Maailman 10 arvokkainta valuuttaa

Näetkö kaupankäyntimahdollisuuden? Avaa tili nyt!

Yhdistyneet Kansakunnat tunnustaa 180 valuuttaa maailmassa lailliseksi maksuvälineeksi. Vaikka Yhdysvaltain dollarin ja euron kaltaiset valuutat ovat suosittuja ja laajalti käytettyjä, niillä ei kuitenkaan ole korkeimpia arvoja, eivätkä ne ole vahvimpia valuuttoja. Kun puhutaan valuutan vahvuudesta, this refers to the relative purchasing power of a national currency when it is traded for products or against other currencies.

Toisin sanoen valuutan vahvuutta mitataan ostettujen palveluiden ja tavaroiden määrällä ja sillä, kuinka paljon ulkomaanvaluuttaa saadaan vastineeksi yhdestä kansallisen valuutan yksiköstä. Määrittääksemme valuutan vahvuuden tai sen, onko se maailman arvokkain vai kallein valuutta, meidän on otettava huomioon erilaisten paikallisten ja kansainvälisten tekijöiden vuorovaikutus. Näitä ovat muun muassa kysyntä ja tarjonta valuuttamarkkinoilla, inflaatio, kotimaisen talouden kasvu, asianomaisen keskuspankin korkotaso ja maan kauppatase.

Tässä ovat maailman 10 tärkeintä valuuttaa niiden vahvuuden mukaisessa järjestyksessä (maaliskuussa 2022):

1.      Kuwaitin dinaari (KWD)

Kuwaitin dinaari on Kuwaitin valtion virallinen valuutta, ja se on tällä hetkellä maailman vahvin valuutta. Kuwait on pieni valtio, joka sijaitsee Saudi-Arabian ja Irakin välissä Persianlahdella. Kuwaitia pidetään yhtenä maailman rikkaimmista valtioista. Sillä on runsaat öljyvarat, ja hyödyke tuottaa yli 80 prosenttia maan BKT:stä. 

Kuwait on myös verovapaa maa, ja siellä on yksi maailman alhaisimmista työttömyysasteista.KWD otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1961, jolloin se korvasi Intian rupiaan sidotun Persianlahden rupian. KWD on historiansa aikana ollut sidottu eri valuuttoihin, mutta tällä hetkellä se on sidottu julkistamattomaan valuuttakoriin. KWD:n arvo on noin 3,29 dollaria.  

2.      Bahrainin dinaari (BHD)

Bahrainin dinaari on Bahrainin virallinen valuutta. Se on sidottu Yhdysvaltain dollariin muuntokurssilla 1 BHD = 2,659 dollaria. Bahrain sijaitsee Kuwaitin tavoin Persianlahdella, ja sen talous on vahvasti riippuvainen öljystä ja kaasusta. Tämä ala kattaa yli 85 prosenttia kuningaskunnan tuloista.  

BHD otettiin käyttöön vuonna 1965 ja se korvasi Persianlahden rupian, jonka arvo oli 1 BHD = 10 rupiaa. Vuodesta 1980 lähtien Bahrain on sitonut valuuttansa IMF:n erityisnosto-oikeuteen.Tämän seurauksena BHD:n kurssi on pysynyt suhteellisen vakaana suhteessa Yhdysvaltain dollariin. On tärkeää huomata, että Saudi-Arabian rialia pidetään Bahrainissa laillisena maksuvälineenä. Valuuttakurssiksi on vahvistettu 1 BHD = 10 rialia.  

3.      Omanin rial (OMR)

Omanin rial on Arabian niemimaan kaakkoisrannikolla sijaitsevan Omanin sulttaanivaltion virallinen valuutta. OMR otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1970 nimellä Saidi Rial (hallitsevan al-Said-suvun kunniaksi), ja se korvasi Persianlahden rupian. Nimi muutettiin Omanin rialiksi vuonna 1972.  

