Spekulatiivisessa kaupankäynnissä hyödynnetään osakekurssien lyhytaikaisia muutoksia, jolloin voittoja voidaan saada ostamalla ja myymällä osakkeita sopivina ajankohtina. Jatkuvien tuottojen saaminen edellyttää kuitenkin vankkaa kaupankäynnin tuntemusta ja taitoa. Tällaisessa kaupankäynnissä on oltava selkeä kaupankäyntisuunnitelma ja käytettävä riskinhallintavälineitä, kuten stop-loss- ja take-profit-toimeksiantoja. Spekulatiivinen kaupankäynti tarjoaa mahdollisuuden merkittäviin tuottoihin lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä, mutta siihen liittyy myös yhtä nopeiden tappioiden riski.
Sijoittaminen vs. spekulatiivinen kaupankäynti – johtopäätös
Osakemarkkinoilla sijoittaminen edellyttää selkeää eroa sijoittamisen ja spekulatiivisen kaupankäynnin välillä. Kaupankävijöiden ja sijoittajien on tehtävä valintoja taloudellisten tavoitteiden, riskinsietokyvyn ja markkinoiden ymmärtämisen mukaisesti. Menestys riippuu tiedon, kurinalaisuuden ja riskienhallinnan yhdistelmästä niin vakaammassa strategisessa sijoittamisessa kuin dynaamisessa spekulatiivisessa kaupankäynnissä.
Osakekaupankävijöiden riskien hallinta
Kaikessa on riskejä autolla ajamisesta rappusissa kävelyyn. Riskejä on tietenkin myös rahoitusalalla. Riskien hallinnalla pyritään minimoimaan tappioita epäsuotuisien tapahtumien yhteydessä. Sen tarkoituksena ei ole kuitenkaan uhrata mahdollisia tuottoja.
Monimuotoisessa sijoitus- ja kaupankäyntiympäristössä käy selväksi, että riskinhallinnan hallitseminen ei ole valinta vaan välttämättömyys. Rahoitusmarkkinat heilahtelevat jatkuvasti monien eri tekijöiden, kuten kysynnän ja tarjonnan, geopoliittisten tapahtumien, uutisten ja sääntelyn, mukaan.
Vankkojen riskinhallintastrategioiden ymmärtäminen ja noudattaminen on äärimmäisen tärkeää – olitpa sitten kokenut kaupankävijä spekulatiivisen kaupankäynnin epävakaissa virtauksissa tai pitkän aikavälin sijoittaja, joka pyrkii vakaampaan tuottoon.
Riskien hallinnassa on tärkeää ymmärtää riskinsietokykysi eli se, kuinka paljon riskiä voit ottaa, ja mukauttaa sijoitusstrategiaa sen mukaisesti. Tämä itsetuntemus on perusta kaikille muille riskinhallintastrategioille.
Hajauttaminen on yksi riskinhallinnan tehokkaimmista keinoista. Hajauttamalla sijoituksesi eri omaisuuseriin, sektoreille tai maantieteellisille alueille vähennät yksittäisen sijoituksen vaikutusta koko salkkuusi. Sijoittamisessa ei tule laittaa kaikkia munia samaan koriin.
Vivutetussa kaupankäynnissä vaikutukset ovat entistä suuremmat, koska kauppaa käydään välittäjältä ”lainatuilla varoilla”. Näissä tapauksissa stop-loss-toimeksiantojen käyttäminen on ehdotonta.
Stop-loss-toimeksianto auttaa rajoittamaan mahdollisia tappioita myymällä omaisuuserä, kun sen hinta laskee tietylle tasolle. Take-profit-toimeksiannot auttavat taas varmistamaan, että voit hyödyntää voitot ennen markkinoiden kääntymistä tappiolliseen suuntaan.
Riskien hallinnassa on tärkeää myös jatkuva kouluttautuminen ja ajan tasalla pysyminen. Talousuutisten, markkinasuuntausten ja talousraporttien seuraaminen voi auttaa tekemään tietoon perustuvia päätöksiä dynaamisilla markkinoilla.
