Shorttaus – Mitä on lyhyeksimyynti?

Termi ”lyhyeksi myynti” on peräisin osakemarkkinoilta. Aikanaan eräs henkilö lainasi osakkeita välittäjältään myydäkseen ne ja yrittäen tehdä tällä tavoin voittoa. Lyhyeksi myyminen” tai ”shorttaus” tarkoitti lähinnä sellaisen omaisuuserän (osakkeiden tai hyödykkeiden) myymistä, joka oli sijoituksena ”lyhyeksi jäänyt”. Toisin sanoen omaisuuserää, jota et omista. Ajatuksena oli, että kohde-etuutta pidettiin sillä hetkellä kalliina, ja odotettiin, että se on tulevaisuudessa saatavilla edullisempaan hintaan. Nykyään termi ”Going Short” tai vain ”shorttaus” on otettu käyttöön treidauksessa, ja se tarkoittaa instrumentin myymistä. Vastaavasti instrumentin ostamista kutsutaan nimellä ”Going Long” tai vain ”Long”.

Kuinka shortata osakkeita

Lyhyeksimyynnillä tarkoitetaan osakkeiden lainaamista (yleensä välittäjältäsi), jotta voit myydä ne vallitsevaan markkinahintaan ja toivoa, että voit ostaa ne tulevaisuudessa halvemmalla, jolloin voit ”palauttaa” ne. Lyhyeksimyynti tuottaa voittoa laskevista hinnoista, ja se on luonnostaan riskialtis strategia, jota sovelletaan markkinoilla. Tämä johtuu siitä, että osakekursseilla on teoriassa rajaton nousumahdollisuus, joten ne voivat nousta loputtomiin, kun taas ne voivat pudota vain nollaan (rajallinen laskumahdollisuus). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lyhyeksi myyjä on alttiina rajattomille tappioille, mutta hänen voittomahdollisuutensa ovat rajalliset. Tämä tarkoittaa, että sijoittajan on oltava todella varma omaisuuserän laskusta voidakseen myydä sen lyhyeksi. Kuten GameStopin tapauksessa kuitenkin nähtiin, kun kyseessä on osake, jonka katsottiin olevan jo menossa pitkäksi, asiat voivat kääntyä, ja riski on aina olemassa. Kyseisessä tapauksessa ryhmä vähittäiskauppiaita kokoontui yhteen foorumilla puhuakseen osakkeesta ja lisätäkseen sen kysyntää ja siten sen hintaa ostamalla sitä ryhmänä. Tämä merkitsi sitä, että Wall Streetin sijoittajat, kuten hedge-rahastot, jotka olivat myyneet osakkeen lyhyeksi, saivat yhtäkkiä nousseen osakkeen hinnan, mikä aiheutti heille valtavia tappioita, kun heidän oli ostettava osake takaisin täyttääkseen sopimuksen.

Lyhyeksimyynnin mahti

Vaikka lyhyeksimyynti on kiistanalaista, se on hyvin olennainen osa tehokkaiden markkinoiden luomista. Lyhyeksimyynti luo likviditeettiä markkinoille varmistamalla, että markkinoilla on aina riittävästi myyjiä, jotta pitkistä positioista voidaan poistua tehokkaasti. Lyhyeksimyynti edistää myös kohde-etuuden oikeudenmukaista hinnanmuodostusta ja voi myös auttaa sijoittajia kohdentamaan pääomaa tehokkaasti salkkuihinsa. Ilman lyhyeksimyyjiä markkinat olisivat helposti alttiita finanssikuplille, eikä massiivista petollista toimintaa paljastuisi. Tämä johtuu siitä, että lyhyeksimyyjä tarkastelee kohde-etuutena olevaa osaketta hyvin kriittisesti, jotta hän voi paljastaa negatiiviset perustekijät. Sitä vastoin sijoittajan, joka ostaa osakkeita pitkään, on helppo tehdä puutteellista tutkimusta tai jopa sokeutua optimismista ja euforiasta.

