OCO-toimeksiannot (One-Cancels-the-Other) – Yksi toimeksianto, kaksi lopputulosta

 

Joskus elämässä voi valita vain toisen, ei molempia. Ulkona voi olla joko aurinkoista tai sateista, ei molempia. Oletetaan, että sinulla on 20 dollaria. Päätät ostaa sateenvarjon, jos sataa, tai aurinkolasit, jos on aurinkoista. Olet varautunut molempiin mahdollisiin tilanteisiin, mutta vain toinen toteutuu. Jos ulkona on aurinkoista, hankit aurinkolasit mutta et sateenvarjoa ja päinvastoin.

Jos tätä verrataan rahoitusmarkkinoihin, voit ymmärtää paremmin OCO (one-cancels-the-other) -toimeksiannon perusajatuksen.

Tämän toimeksiannon avulla sijoittaja luo suunnitelman, jos hänen kaupankäyntinsä kohteena olevan omaisuuserän arvo nousee tai laskee.

Mikä on OCO-toimeksianto (One-Cancels-the-Other)?

Yksinkertaistettuna OCO-toimeksianto on juuri sitä, miltä se kuulostaa. Se on kaupankävijän antama ohje, joka pakottaa markkinatoimeksiannon sulkeutumaan, jos toinen toimeksianto saavuttaa tavoitteensa ensin. Yleensä nämä kaksi toimeksiantotyyppiä ovat Stop Loss- ja Take Profit -toimeksiantoja.

OCO-toimeksiantoon sisältyy kaksi ehdollista toimeksiantoa. Jos yksi toimeksianto toteutuu, toinen toimeksianto peruuntuu automaattisesti. Kaksoistoimeksiantoja (yleensä Stop- ja Limit-toimeksiannot) on saatavilla useimmilla pilvipohjaisilla kaupankäyntialustoilla. Kun kauppa saavuttaa joko Stop- tai Limit-hinnan ja toimeksianto toteutuu, toinen toimeksianto peruuntuu automaattisesti.

Miksi kaupankävijän kannattaa käyttää OCO-toimeksiantoa?

Monet kaupankävijät käyttävät OCO-toimeksiantoja position riskien minimoimiseksi.

OCO-toimeksiantoja käytetään kuitenkin yleisimmin irtautumisstrategiana. Esimerkiksi jos sinulla on avoin positio, jonka arvon uskot laskevan, voit kuitenkin jäädä kaupassa voitolle käyttämällä OCO-toimeksiantoja. Samassa toimeksiannossa voit myös myydä sen, jos hinta laskee ennalta määritetylle tasolle. Toteutettava toimeksianto on se, jonka tavoite täyttyy ensimmäisenä.

Esimerkki OCO-toimeksiannosta

Jos Teslan osuuksia myydään 100 dollarilla ja uskot, että tämä sähköajoneuvojen valmistaja on uppoava laiva, voit minimoida tappiosi asettamalla perinteisen Stop Loss -toimeksiannon, jossa osuudet myydään 99 dollarilla. OCO-toimeksiannon avulla voit kuitenkin asettaa osuudet myytäväksi 99 dollarilla sekä 101 dollarilla. Jälkimmäisessä tapauksessa ansaitsisit voittoa. Vaikka kärsisit tappioita edellisessä tilanteessa, OCO-toimeksiantosi antoi sinulle mahdollisuuden ansaita voittoa laskevalla osuudella. Toimeksianto päättyy, kun toinen näistä kahdesta lopputuloksesta saavutetaan.

Take Profit vs Stop Loss

Monet kaupankävijät käyttävät OCO-toimeksiantoja samaan tarkoitukseen, vaikka kaupankäynnin kohteen arvo ei olisikaan laskemassa. Tämä johtuu siitä, että voit määrittää etukäteen kaksi eri lopputulosta. Toinen voi olla voitollinen lopputulos, jos osuuden arvo nousee. Tämä tunnetaan Take Profit -toimeksiantona. Toimeksiantoa voidaan käyttää myös riskien minimoimiseen, jos arvo laskee. Tämä tunnetaan Stop Loss -toimeksiantoja.

Kaupankävijä voi käyttää OCO-toimeksiantoa, jossa osuus ostetaan, jos sen arvo saavuttaa ennalta määrätyn tason tulevaisuudessa, ja myydään, jos sama osuus saavuttaa ennalta määrätyn tason tulevaisuudessa. OCO-toimeksiannon avulla molemmat näistä kahdesta mahdollisesta lopputuloksesta voidaan asettaa yhdellä napsautuksella. Tätä strategiaa käytetään usein volatiileille osuuksille, joiden hintatasot vaihtelevat yleensä merkittävämmin.

Yhteenveto

Toimeksiannon toteuttamisen jälkeen toinen toimeksianto peruuntuu automaattisesti. Se on todella yksinkertaista. Kuten edellä on todettu, ulkona ei valitettavasti voi olla sekä aurinkoista että pilvistä. OCO-toimeksiannoilla voit kuitenkin saavuttaa parhaan tuloksen jokaisesta mahdollisesta lopputuloksesta.

Vaikka fiksut sijoittajat toivovat osuuksiensa arvon nousevan, he laativat kuitenkin suunnitelman, eli yleensä OCO-toimeksiannon, arvon laskun varalta.

Voit käyttää OCO-toimeksiantoja AvaTraden kaupankäyntialustoilla. Aloita kaupankäynti tuhansilla omaisuuserillä ja käytä optimointistrategioita… mukaan lukien OCO-toimeksiantoja.