Salkkua on myös tärkeää tarkastella säännöllisesti, niin voit mukauttaa strategioita, tasapainottaa sijoituksia ja varmistaa, että salkkusi vastaa taloudellisia tavoitteitasi ja muuttuvia markkinaolosuhteita.
Riskienhallinnan hallitseminen tarjoaa sijoittajille ja kaupankävijöille mahdollisuuden sijoittaa rahoitusmarkkinoilla luottavaisin mielin ja kääntää mahdolliset uhat hallittaviksi haasteiksi.
Vivutettu osakekaupankäynti johdannaisten avulla
Spekulatiiviseen kaupankäyntiin syventyessämme pääsemme tutustumaan vivutettuihin johdannaisiin.
Johdannaiset – Nämä rahoitusvälineet perustuvat kaupankäynnin kohteena olevan kohde-etuuden arvoon. Kaupankävijät suosivat enimmäkseen CFD-sopimuksia, jotka ovat kaupankävijän ja välittäjän välisiä sopimuksia arvopaperin tai omaisuuserän hinnaneron vaihtamisesta sopimuksen avaamisen ja sulkemisen välillä.
Vivutus tarjoaa kaupankävijöille merkittävämmän markkinasijoituksen pienellä alkupääomalla. Välittäjä tarjoaa lisäpääomaa (vivutus), jonka avulla kaupankävijä voi hallita merkittävämpää positiota. Tämä vivutus lisää mahdollisia voittoja ja tappioita, mikä vaatii toisaalta huolellista strategiaa.
Esimerkki: Oletetaan, että käytettävissäsi on 1 000 euroa. Uskot, että yhtiö X:n osakekurssi nousee, ja nykyinen osakekohtainen hinta on 100 euroa. Et osta osaketta suoraan, jolloin saisit vain kymmenen osaketta, vaan avaat vivutetun CFD-position 10:1. Näin voit saada 10 000 euron (1 000 euroa x 10) arvoista positiota vain alkuperäisellä 1 000 eurolla.
Jos osakkeen hinta nousee, voit sulkea positiosi korkeampaan hintaan ja saada tuottona ostamasi ja myymäsi summan välisen erotuksen. Jos taas hinta laskee, kauppasi on tappiollinen. Vivuttamalla sijoituksia pienetkin markkinoiden liikkeet voivat vaikuttaa merkittävästi positioosi.
On tärkeää ymmärtää tällaisen kaupankäynnin riskit, vaikka moninkertainen tuotto houkutteleekin. Vivuttaminen voi aiheuttaa myös huomattavia tappioita, jotka usein ylittävät alkuperäisen sijoitetun summan. Tämän vuoksi on entistäkin tärkeämpää asettaa tiukkoja riskinhallintastrategioita, kuten stop-loss-toimeksiantoja, sekä sijoittaa vain sellaisia varoja, joiden menettämiseen sinulla on varaa.
Lisäksi on tärkeää tehdä perusteellista tutkimusta ja ymmärtää kaupankäynnin kohde-etuuksia. Markkinoiden suuntausten, yritysten menestyksellisyyden ja taloudellisten tekijöiden tunteminen auttaa tekemään parempia kaupankäyntipäätöksiä.
Vaikka CFD-sopimusten kaltaisilla vivutetuilla johdannaisilla käytävä kauppa tarjoaa mahdollisuuden huomattaviin tuottoihin, se vaatii paljon ymmärrystä, kurinalaisuutta ja riskienhallintaa. Kaikkien korkeatuottoisten strategioiden tapaan matka vaatii varovaisuutta, tietoa ja vakautta.
Miksi kannattaa käydä kauppaa osakkeilla AvaTraden kautta
Kaupankäynti edellyttää luotettavaa ja neuvokasta kumppania. AvaTrade on täydellinen valinta kaupankävijöille ympäri maailmaa. AvaTrade auttaa varmistamaan palkitsevan sekä valaisevan kaupankäyntikokemuksen turvallisuuden, tietämyksen ja huipputeknologian avulla. Seuraavassa käydään läpi, miksi AvaTrade on ihanteellinen valinta osakekaupankäyntiin:
- Kansainvälinen sääntely: AvaTradea säännellään tiukasti maailmanlaajuisesti, mikä takaa turvallisen ja luotettavan kaupankäyntiympäristön.