Spekulatiivinen lyhyeksimyynti ja lyhyeksimyynti suojauksena

Lyhyeksimyyntiä voidaan käyttää joko spekulatiivisena toimintana tai suojautumisstrategiana. Spekulatiivisessa toiminnassa kauppiaat toivovat, että kohde-etuutena olevan osakkeen hinnan laskiessa kirjataan suuria voittoja. Useimmat sijoittajat käyttävät lyhyeksi myyntiä kuitenkin suojautuakseen pitkiltä positioiltaan kohde-etuutena olevassa osakkeessa. Suojautumisessa sijoittajat avaavat vastakkaisen position minimoidakseen riskialttiutensa markkinoilla. Suojautuminen toki vähentää riskiä, mutta se rajoittaa myös kannattavuutta. Kun kohde-etuutena olevan osakkeen hinnat nousevat, suojauspositiosta syntyy tappioita, mutta alkuperäinen pitkä positio tuottaa voittoa. Jos taas hinnat laskevat, suojauspositio tuottaa voittoa, mutta alkuperäinen pitkä positio tuottaa tappiota. Tämän perusteella lyhyeksi myynti on suojausstrategiana tehokas tapa suojata pääomaa markkinoilla. Tämä on samankaltainen kuin yksi sijoittajien ensisijaisista syistä ostaa optiomarkkinoilta myyntisopimuksia. Tämä tarkoittaa, että he pyrkivät tasoittamaan pitkän aseman aiheuttamia riskejä osakemarkkinoilla.

Lyhyeksimyynnin käytännön eduista huolimatta se on edelleen yleisesti paheksuttua toimintaa. Kritiikki perustuu pitkälti moraaliin, sillä lyhyeksi myyvät juhlivat, kun tietyt talouden osat kokevat huonon hetken. Kun myyt osaketta lyhyeksi, lyöt vetoa vastoin sijoittajien enemmistöä ja odotat ja toivot selvästi, että kohdeyritys menestyy huonosti. Lyhyeksimyynnin tiedetään myös lisäävän paniikkia ja ahdistusta sijoittajien keskuudessa, mikä tosiasiassa pahentaa markkinoiden myyntijaksoja. Tämä on yksi syy siihen, miksi eri pörsseissä on aina tiukka sääntely lyhyeksimyynnin suhteen.

Erityisesti ”alastomia” lyhyeksimyyntejä on pidetty markkinoiden laskusuhdanteiden tärkeimpänä kiihdyttäjänä. Tyypillisessä lyhyeksimyynnissä myydään lainattuja osakkeita, kun taas alastomassa lyhyeksimyynnissä myydään osakkeita, joita ei omisteta, joita ei ole lainattu tai joiden olemassaolosta ei ole saatu varmuutta. Tämä voi tarkoittaa sitä, että myyjä ei välttämättä pysty toimittamaan osakkeita tulevalle ostajalle, mikä voi johtaa markkinoiden vääristymiseen. Pahimmassa tapauksessa alastomat lyhyeksimyynnit voivat jopa johtaa markkinoiden taantumaan. Erityisesti Yhdysvalloissa SEC (Securities Exchange Commission) on jatkanut lyhyeksimyynnin tiukkaa sääntelyä erityisesti vuoden 2008 maailmanlaajuisen finanssikriisin jälkeen.

Muutamista huolenaiheista huolimatta lyhyeksimyynti tarjoaa sijoittajille mielenkiintoisia mahdollisuuksia sekä hyötyä vaikeissa markkinaolosuhteissa että lieventää markkinoiden luontaisia vaaroja. Lyhyeksimyynti voi olla hyvin tuottoisaa, mutta kuten mihin tahansa sijoitustoimintaan, siihen liittyy myös paljon riskejä. Aluksi lyhyeksi myynti edellyttää marginaalitiliä. Tämä tarkoittaa sitä, että kauppiaiden on vain asetettava pieni summa etukäteen, jotta he voivat myydä lyhyeksi paljon suuremman markkina-aseman. Tämä tietenkin lisää heidän mahdollisia voittojaan, jos kohde-etuutena oleva osake menettää arvoaan, mutta se voi myös suurentaa tappioita, jos kohde-etuutena olevan osakkeen hinnat jatkavat nousuaan.

Jotta asia voidaan suhteuttaa, osakkeita suoraan ostava sijoittaja menettää koko sijoituksensa, jos kohde-etuutena olevan osakkeen hinta laskee, mutta lyhyeksimyyjä voi menettää enemmän kuin alkuperäisen sijoituksensa, jos hinnat jatkavat nousuaan, koska osakkeet voivat teoriassa nousta rajattomasti. Toinen merkittävä lyhyeksi myynnin markkinariski on short squeeze. Lyhyeksi myyminen tapahtuu, kun kohde-etuutena olevan osakkeen hinta nousee jyrkästi ja lyhyeksi myyjät pyrkivät kattamaan positioitaan estääkseen tappiot tai riskinoton. Kun lyhyeksi myyjät pyrkivät kattamaan positioitaan, kohde-etuuden kysyntä lisääntyy ja kohde-etuuden osakkeella on edelleen myötätuulta, joka nostaa hintoja entisestään.

