Kuinka treidata hyödykkeitä

Kuinka treidata hyödykkeitä

Mitä on hyödyketreidaus?

Hyödykekauppa on erilaisten hyödykkeiden tai niiden johdannaisten ostamista ja myymistä tavoitteena saada voittoa niiden hinnanmuutoksista. Hyödykkeet ovat elintärkeitä ihmisten olemassaololle, ja niillä on käyty kauppaa jo ammoisista ajoista lähtien.

Perinteisesti hyödykkeillä on käyty kauppaa mielivaltaisesti tai epävirallisesti, mutta nykyään niillä käydään kauppaa pääasiassa standardoitujen määrien ja laadun mukaan suurissa keskitetyissä maailmanlaajuisissa pörsseissä, kuten Chicagon Mercantile Exchange (CME), New York Mercantile Exchange (NYMEX), Intercontinental Exchange (ICE) ja London Metal Exchange (LME).

Avaa demotili harjoitellaksesi, mitä olet oppinut tai avaa oikea tili aloittaaksesi treidauksen tänään!

Mikä on hyödyke?

Yleisesti kaupattavia hyödykkeitä on kolmea tyyppiä (jotka on luokiteltu niiden hyödyllisyyden mukaan): metallit, energia ja maatalous.

Metallitovat kovia (maasta louhittuja) hyödykkeitä, joita käytetään yleensä rakentamisessa. Joillakin metalleilla, kuten kullalla, on myös esteettistä arvoa, ja niitä käytetään sijoitustarkoituksiin sekä koruina. Sijoittajat käyttävät jalometalleja joskus myös inflaation suojaamiseen.

Energiahyödykkeetluokitellaan myös koviksi hyödykkeiksi, ja niitä käytetään maailmantaloutta pyörittävän energian tuottamiseen. Energiahyödykkeitä ovat esimerkiksi öljy ja maakaasu, ja niitä käytetään tehtaiden käyttövoimana, tavaroiden kuljetuksen helpottamiseen ja jopa kotiemme lämmittämiseen.

Maataloushyödykkeetluokitellaan pehmeiksi hyödykkeiksi (kasvatetaan ja korjataan tai kasvatetaan maanpinnan yläpuolella), ja niitä käytetään yleensä ihmisten ravintona, mutta joillakin hyödykkeillä on myös teollisia käyttötarkoituksia. Maataloushyödykkeitä ovat esimerkiksi sokeri, puuvilla ja vehnä. Myös kotieläimet ja lihatuotteet, kuten sianliha ja elävä karja, voidaan luokitella maataloushyödykkeisiin.

Mitä ovat hyödykemarkkinat?

Hyödykkeillä käydään kauppaa pääasiassa neljällä markkinalla: spot-, futuuri-, optio- ja johdannaismarkkinoilla. Spot-markkinoilla hyödykkeillä käydään kauppaa tai vaihdetaan hyödykkeitä käyttäen reaaliaikaisia hintakursseja. Suosittu tapa käydä kauppaa spot-markkinoilla on käyttää hyödykkeiden CFD-sopimuksia (Contracts for Difference).

Hyödykefutuurimarkkinoilla sopimuksen haltijalla on oikeus ostaa tai myydä tietty määrä kohde-etuutena olevaa hyödykettä tiettyyn hintaan tiettynä päivänä tulevaisuudessa.

Hyödykeoptiokaupassa hyödykkeillä käydään kauppaa samalla tavalla kuin futuurimarkkinoilla, mutta sopimuksen haltijalla on oikeus mutta ei velvollisuutta käyttää sitä.

Johdannaismarkkinoilla sopimukset ovat yleensä yksityisiä ja räätälöityjä osapuolten välillä, ja kauppa käydään OTC-kaupankäynnissä (Over-the-Counter).

Hyödykkeiden spot-markkinoita lukuun ottamatta muut markkinat keskittyvät kohde-etuutena olevan hyödykkeen tuleviin hintoihin. Tulevaisuuden hintakäyrä voi olla joko nouseva tai laskeva tai toisin sanoen contango- tai backwardation-käyrä. Contango-käyrän tapauksessa hyödykkeiden hintojen odotetaan nousevan tulevaisuudessa (korkeammat kuin nykyiset spot-hinnat), kun taas backwardation-käyrän tapauksessa kohde-etuutena olevan hyödykkeen hintojen odotetaan laskevan tulevaisuudessa (alhaisemmat kuin nykyiset spot-hinnat).

