Opas vivutukseen

 

Jos haluat avata vivutustreidaustilin, klikkaa alla olevaa painiketta. Jos haluat lisätietoja vipuvaikutuksella tapahtuvasta treidauksesta, marginaalivaatimuksista, marginaalipyyntöehdoista jne. – lue koko artikkeli.

Liity AvaTradeen ja nauti treidauksen eduista säännellyn välittäjän kanssa!

Mitä on vipuvaikutus treidaamisessa?

Vipuvaikutteinen treidaus on CFD-treidaajien tehokas työkalu. Se voi auttaa sijoittajia maksimoimaan tuoton pienistäkin hinnanmuutoksista, kasvattamaan pääomaa eksponentiaalisesti ja pääsemään haluamilleen markkinoille. Kannattaa kuitenkin huomata, että vivutus voi toimia eduksesi tai sinua vastaan. Vaikka voit saada suurempia voittoja, kun omaisuuserien hinnat kehittyvät haluamallasi tavalla, voit myös kärsiä merkittävimpiä tappioita, kun hinnat kehittyvät sinua vastaan. Kun treidaat vipuvaikutuksella, panostat ”pienen summan”, mutta saat mahdollisuuden hallita paljon suurempaa treidaus-asemaa markkinoilla. Tätä pientä summaa kutsutaan ”marginaaliksi”. Välittäjän tarjoaman vipuvaikutuksen määrä riippuu sääntelyn ehdoista, joita se noudattaa kaikilla lainkäyttöalueilla, joilla se saa tarjota treidauspalveluja.

Vivutuksella tapahtuvassa treidauksessa treidaajan tarvitsee sijoittaa vain tietty prosenttiosuus koko positiosta. Tämä voi muuttua sen mukaan, kuinka paljon vipuvaikutusta välittäjä tarjoaa, kuinka paljon vipuvaikutusta treidaaja haluaa käyttää, ja se riippuu myös suuresti sääntelyviranomaisista, joiden tehtävänä on valvoa verkkotreidausta kyseisellä lainkäyttöalueella.

Lisäksi treidaajat käyttävät vivutusta riippuen heidän kokemuksestaan, sijoitustavoitteistaan, riskinottohalustaan sekä treidauksen kohteena olevista markkinoista. Useimmissa tapauksissa ammattimaiset treidaajat käyttävät vivutusta aggressiivisemmin, kun taas uusia ja vähemmän kokeneita treidaajia kehotetaan yleensä käyttämään vipuvaikutusta varovaisesti. Myös konservatiiviset treidaajat käyttävät yleensä mahdollisimman pientä vipuvaikutusta, kun taas korkean riskinottohalun omaavat treidaajat voivat käyttää vipuvaikutusta joustavasti.

Treidauksen kohteena olevien markkinoiden tyyppi voi myös määrätä vivutuksen määrän, jota treidaajat voivat käyttää. Vaihtelevilla markkinoilla, kuten kullalla ja Bitcoinilla, tulisi treidata minimaalisella vipuvaikutuksella, kun taas vähemmän vaihtelevilla omaisuuserillä, joilla ei ole suuria hintavaihteluita, kuten EURCHF-parilla, voidaan treidata suuremmalla vipuvaikutuksella.

Vipuvaikutussuhde kuvaa position arvoa suhteessa vaadittuun sijoitussummaan. AvaTradessa valuuttatreidaajat voivat käydä treidausta jopa. Tämä kuitenkin vaihtelee riippuen lainkäyttöalueestasi ja treidauksen kohteena olevasta omaisuusluokasta.

Ajattele tätä: 400:1:n vipuvaikutuksella voit hallita 100 000 dollarin treidauspositiota markkinoilla vain 250 dollarilla! Tämä tarkoittaisi, että 1 prosentin positiivinen hinnanmuutos markkinoilla tuottaa 1 000 dollarin voiton (1 % 100 000 dollarista). Ilman vipuvaikutusta 1 %:n positiivinen hinnanmuutos tuottaa vain 2,5 %:n voiton (1 % 250 dollarista). Tämä tarkoittaa sitä, että treidauspositiosi ja niistä johtuvat voitot/tappiot kerrotaan 400-kertaisiksi. Tämän vuoksi usein sanotaan, että vipuvaikutus on kaksiteräinen miekka; treidauksen vipuvaikutuksella voitot suurentuvat, mutta tappiot voivat olla yhtä lailla tuhoisia.

Kun treidausta käydään suurella vipuvaikutuksella, on hyvin helppoa menettää enemmän kuin olet sijoittanut. Mutta AvaTrade tarjoaa taatun negatiivisen saldon suojan, mikä tarkoittaa, että et voi koskaan menettää enempää kuin mitä sinulla on treidaustililläsi. Lisäksi voit harjoitella ilmaiseksi paperisella treidaustilillä ennen oikean rahan sijoittamista ja käyttää treidauslaskuriamme arvioidaksesi sijoituksen mahdollisia tuloksia ennen sen aloittamista.