OMR on sidottu Yhdysvaltain dollariin 2,60 dollarilla. Oman sitoi valuuttansa Yhdysvaltain dollariin ensimmäisen kerran vuonna 1973 hintaan 2,895 dollaria, mutta muutti sen nykyiseen kurssiin vuonna 1986. Luonnonvaroista riippuvaisena pienenä maana Yhdysvaltain dollarin sitominen auttaa välttämään vakavia valuuttakurssivaihteluita, jotka voisivat tuhota Omanin talouden. 

4.      Jordanian dinaari (JOD)

Jordanian dinaari on Jordanian virallinen valuutta. JOD on liikkeellä myös Israelin alueella sijaitsevalla Länsirannalla. JOD otettiin käyttöön vuonna 1950, jolloin se korvasi Palestiinan punnan, joka oli Transjordanian emiraatin ja Palestiinan brittiläisen mandaatin virallinen valuutta. 

JOD on sidottu Yhdysvaltain dollariin kiinteällä 1,41 dollarin kurssilla. Toisin kuin edellä mainituilla vahvojen valuuttojen alueilla, Jordaniassa ei ole luonnonvaroja. Se on luokiteltu ainoastaan kehittyväksi markkinataloudeksi, joka on riippuvainen lannoitekomponenteista, ulkomailta tulevista rahalähetyksistä, ulkomaanavusta ja suotuisista kauppasopimuksista esimerkiksi Yhdysvaltojen, Kanadan, Euroopan unionin, Pohjois-Afrikan ja Kaakkois-Aasian kanssa. JOD on vahva vain Yhdysvaltain dollarin kiinnityksen vuoksi eikä niinkään Jordanian oman taloudellisen voiman vuoksi. 

5.      Englannin punta (GBP))

Englannin punta on Yhdistyneen kuningaskunnan, Ison-Britannian merentakaisten alueiden ja Ison-Britannian kruunun alaisuuteen kuuluvien alueiden virallinen valuutta. Englannin punta on maailman vanhin vielä nykyäänkin käytössä oleva valuutta. Englannin punta on paitsi vahva myös erittäin vaikutusvaltainen maailmankaupassa ja -rahoituksessa. Se on maailman neljänneksi käytetyin valuutta sekä valuuttavarannossa että kaupassa, ja se kuuluu myös IMF:n erityisnosto-oikeuksien koriin.  

Englannin punnalla on yhtä rikas historia kuin ikonisella brittiläisellä imperiumilla, ja se oli aikoinaan maailman voimakkain valuutta. Se menetti tämän ylellisen tittelinsä vasta 1900-luvulla, kun Britannia osallistui kahteen maailmansotaan ja Yhdysvalloista tuli supervalta.  

6.      Caymansaarten dollari (KYD))

Caymansaarten dollari on Caymansaarten virallinen valuutta. Caymansaaret koostuu Grand Caymanista, Little Caymanista ja Cayman Bracista. Läntisellä Karibianmerellä sijaitseva Caymansaaret on ”veroparatiisi”, josta on tullut merkittävä maailmanlaajuinen rahoituskeskus.  

KYD on sidottu Yhdysvaltain dollariin kiinteällä 1,2 dollarin kurssilla. Suotuisat verot tai verottomuus ja dollarin sidonnaisuus ovat tehneet Caymansaarista arvostetun vetonaulan yrityksille ja varakkaille yksityishenkilöille. Lisäksi lainkäyttöalueella säilytettävistä tai ansaituista tuloista ei kanneta veroja.  

7.      Euro (EUR)

Euro on Euroopan unionin 19 valtion virallinen valuutta. Vuonna 1999 käyttöön otettu euro on yksi maailman nuorimmista valuutoista. Siitä huolimatta euro on nyt toiseksi käytetyin valuutta maailmassa sekä valuuttavarantona että liikkeessä. Lisäksi noin 25 maata on sitonut kansallisen valuuttansa yhteiseen valuuttaan. Alueena Euroopan unioni on maailmanlaajuisesti vaikutusvaltainen poliittinen ja taloudellinen toimija.  