Kuinka treidata hyödykkeitä

Jotta hyödykkeillä voi käydä tehokasta kauppaa, on tärkeää ensin ymmärtää, mikä vaikuttaa niiden hinnanmuutoksiin. Seuraavassa on joitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat hyödykkeiden kysyntään ja tarjontaan:

 1. Maailmanlaajuiset taloudelliset olosuhteet – Koska hyödykkeet ovat välttämättömiä inhimillisiä tuotteita, niillä on taipumus reagoida herkästi maailmanlaajuisten taloudellisten olosuhteiden muutoksiin. Niiden kysyntä kasvaa yleensä taloudellisen noususuhdanteen aikana ja laskee taloudellisen epävarmuuden aikana.
 2. Kuluttajien suuntaukset – Kuluttajat käyttävät hyödykkeitä, ja heidän muuttuvat makunsa ja mieltymyksensä voivat vaikuttaa niiden kysyntään ja siten myös hintoihin. Esimerkiksi sähköajoneuvojen kasvava kysyntä voi johtaa litiumin ja koboltin kaltaisten metallien, kuten litiumin ja koboltin, kysynnän kasvuun ja samalla öljyn kysynnän vähenemiseen.
 3. Yhdysvaltain dollarin vahvuus – Hyödykkeiden hinnat kansainvälisillä markkinoilla ilmaistaan Yhdysvaltain dollareina (USD). Tämä on luonut käänteisen korrelaation USD:n vahvuuden ja hyödykkeiden hintojen välille. Kun Yhdysvaltain dollarin arvo vahvistuu, hyödykkeiden hinnat yleensä laskevat ja päinvastoin.
 4. Politiikka – Poliittinen politiikka ja tapahtumat vaikuttavat suoraan hyödykekauppaan kansainvälisillä markkinoilla. Esimerkiksi öljymarkkinoilla OPEC on merkittävä hallitustenvälinen järjestö, joka voi vaikuttaa öljyn hintoihin toimielimillä, jotka leikkaavat tai lisäävät jäsentensä tuotantoa. Geopoliittiset tapahtumat, kuten sotilaalliset konfliktit, tuonti- ja vientiverotus ja kauppasodat, voivat vaikuttaa merkittävästi eri hyödykkeiden kysyntään ja tarjontaan.
 5. Sää – Sääolosuhteet vaikuttavat erityisesti maataloustuotteiden tuotantoon valtavasti. Äärimmäiset sääolosuhteet, kuten tulvat, hurrikaanit ja muut luonnonkatastrofit, voivat vaikuttaa maataloushyödykkeiden tuotantoon ja kuljetukseen ja vaikuttaa suoraan niiden hintoihin. Ennusteet poikkeuksellisen lämpimästä tai kylmästä talvikaudesta voivat vaikuttaa myös energiahyödykkeiden kysyntään.

Hyödykkeiden hintoihin vaikuttavat erilaiset tekijät, ja kauppiaiden on laadittava tehokas riskinhallintasuunnitelma voidakseen käydä niillä kauppaa tehokkaasti. Kauppiaat suojaavat spot-positiot yleensä avaamalla vaihtoehtoisia kauppoja futuuri-, optio- tai termiinimarkkinoilla. Jos olet esimerkiksi ostanut kultaa spot-markkinoilta, voit suojata position ostamalla myyntioptiosopimuksen, joka tuottaa voittoa, kun hinnat laskevat.

Rakenna hyödyketreidauksen strategiasi

Hyödykkeet ovat erinomaisia omaisuuseriä kaupankäyntiin. Niillä on suuria nousevia ja laskevia hintasyklejä, ja ne tarjoavat lukuisia tuottoisia mahdollisuuksia sekä lyhyen että pitkän aikavälin strategioihin. Hyödykkeet toimivat myös hyvänä suojauksena inflaatiota vastaan ja ovat käytännöllisiä monipuolistajia omaisuuseristä, kuten osakkeista ja joukkovelkakirjoista, koostuville salkuille.