Mitä on marginaalitreidaus?

Kuten edellä on selitetty, ‘marginaali’ on rahamäärä, jonka välittäjä antaa treidaajan sijoittaa treidiin paljon suurempaa markkina-asemaa varten. Se on lähinnä välittäjän hallussa oleva vakuus. Kun treidauspositioita pidetään hallussa, markkinoiden hinnanmuutokset johtavat myös marginaaliehtojen muuttumiseen. Useimmilla alustoilla tiedot vaihtelevista marginaaliehdoista näkyvät treidaustililläsi. Seuraavassa kerrotaan, mitä eri marginaalin määritelmät ja muut termit tarkoittavat:

 • Tilin saldo
  Tämä on kokonaissumma, joka on käytettävissä tililläsi treidauspääomana. Se on pohjimmiltaan treidausvarasi.
 • Marginaalivaatimus
  Tämä on se, mitä olemme käsitelleet edellä, eli summa, jonka välittäjäsi vaatii sinua asettamaan ”vakuustalletuksena”, jotta voit hallita treidauspositiota markkinoilla. Se ilmaistaan usein prosentteina. Esimerkiksi jos käytät vipuvaikutusta 100:1, marginaalivaatimuksesi on 1 %. Jos käytät vipuvaikutusta 400:1, marginaalivaatimuksesi on 0,25 %.
 • Käytetty marginaali
  Tämä on rahamäärä, jonka välittäjäsi pitää ”vakuutena”, jotta voit pitää avoimet treidauspositiosi käynnissä. Rahat ovat teoriassa edelleen sinun, mutta voit käyttää niitä vasta, kun avoimet positiot on suljettu.
 • Käytettävissä oleva marginaali
  Tämä on treidaustililläsi oleva raha, joka on käytettävissä uusien treidauspositioiden avaamiseen markkinoilla.
 • Margin Call
  Marginaalipyyntö on välittäjäsi ilmoitus siitä, että marginaalitasosi on laskenut alle vaaditun tason. Tämä on treidaajien pelätty puhelu (ilmoitus). Marginaalipyyntö tapahtuu, kun avoimen treidausposition tappiot ylittävät (tai ovat ylittämässä) käytetyn marginaalisi. Kun saat marginaalipyynnön, sinua lähinnä pyydetään lisäämään varoja treidaustilillesi, jotta voit ylläpitää avoimia treidejä, ja jos näin ei tapahdu, välittäjä sulkee avoimen position automaattisesti. Esimerkiksi 20 prosentin marginaalipyyntö tarkoittaa, että välittäjäsi lähettää marginaalipyyntöilmoituksen, kun avoimet treidit ovat aiheuttaneet yli 80 prosentin tappiot tilisi saldosta.

Vipuvaikutteisen treidauksen hyvät ja huonot puolet

Vipuvaikutuksen edut

 • Lisää pääomaa. Vipu lisää eri markkinoille sijoittamiseen käytettävissä olevaa pääomaa. Esimerkiksi 100:1-vipuvaikutuksella voit hallita 100 000 dollarin treidauspääomaa vain 1 000 dollarilla. Tämä tarkoittaa, että voit kohdentaa merkittäviä summia salkkusi eri treidauspaikkoihin.
 • Koroton laina. Vipu on pohjimmiltaan välittäjäsi antama laina, jonka avulla voit ottaa suuremman position markkinoilla. Tähän ”lainaan” ei kuitenkaan liity mitään velvoitteita korkojen tai palkkioiden muodossa, ja voit käyttää sitä haluamallasi tavalla treidaamisessa.
 • Suurennetut voitot. Vipuvaikutteisen treidauksen avulla treidaajat voivat ansaita suurempia voittoja sijoituksista. Voitot ansaitaan valvotusta treidauspositiosta eikä asetetusta marginaalista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että treidaajat voivat ansaita huomattavia voittoja, vaikka kohde-etuudet tekisivät marginaalisia hintamuutoksia.
 • Vähäisen volatiliteetin lieventäminen. Hintamuutokset markkinoilla tapahtuvat yleensä korkean ja matalan volatiliteetin sykleissä. Useimmat elinkeinonharjoittajat pitävät treidauksesta erittäin volatiileilla markkinoilla, koska hinnanliikkeistä saadaan rahaa. Tämä tarkoittaa, että alhaisen volatiliteetin jaksot voivat olla erityisen turhauttavia treidaajille, koska hintakehitys on vähäistä. Onneksi vipuvaikutteisen treidauksen avulla treidaajat voivat saada suurempia voittoja jopa näinä näennäisen ”tylsinä” alhaisen volatiliteetin hetkinä.
 • Treidaus Premium-markkinoilla. vipuvaikutuksen avulla treidaajat voivat treidata välineillä, joita pidetään kalliimpina tai arvostetuimpina. Joidenkin instrumenttien hinnat ovat korkeat, ja tämä voi sulkea mahdollisuudenpois monelta yksityissijoittajalta. Vipuvaikutuksen avulla tällaisilla markkinoilla tai omaisuuserillä voidaan kuitenkin treidata ja altistaa keskiverto yksityissijoittaja niiden tarjoamille monille treidausmahdollisuuksille.

