Oikeat treidaussäännöt
Salkku käsitteenä – Mikä on salkku?
Salkku on kokoelma sijoituksia, jotka voivat koostua samankaltaisista tai erilaisista omaisuusluokista. Tyypillisesti sijoitussalkut koostuvat tärkeimmistä omaisuusluokista, kuten osakkeista ja joukkovelkakirjoista, mutta ne voivat mennä tätä pidemmälle ja sisältää esimerkiksi kryptovaluuttoja, taidetta, kiinteistöjä tai jopa käteistä. Sijoittajat voivat hallinnoida omia salkkujaan tai antaa rahastonhoitajien tai muiden ammattilaisten hoitaa niitä puolestaan. Sijoittajat myös valitsevat salkkujensa sisällön eri tekijöiden, kuten riskinottohalun ja sijoitusmieltymysten, mukaan. Sijoittajien on tärkeää ymmärtää, mikä on oikea osuus pääomasta, joka sijoitetaan salkun eri omaisuuseriin, jotta saavutetaan haluttu riskiprofiilin taso sekä volatiliteetti ja sijoitustavoitteet.
Avaa Demo-tili harjoitellaksesi, mitä olet oppinut tai oikea tili aloittaaksesi kaupankäynnin tänään!
Salkkutyypit – esimerkkejä sijoitussalkuista
Aggressiivinen salkku
Aggressiivinen salkku on salkku, joka tavoittelee korkeita tuottoja ja on valmis ottamaan myös korkeita riskejä. Aggressiivinen salkku kärsii tyypillisesti suuresta volatiliteetista. Joitakin korkean riskin sijoituskohteita ovat varhaisen vaiheen kasvuosakkeet ja varat, kuten kryptovaluutat. Joihinkin varhaisen vaiheen kasvuosakkeisiin kuuluvat teknologiayritykset, joiden odotetaan kasvattavan tulostaan kiihtyvällä vauhdilla tulevaisuudessa. Myös kryptovaluutat, kuten Bitcoin ja Ethereum, ovat osoittautuneet hyvin epävakaiksi.
Kun kyseessä on aggressiivinen salkun allokaatio, on tärkeää, että sinulla on vankka riskienhallintasuunnitelma. Siihen kuuluu stop loss -toimeksiantojen laajamittainen käyttö massiivisilta pääomatappioilta suojautumiseksi sekä take profit -toimeksiantojen käyttö toteutuneiden voittojen kirjaamiseksi tai lukitsemiseksi.
Defensiivinen salkku
Defensiivinen salkku on salkku, joka pyrkii säilyttämään pääoman mahdollisimman hyvin. Tämä saavutetaan allokoimalla pääoma pääasiassa matalan riskin ja alhaisen tuoton omaisuuseriin, kuten joukkovelkakirjoihin, perushyödykkeisiin, yleishyödyllisiin yhtiöihin ja sotilasosakkeisiin. Suurten valtioiden ja yritysten joukkovelkakirjalainoja pidetään tunnetusti riskittöminä omaisuuserinä. Perushyödykkeisiin kuuluvat suuret vähittäiskauppiaat, yleishyödylliset yritykset tarjoavat perustarpeita, kuten vettä ja sähköä, ja sotilasyritysten tiedetään ylläpitävän tuottavia pitkäaikaisia sopimuksia hallitusten kanssa. Tällaiset omaisuuserät tuottavat yleensä erinomaisesti sekä hyvinä että huonoina taloudellisina aikoina.
Tuottava salkku
Tuottosalkku on salkku, joka pyrkii tuottamaan sijoittajalle tasaista ja johdonmukaista tuloa. Tällaisessa salkussa etsitään sijoituskohteita, jotka tarjoavat ennakoitavissa olevan korkean tuoton. Tällaiseen salkkuun voidaan harkita muun muassa osinko-osakkeita, REIT-rahastoja (Real Estate Investment Trusts), säästötilejä, MLP-rahastoja (Master Limited Partnerships) ja rahamarkkinarahastoja. Tuottosalkun tavoitteena on tuottaa riittävästi tuloja, joilla sijoittajat voivat elää. Useimmat tuottosalkut ovat erinomaisia passiivisten tulojen tuottamisessa, mutta sijoittajat jäävät myös paitsi mahdollisista korkokorkojen eduista pitkällä aikavälillä. Siitä huolimatta tuottosalkku voi palvella sijoittajia, kuten eläkeläisiä, erittäin hyvin.
Spekuloiva salkku
Spekulatiivinen salkku on salkku, johon liittyy valtava riski, mutta joka voi onnistuessaan tuottaa tavanomaista suurempaa tuottoa. Se on pohjimmiltaan salkku, jossa pelataan uhkapeliä sijoitustuloksen puolesta. Usein suositellaan, että sijoittajat eivät kohdista yli 10 prosenttia salkkunsa pääomasta spekulatiiviseen toimintaan. Spekulatiivisia mahdollisuuksia voi esiintyä lähes missä tahansa omaisuusluokassa.
Viime vuosina on ollut spekulatiivisia short squeeze -tilaisuuksia esimerkiksi GameStopin ja AMC Entertainmentin kaltaisissa osakkeissa. Myös Dogecoinin kaltaisissa kryptovaluutoissa on ollut spekulatiivisia kryptomahdollisuuksia. Kiinteistöjen kaltaisilla markkinoilla spekulatiivisia tilaisuuksia voi syntyä, kun kiinteistöjen omistajat myyvät kiinteistöjä vaikeuksissa.