- Koulutusresursseja: Koulutus-osiomme kattavat koulutusmateriaalit auttavat parantamaan kaupankäyntitietoja ja -taitoja. Syvennä markkinatuntemustasi maksuttomilla webinaareilla, AvaAcademy-kursseilla ja muilla koulutusmateriaaleilla.
- Edistykselliset kaupankäyntimateriaalit: Yksinkertaista ja optimoi kaupankäyntikokemusta intuitiivisten ja innovatiivisten kaupankäyntialustojen avulla. Valittavissa ovat MT4, MT5, WebTrader sekä AvaTrade-mobiilisovellus.
- Eksklusiiviset kaupankäyntiresurssit: Hyödynnä kaupankäyntikeskuksen reaaliaikaisia markkina-analyysejä. Käytä AvaProtect-riskinhallintaratkaisua sekä nauti alustan tarjoamista kaupankäyntisignaaleista.
- Palkittu asiakastuki: Saa huippuluokan tukea, joka on apunasi kaupankäynnin jokaisessa vaiheessa.
Oletko valmis parantamaan kaupankäyntiäsi? Syvennä tietojasi ja hio strategioitasi lukemalla kattavat oppaamme.
Usein kysytyt kysymykset (UKK)
Osakkeet, osuudet ja omapääoma tarkoittavat omistusosuutta yrityksestä. Näitä termejä käytetään usein vaihtelevasti, mutta "osakkeista" käytetään nimitystä "osuudet", ja ne tarkoittavat omistusosuuksia tietystä yrityksestä. "Oma pääoma" tarkoittaa kokonaisomistusosuutta yrityksestä. Osakkeenomistajat voivat saada osinkoa ja äänioikeuden omistettujen osuuksien tyypistä riippuen.
Sijoittaminen tarkoittaa osakkeiden ostamista ja salkussa pitämistä pitkällä aikavälillä tarkoituksena saada tuottoa pääoman arvonnoususta ja mahdollisista osingoista. Kaupankäynti tarkoittaa lyhytaikaista osakekurssien muutosten ennustamista. Kaupankäynnissä hyödynnetään usein johdannaisinstrumentteja, kuten CFD-sopimuksia ja spreadejä. Kaupankäyntiä voidaan harjoittaa lyhyemmällä aikavälillä, minuuteista kuukausiin.
CFD-sopimukset (hinnanerosopimukset) ovat johdannaisia, joiden avulla kaupankävijät voivat ennustaa osakekurssien muutoksia omistamatta itse osakkeita. Kaupankävijät voivat ”ostaa” (long), jos he uskovat hinnan nousevan, tai ”myydä” (short), jos hinnan uskotaan laskevan. CFD-sopimukset ovat vivutettuja tuotteita, joiden avulla kaupankävijät voivat pienellä sijoituksella saada merkittävämmän position, joka myös kasvattaa mahdollisia voittoja ja tappioita.
Riskejä voi hallita hajauttamalla salkkua, asettamalla selkeitä sijoitus- tai kaupankäyntitavoitteita sekä rajoittamalla mahdollisia tappioita esimerkiksi stop-loss-toimeksiantojen avulla. Etenkin vivutusta hyödyntäville kaupankävijöille on äärimmäisen tärkeää hyvin määritelty strategia, joka auttaa pysymään ajan tasalla markkinoiden suuntauksista ja muokkaamaan positioita markkinaolosuhteiden mukaan.
Kyllä, kaupankävijät voivat ennustaa osakekurssien laskua kaupankäyntistrategioiden, kuten lyhyeksi myynnin tai johdannaisten, kuten CFD-sopimusten, avulla. Esimerkiksi ”myymällä” osakkeen CFD-sopimuksen kaupankävijä voi hyötyä osakekurssin laskusta, mutta tällöin osakekurssin nousu aiheuttaa tappioita. Tällaisiin strategioihin liittyvien riskien ymmärtäminen ja riskien hallinta on todella tärkeää.