Vipuvaikutuksen haitat

 • Merkittävämmät tappiot. Suurin riski vipuvaikutteisessa treidauksessa on se, että voittojen tavoin myös tappiot ovat merkittävämpiä markkinoiden kääntyessä laskuun. Vivutuksen käyttö saattaa vaatia minimaalista pääoman käyttöä, mutta koska treidauksen tulokset perustuvat hallitsemasi position kokoon, tappiot voivat olla huomattavia.
 • Margin Call -riski.Välittäjäsi pelätty ‘Margin Call’ (marginaalipyyntö) tapahtuu, kun vaihtuvat tappiot ylittävät käyttämäsi marginaalin. Koska vipuvaikutus vahvistaa tappioita, on aina olemassa ‘marginaalipyyntöriski’, kun sinulla on avoimia treidauspositioita nopeilla ja dynaamisilla rahoitusmarkkinoilla.

Esimerkki vipuvaikutustreideistä- yksityisasiakkaat

Tarkastellaanpa toista esimerkkiä, tällä kertaa kultaa. Yhden troy-unssin kullan hinta on 1327 dollaria. Treidaaja uskoo hinnan nousevan ja haluaa avata suuren ostoposition 10 yksikköä. Tämän position täysi hinta on 13 270 dollaria, mikä ei ole ainoastaan suuri riski, vaan monilla treidaajilla ei yksinkertaisesti ole hallussaan tällaisia summia. AvaTraden tarjoaman 20:1-vipuvaikutuksen tai 5,00 prosentin marginaalin avulla summa pienenee huomattavasti. Tämä tarkoittaa, että jokaista 20 dollarin arvoista asemaa kohden elinkeinonharjoittajan on investoitava 1 dollari tililtään, mikä on vain 663,5 dollaria.

 

 

Margin Call – miten se toimii

Voidakseen käyttää vipuvaikutusta sijoittajalla on oltava tilillään riittävästi varoja mahdollisten tappioiden kattamiseksi. Jokaisella välittäjällä on erilaiset vaatimukset. AvaTrade edellyttää, että piensijoittajalla on oma pääoma, joka on vähintään 50 % hänen käyttämästään marginaalista MetaTrader 4ja AvaOptions -tileillä.

Palatakseni yllä olevaan esimerkkiin, position alkuperäinen arvo on 13 270 dollaria; sekä MetaTrader 4 että FX-optioiden treidaustileillä.Vipuvaikutuksen avulla treidaaja sijoittaa 663,5 dollaria pääomastaan, ja jos hänellä on 50 % tästä käytetystä marginaalista omana pääomana eli 331,75 dollaria, hänen positionsa pidetään avoinna.

Jos treidaajalla on kuitenkin tappioita ja hänen oma pääoma laskee alle 50 % käytetystä marginaalista MetaTrader 4 ja AvaOptions -tileillä, välittäjä sulkee asiakkaan positio(t) ”Margin Call” -tilillä.

AvaOptionsissa kaikki asiakkaan positiot suljetaan, kun taas MetaTrader 4:ssä suljetaan ensin suurin tappiollinen positio ja jatketaan positioiden sulkemista, kunnes oman pääoman taso palaa yli 50 %:n käytetystä marginaalista.

Esimerkki vipuvaikutustreidauksesta – Pro/Non EU -asiakkaat

Tässä esimerkissä otamme yhden troy-unssin kullan hinnaksi 1327 dollaria. Treidaaja uskoo hinnan nousevan ja haluaa avata suuren ostoposition 10 yksikköä. Tämän position täysi hinta olisi 13 270 dollaria, mikä ei ole ainoastaan suuri riski, mutta monilla treidaajilla ei välttämättä ole hallussaan tällaisia summia. Käyttämällä AvaTraden tarjoamaa 200:1-vipuvaikutusta tai 0,50 prosentin marginaalia summa pienenee huomattavasti. Tämä tarkoittaa, että jokaista 200 dollarin arvoista asemaa kohden sijoittajan on sijoitettava 1 dollari tililtään, mikä on vain 66,35 dollaria

Marginaalipyyntö – Pro/Non EU -asiakkaat

Käyttääkseen vipuvaikutusta, sijoittajalla on oltava tilillään riittävästi varoja mahdollisten tappioiden kattamiseksi. Kullakin välittäjällä on erilaiset vaatimukset, ja AvaTrade vaatii Pro/Non – EU -treidaajalta vähintään 10 % käytetystä marginaalista omaa pääomaa MetaTrader 4 ja AvaOptions -tileillä.