Euroa ei ole sidottu mihinkään muuhun valuuttaan, ja se liikkuu vapaasti markkinoilla. Maaliskuusta 2022 alkaen euron kurssi Yhdysvaltain dollariin on noin 1,10 dollaria.  

8.      Sveitsin frangi (CHF)

Sveitsin frangi on Sveitsin virallinen valuutta. Se otettiin käyttöön vuonna 1850, jolloin se korvasi useat eri valuutat, joita 13 Sveitsin osavaltiota tuotti tuolloin. Sveitsin frangi on vankka ja vakaa valuutta, ja se on ansainnut turvasatamavaluutan arvonimen.  

Sveitsi on poliittisesti vakaa maa, joka on historiallisesti pysynyt puolueettomana suurissa sotilaallisissa yhteenotoissa. Maa harjoittaa myös vakaata finanssi- ja rahapolitiikkaa, ja sen talouskasvu on ollut vuosien mittaan vakaata. Sveitsin frangi on maailman seitsemänneksi vaihdetuin valuutta, ja tätä kirjoitettaessa sen kurssi Yhdysvaltain dollariin on noin 0,93 dollaria.  

9.      Yhdysvaltain dollari (USD)  

Yhdysvaltain dollari on Amerikan yhdysvaltojen ja sen alueiden virallinen valuutta. Se otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1792, ja siitä on noussut maailman voimakkain valuutta. Yhdysvaltain dollari on maailman käytetyin valuutta sekä varantona että liikkeessä. Se on ”maailman varantovaluutta” ja hallitsee maailmankauppaa ja -rahoitusta.  

Kaikista liikkeessä olevista Yhdysvaltain dollareista vain 30 prosenttia on Yhdysvaltain sisällä. Yhdysvaltain dollarin voiman kuvaamiseksi voidaan todeta, että tämän luettelon 4 vahvinta valuuttaa ovat dollariin sidottuja ja kuusi valuuttaa kymmenestä vahvimmasta valuutasta.

10. Bahaman dollari (BSD)  

Bahaman dollari on Bahaman kansainyhteisön virallinen valuutta. Bahaman dollari otettiin käyttöön vuonna 1966 ja se korvasi Bahaman punnan. BSD on sidottu Yhdysvaltain dollariin pariteettipohjaisesti.  

Bahaman talous on vahvasti riippuvainen kansainvälisistä rahoituspalveluista ja matkailusta. Maata pidetään myös ”veroparatiisina”, koska se ei peri veroa tallennetuista ja ansaituista tuloista. 

Treidaa vahvoja valuuttoja AvaTradella

Avaa AvaTrade-kaupankäyntitili ja käy kauppaa maailman vahvimmilla valuutoilla helposti ja kätevästi. Seuraavassa kerrotaan, miksi sinun kannattaa harkita Forex-kauppaa AvaTraden kanssa:

  • Kansainvälinen välittäjä – käy valuuttakauppaa kansainvälisen ja palkitun välittäjän kanssa, jota säännellään useilla lainkäyttöalueilla maailmanlaajuisesti.  
  • Kaupankäyntiolosuhteet–Kaupankäynti laajalla valikoimalla valuuttoja kilpailukykyisillä marginaaleilla, läpinäkyvillä hinnoilla, rajoittamattomalla lyhyeksimyynnillä ja nopealla kaupan toteutuksella.
  • Tehokkaat resurssit– Käy kauppaa vahvoilla valuutoilla käyttämällä käteviä kaupankäyntiresursseja, AvaProtect, AvaSocial, ja Trading Central.  
  • Erinomainen asiakastuki – Ota yhteyttä ystävälliseen, ammattitaitoiseen ja palvelevaan asiakastukeemme ympäri vuorokauden. 

Näetkö tässä mahdollisuuden sijoittaa? Avaa tilisi nyt!