Kun rakennetaan hyödykekauppastrategiaa, on tärkeää arvioida sekä kohde-etuuden fundamentaalisia että teknisiä näkökohtia. Fundamentaalianalyysissä tutkitaan kysyntä- ja tarjontatekijöitä hyödykkeen sisäisen arvon määrittämiseksi. Esimerkiksi vehnäkauppiaan pitäisi pystyä seuraamaan sellaisia tekijöitä kuin öljyn hinta, sää, tuontimaiden kysyntä, viejämaiden tuotantotilastot sekä hallitusten verot ja politiikat.

Toisaalta tekninen analyysi käsittää tulevien hintojen ennustamisen kohde-etuutena olevan hyödykkeen aiempien hintakehitysten perusteella. Esimerkiksi öljykauppiaat voivat käyttää matemaattisia indikaattoreita, kuten trendiviivoja ja Fibonacci-työkaluja, lyhyen aikavälin trendien tai mahdollisten trendikäänteiden määrittämiseksi markkinoilla.

Edut treidatessa hyödykkeitä CFD:n avulla

Yksi suhteellisen helppo ja edullinen tapa käydä kauppaa hyödykkeillä on CFD-markkinat. CFD-kaupankäynnissä et omista kohde-etuutena olevaa hyödykettä, vaan spekuloit ainoastaan sen hinnanmuutoksilla. Seuraavassa luetellaan joitakin hyödykkeiden CFD-kaupankäynnin etuja:

 • Vipuvaikutuksella tapahtuva kaupankäynti CFD:t ovat vivutettuja tuotteita, joiden avulla voit kasvattaa kaupankäyntipääomaasi. Vipuvoiman avulla voit myös saada suurempia voittoja pienistäkin hinnanmuutoksista markkinoilla, mutta muista, että vipuvaikutus lisää riskiäsi samalla kertoimella.
 • Osta tai myy ilman rajoituksia – mene pitkäksi tai lyhyeksi markkinatilanteen mukaan.
 • Riskienhallintatyökalut – Käytä rajoitus- ja ehdollisia toimeksiantoja, kuten stop loss- ja take profit -komennuksia, riskien hallintaan CFD-markkinoilla. Voit myös toteuttaa suojausstrategioita ilman rajoituksia.
 • Korkea likviditeetti – CFD-sopimus on sinun ja välittäjäsi välinen sopimus, mikä takaa, että likviditeetti on lähes aina riittävä.
 • Alhaiset kaupankäyntikustannukset – CFD-kaupoissa on vain spread-palkkiot, jotka voivat olla vain 0,01 % kokonaispositiostasi.

Lopuksi

Hyödykkeet ovat loistavia rahoitusvaroja kaupankäyntiin. Avaa ilmainen demo– tai live-tili ja tutki mahdollisuuksia hyödykemarkkinoilla AvaTraden kanssa. AvaTrade on erittäin säännelty CFD-hyödykevälittäjä, jolla on kehittyneet kaupankäyntialustat, joiden avulla pääset käsiksi erilaisiin hyödykkeisiin sekä muihin rahoitusvarallisuusluokkiin, kuten osakkeisiin, valuuttoihin, kryptovaluuttoihin, ETF:iin, joukkovelkakirjoihin ja optioihin.

Avaa demotili harjoitellaksesi, mitä olet oppinut tai avaa oikea tili aloittaaksesi treidauksen tänään!

UKK

 • Mitkä ovat 3 hyödyketyyppiä?

  Kolme hyödyketyyppiä ovat energia, metallit ja maatalous.

 • Onko hyödyketreidaus tuottoisaa?

  Se voi olla kannattavaa, mutta hyödykkeiden hinnat ovat hyvin epävakaita. Tämä epävakaus tarjoaa runsaasti potentiaalisesti kannattavia kaupankäyntimahdollisuuksia, mutta se on myös markkinariskien pääasiallinen lähde.

 • Kuinka aloittaa hyödyketreidaus?

  Avaa demo- tai live AvaTrade-tili. Valitse kaupankäynnin kohteena olevien hyödykkeiden luettelosta ja päätä, haluatko mennä pitkäksi vai lyhyeksi.