Palatakseni yllä olevaan esimerkkiin, position alkuperäinen arvo on 13 270 dollaria sekä MetaTrader 4:n että FX-optioiden treidaustileillä.

Vipuvaikutuksella treidaaja sijoittaa 66,35 dollaria pääomastaan, ja jos hänellä on 10 % tästä käytetystä marginaalista omana pääomana, eli 6,64 dollaria, hänen positionsa pidetään auki.

Jos treidaajalla on kuitenkin tappioita ja hänen Equitynsä laskee alle 10 % käytetystä marginaalista MetaTrader 4 ja AvaOptions -tileillä, välittäjä sulkee asiakkaan positiot.

AvaOptionsissa kaikki asiakkaan positiot suljetaan samanaikaisesti, kun taas MetaTrader 4:ssä suljetaan ensin suurin tappiollinen positio ja jatketaan positioiden sulkemista, kunnes oman pääoman taso palaa yli 10 %:n käytetystä marginaalista.

Vipuvaikutteinen treidaus AvaTradella

AvaTrade tarjoaa monia instrumentteja, joista jokaisella on erilainen vipuvaikutus, joka voi myös muuttua sen mukaan, minkä treidausalustan valitset käyttöösi. On tärkeää varmistaa, että tiedät käytettävissä olevan vipuvaikutuksen ennen sijoituksen aloittamista.

Välttääksesi marginaalipyynnön varmista aina, että tililläsi on riittävästi omaa pääomaa, jotta voit jatkaa treidejä häiriöttä.

Kannattaa myös kokeilla AvaProtect-ominaisuuttamme. Se on riskinhallintatyökalu, joka suojaa avoimia positioitasi, jos määrität sen ennen treidin avaamista.

Se on voimassa niin kauan kuin haluat, ja jos treidisi on tappiollinen päättyessään, saat kaikki rahat takaisin tilillesi vähennettynä AvaProtect™-toiminnosta maksamallasi maksulla.

UKK Vivutus

 • Voiko vipuvaikutus aiheuttaa tililleni negatiivisen tuloksen?

  Koska AvaTrade käyttää 50 %:n marginaalivaatimusta ja marginaalipyynnön käyttöä, riski liiallisista treidaustappioista, jotka ylittävät tilisi kokonaissaldon, on minimoitu, mutta sitä ei ole täysin poissuljettu. Äärimmäisen volatiliteetin aikana on mahdollista, että positio voi liikkua niin nopeasti sinua vastaan, että tappiollista positiota ei ole mahdollista realisoida ajoissa, ja näin estää tilisi saldo menemisen negatiiviseksi. Tämän välttämiseksi suosittelemme vahvasti, että käytät vivutusta harkitusti.

   
 • Mitä eroa on vivutuksen ja marginaalin välillä?

  Vaikka vivutus ja marginaali liittyvät läheisesti toisiinsa, ne eivät ole sama asia. Molemmat kuvaavat lainanottoa rahoitusmarkkinoilla treidiä varten, mutta vipuvaikutus viittaa velan ottamiseen, kun taas marginaali on varsinaista rahaa tai velkaa, jonka treidaaja on ottanut sijoittaakseen rahoitusmarkkinoille. Vipuvaikutussuhde kuvaa position arvoa suhteessa vaadittavaan sijoitussummaan (esimerkiksi 100:1), kun taas marginaali on välittäjän hallussaan pitämä todellinen määrä, jolla se luo vipuvaikutuksen ja joka ilmaistaan prosenttiosuutena koko positiosta. Esimerkiksi 100:1-vipuvaikutuksella voit hallita 100 dollarin omaisuuserää vain 1 dollarin (1 %) marginaalilla.

   
 • Onko vivutuksesta haittoja?

  Vivutus on hyvin monimutkainen rahoitusväline, ja sitä on syytä käyttää harkitusti. Vaikka se kuulostaa teoriassa fantastiselta, todellisuus voi olla aivan erilainen, vivutus ei vain suurenna voittoja, vaan se voi aiheuttaa myös tappioita. Jokainen vipuvaikutusta käyttävä treidi, joka on treidaajaa vastaan, aiheuttaa tappion, joka on paljon suurempi kuin se olisi ollut ilman vipuvaikutuksen käyttöä. Siksi vivutusta kannattaa käyttää harkiten ennenkuin siitä karttuu lisää kokemusta. Näin mahdollistat pidemmän ja menestyksekkäämmän treidausuran.

   

Avaa vipuvaikutteinen treidaustili AvaTradessa tai kokeile riskitöntä demotiliämme!