Kuten aiemmin mainittiin, yksi esimerkki lyhyestä puristuksesta tapahtui tammikuussa 2021 videopelejä myyvän vähittäismyyntiketju GameStopin osakkeilla. Yhtiöllä oli heikot perustiedot, koska se ylläpitää fyysisiä myymälöitä, jotka myyvät videopelejä digitaalisella aikakaudella. Reddit-nimisellä verkkofoorumilla käyty keskustelu sai kuitenkin aikaan massiivisen yksityissijoittajapääoman tulvan, joka oli päättänyt rangaista GameStopin osakkeita shorttaavia suuria hedge-rahastoja. Tämän seurauksena kurssit hyppäsivät syyskuussa 2020 vaivaisista 6 dollarista yli 450 dollariin tammikuuhun 2021 mennessä. Tämä on selkeä osoitus siitä, että vaikka lyhyeksi myyjä olisikin oikeassa tutkiessaan perustekijöitä, lyhyeksi myyntiin liittyy joitakin ennakoimattomia riskejä, jotka voivat johtaa massiivisiin tappioihin markkinoilla.

Lyhyeksimyynnin riskinä on myös se, että osakkeet liikkuvat yleensä ylöspäin pitkällä aikavälillä. Tämä tarkoittaa, että lyhyeksi myyntiä koskevia strategioita ei voida toteuttaa pitkällä aikavälillä, ja markkinat ovat tyypillisesti hyvin arvaamattomat lyhyillä ajanjaksoilla. Lisäksi on olemassa lainsäädännöllinen riski, sillä eri lainkäyttöalueiden sääntelyviranomaiset paheksuvat lyhyeksimyyntiä. On mahdollista, että mikä tahansa asianomainen sääntelyviranomainen voi kieltää osakkeiden lyhyeksimyynnin tietyllä sektorilla tai jopa koko markkinoilla estääkseen myyntipaineiden kasaantumisen. Tämä voi johtaa osakkeiden ennennäkemättömään nousuun, mikä voi aiheuttaa suuria tappioita lyhyeksimyyjille.

Lyhyeksimyynnin edut

Lyhyeksimyynnillä on monia etuja, jotka houkuttelevat monia treidaajia, niin vasta-alkajia kuin kokeneitakin:

  • Lyhyeksimyynti antaa treidaajille mahdollisuuden käyttää välineitä, joilla he eivät muuten voisi käydä kauppaa. Jos joku haluaa hyötyä instrumentin arvon laskusta, hän voi tehdä sen omistamatta sitä.
  • Lyhyeksimyynti eli myyntipositioiden avaaminen kaupankäyntialustalla antaa kauppiaille mahdollisuuden hyötyä myös silloin, kun markkinat laskevat, kuten esimerkissä selitetään myöhemmin.
  • Lyhyeksimyynti minimoi kauppiaan ottaman riskin. Instrumentteja ei tarvitse ostaa ja myydä ”oikeassa elämässä”, vaan niillä voi käydä kauppaa sähköisesti ja hyötyä vaihteluista. Lisäksi – jos henkilö omistaa raakaöljyä, ja sen hinta laskee dramaattisesti ja yhtäkkiä, hänelle jää kauppatavaraa, joka on arvotonta siitä, kun hän osti sen, ja ilman potentiaalisia ostajia.
  • Lyhyeksimyynnissä voi valvoa ja kontrolloida sijoitustaan erilaisten markkinatoimeksiantojen, stop lossin ja muiden avulla. Nämä voivat osoittautua kriittisiksi lyhyeksi myytäessä.
  • Aivan kuten pitkien ostojen yhteydessä, myös lyhyeksi myytäessä voi käyttää vipuvaikutusta ja avata positioita, jotka ovat suurempia kuin oma pääoma.

Lyhyeksimyynnin haitat

Tässä joitakin lyhyeksimyynnin haittoja:

  • Lyhyeksimyynti tarkoittaa osakkeen lainaamista myytäväksi nykyiseen markkinahintaan. Tällaisten osakkeiden ”lainaamisesta” peritään maksuja, ja tämä lisää sijoittajan kaupankäynnin kokonaiskustannuksia.
  • Lyhyeksimyyntiä harjoitetaan marginaalikauppana, mikä altistaa sijoittajat marginaalipyyntöjen riskille sekä marginaalikoroille, joita aiheutuu kauppojen pitämisestä pitkän ajanjakson ajan.
  • Osakkeiden hintoja ohjaavat lukuisat muut tekijät kuin yrityksen todelliset perustekijät. Tilanteet, kuten short squeeze, tekevät lyhyeksimyynnistä luonnostaan riskialttiin strategian.
  • Välittäjä voi kutsua lainatut osakkeet takaisin, eikä sijoittajalla ole mitään vaikutusvaltaa markkinoilla vallitseviin hintoihin. Tämä altistaa sijoittajat vaaralle myydä osakkeita hintaan, jota he eivät hyväksy.