Toinen yleinen keinottelumahdollisuus on enkelisijoittaminen. Spekulatiiviset salkut eivät ole kiinnostuneita omaisuuserien taustalla olevista perusarvoista vaan niiden mahdollisista hinnanmuutoksista. Spekulatiivisen salkun kanssa on aina oltava varovainen ja käytettävä vain sellaista pääomaa, jonka he voivat ja haluavat menettää kokonaan, vaikka siinä onkin mahdollisuuksia epänormaaleihin tuottoihin.
Hybridi salkku
Hybridisalkussa pyritään altistumaan eri omaisuusluokkien ja -tyyppien riskeille ja tuotoille. Hybridisalkussa on tietyt prosenttiosuudet pääomasta kohdennettuna eri omaisuuseriin, kuten joukkovelkakirjoihin, osakkeisiin, hyödykkeisiin, indekseihin, ETF-rahastoihin, kryptovaluuttoihin ja muihin. Sen tarkoituksena on lähinnä saavuttaa hajautus erityyppisiin rahoitusmahdollisuuksiin. Hybridisalkun avulla sijoittajat pystyvät saavuttamaan haluamansa riskin ja tuoton suhteen. Hybridisalkku tarjoaa paljon joustavuutta, ja se voidaan rakentaa siten, että saavutetaan haluttu vakaus- ja volatiliteettitaso. Esimerkiksi kohtalaisen konservatiivinen sijoittaja voi päättää, että salkku koostuu 60 prosenttia osakkeista ja 40 prosenttia joukkovelkakirjoista.
Täydellisen salkun rakentaminen
Ei ole olemassa täydellistä salkkua tai kaikille sopivaa sijoitussuunnitelmaa. Sijoittaminen on käytännöllistä toimintaa, jota mitataan tuottojen avulla. Jokaisella sijoittajalla on oma hyväksyttävä riski- ja tuottotasonsa. Näin ollen on tärkeää määritellä ihanteellinen omaisuuserien salkunjako riskinottohalukkuuden, sijoitustavoitteiden ja aikahorisontin mukaan.
Aggressiivinen sijoittaja kohdentaa luonnollisesti enemmän pääomaa korkean riskin ja korkean tuoton sijoituksiin, kun taas riskiä välttelevän sijoittajan on harkittava alhaisen riskin ja alhaisen tuoton omaisuuseriä. Sijoittajan, jolla on lyhyt aikahorisontti, kuten eläkeläisen, tulisi harkita vain vähäriskisiä sijoituksia, kun taas 25-vuotias, jolla on pidempi aikahorisontti, voi harkita korkeariskisiä sijoituksia, joilla on mahdollisuus tuottaa voittoa myöhemmin.
Vallitsevat markkinaolosuhteet voivat myös määrittää, millaiseen varojen allokaatioon sijoittaja voi päätyä. Esimerkiksi epävarmuuden tai taantuman aikana on viisasta valita puolustuksellisten osakkeiden ja joukkovelkakirjojen kaltaisia omaisuuseriä, kun taas noususuhdanteen aikana kasvuosakkeiden kaltaiset omaisuuserät tarjoavat suurta arvoa kohtuullisella riskitasolla.
Lopuksi
Salkun koostumus ja varojen allokointi ovat tärkeitä taitoja sijoittajille. Kun sijoittajat allokoivat pääomaa varovaisesti ja oikein, he voivat rakentaa salkkunsa riskinottohalukkuuttaan vastaavalla tavalla ja vastaamaan yleisiä sijoitustavoitteitaan.
Miksi AvaTrade?
- äännelty, luotettava ja luotettava kansainvälinen välittäjä
- Kattava tarjonta opetusmateriaalia, jossa on päivittäin asiantuntijoiden markkina-analyysejä ja näkemyksiä
- Kaupankäyntiolosuhteisiin kuuluvat läpinäkyvät hinnat, kilpailukykyiset marginaalit ja nopea kaupankäynnin toteuttaminen kaikissa toimeksiannoissa.
- Eksklusiiviset kaupankäyntiresurssit, jotka tehostavat kaupankäyntiä (Trading Central, AvaProtect ja AvaSocial).
- Erinomainen, ammattitaitoinen ja aina palveleva asiakastukitiimi
Avaa Demo-tili harjoitellaksesi, mitä olet oppinut tai oikea tili aloittaaksesi kaupankäynnin tänään!
UKK
- Mikä on salkku?
Salkun määritelmä on kokoelma finanssisijoituksia.
- Minkälainen on ihanteellinen salkku?
Ihanteellinen salkun koostumus on sellainen, joka vastaa riskinottohalukkuuttasi ja vastaa aikahorisonttiasi ja sijoitustavoitteitasi. Ei ole olemassa kaikille sopivaa täydellistä salkun koostumusta.
** Vastuuvapauslauseke: Vaikka yllä olevan sisällön kokoamiseksi on tehty asianmukaista tutkimusta, se on vain informatiivinen ja opettavainen. Mikään sisällöstä ei muodosta minkäänlaista sijoitusneuvontaa.