Esimerkki lyhyeksimyynnistä

Palataan tämän artikkelin suosikkivälineeseen – raakaöljyyn.

  • Sanotaan, että sen hinta maanantaina markkinoiden avautuessa on 44,50 dollaria.
  • Tavanomaisessa kaupankäynnissä, jos kauppias uskoo hinnan nousevan, hän avaa ostoposition, ja jos hinta nousee 45,50 dollariin, hänen voittonsa on 1 dollari jokaisesta myydystä yksiköstä.
  • Lyhyeksimyynnissä elinkeinonharjoittaja voi toimia myyjänä; jos hän odottaa hinnan laskevan, hän avaa myyntiposition kyseistä instrumenttia varten.
  • Jos hinta nousee 43,50 dollariin, hänen voittonsa on 1 dollari, ja hän voi nyt sulkea position eli ”ostaa” instrumentin parempaan hintaan.

Lyhyeksi myynti spread-vedonlyönnissä

Sama käsite kuin lyhyeksi myyminen tavallisessa kaupankäynnissä, pätee myös vedonlyöntiin. Jos joku uskoo, että tietyn instrumentin arvo nousee, hän voi sijoittaa esimerkiksi 10 puntaa jokaista putkea kohden, jonka hinta liikkuu. Jos taas instrumentin arvon odotetaan laskevan, hän voi sijoittaa samat 10 puntaa jokaista laskupistettä kohden ja saada saman voiton.

Lyhyeksimyynti AvaTradella

Lyhyeksimyynti on hyvin hyväksytty kaupankäyntimenetelmä, ja sitä voidaan soveltaa kaikentyyppisiin instrumentteihin, olipa kyse sitten valuuttakaupasta, hyödykekaupasta, osakekaupasta, joukkovelkakirjakaupasta tai muusta. Koska sen avulla voit käydä kauppaa ja hyötyä siitä myös silloin, kun markkinat ovat laskussa, on tärkeää löytää CFD-välittäjä, jolla on vakiintunut kaupankäyntihistoria, joka auttaa sinua päättämään, pitäisikö sinun mennä pitkälle (ostaminen) vai lyhyeen (myyminen). Tämä ja yli 250 instrumentin yhdistelmä, jonka AvaTrade tarjoaa asiakkailleen, tarjoaa lukemattomia kaupankäyntimahdollisuuksia ja suuren voittopotentiaalin.

Lyhyeksimyynnin UKK

  • Kuinka hallita riskiä lyhyeksimyynnissä?

    Koska lyhyeksimyynnin mahdollinen tappio on rajaton, on erittäin tärkeää, että kauppiaat pyrkivät ennakoivasti hallitsemaan tätä riskiä. Tähän on useita keinoja, kuten ostostoppitilauksen käyttäminen suojaamaan kohde-etuuden hinnan liian suurta nousua vastaan. Vaihtoehtoisesti voidaan antaa trailing buy stop -määräys, joka seuraa kohde-etuuden hintaa määrittelemälläsi määrällä ja laukeaa vain, jos hinta nousee sinua vastaan. Näin voit antaa tuottoisien lyhyiden kauppojen olla käynnissä.

     
  • Miksi haluaisin myydä lyhyeksi?

    Useimmat ihmiset pyrkivät ostamaan omaisuuseriä, kun hinta nousee, mutta välttelevät hyötymistä laskevasta hinnasta lyhyeksi myymällä. Ei ole kuitenkaan mitään luonnostaan väärää tehdä voittoa laskevasta kurssista, kun olet laskusuuntautunut ja uskot kurssin laskevan edelleen. Tämä pätee erityisesti CFD:iden avulla tapahtuvaan lyhyeksi myyntiin, jossa et varsinaisesti myy kohde-etuutta, vaan spekuloit ainoastaan muuttuvalla hinnalla. 

     
  • Mitä on alaston lyhyeksimyynti?

    Alastomalla lyhyeksimyynnillä tarkoitetaan lainvastaista osakkeiden lyhyeksimyyntiä, jota ei ole olemassa. Tyypillisesti lyhyeksimyynnissä elinkeinonharjoittajan on ensin lainattava osakkeita voidakseen myydä ne lyhyeksi. Alastomassa lyhyeksimyynnissä osakkeita ei kuitenkaan lainata, joten lyhyeksimyynti lisää osakkeeseen kohdistuvaa lyhyeksi myyntipainetta, joka voi olla suurempi kuin käytettävissä olevat kaupattavat osakkeet. Alaston lyhyeksimyynti säädettiin laittomaksi vuoden 2008 finanssikriisin seurauksena, mutta sitä esiintyy edelleen toisinaan säännösten puutteiden ja sähköisten ja paperisten kaupankäyntijärjestelmien välisten erojen vuoksi.