Kehittyvät markkinat ovat kehitysmaiden talouksia, jotka ovat vähitellen integroitumassa yhä tiiviimmin maailmanmarkkinoihin. Niihin kuuluu maita, joista todennäköisesti tulee kehittyneitä lähitulevaisuudessa, sekä maita, jotka ovat olleet kehittyneitä aiemmin.

Kehittyvillä markkinoilla on yleensä suurin osa (ei kaikki) kehittyneiden maiden ominaisuuksista. Ne ovat pohjimmiltaan ”liikkeellä olevia kansakuntia”, jotka ovat siirtymässä alhaisen tulotason ja vähemmän kehittyneistä perinteisistä talouksista teollistuneisiin, nykyaikaisiin talouksiin, jotka kykenevät ylläpitämään korkeampaa elintasoa sekä sekamarkkinoita ja vapaita markkinoita. Kehittyvien markkinoiden kasvuvauhti on yleensä korkea, mutta nopeaan talouskasvuun liittyy myös riskejä.

Riskit vaihtelevat yleisestä epävakaudesta sosiaalipoliittiseen epävakauteen. Kehittyvillä markkinoilla on kuitenkin ollut tärkeä rooli maailmantalouden piristämisessä siitä lähtien, kun termi otettiin käyttöön 1980-luvun alussa. Itse asiassa arvioidaan, että kehittyvien markkinoiden osuus maailmantaloudesta on noin 80 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että suuria maita, kuten Kiinaa ja Intiaa, kutsutaan myös kehittyviksi markkinoiksi, koska ne ovat liian riippuvaisia viennistä ja koska niillä on halpaa työvoimaa.

Vuoden 1997 valuuttakriisin jälkeen suuret rahoituslaitokset, kuten Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF), ryhtyivät merkittäviin toimiin auttaakseen kehittyviä markkinoita saamaan kehittyneemmät taloudet ja rahoitusjärjestelmät. Vuosituhannen vaihteessa termiä BRICS on käytetty viittaamaan suurimpiin kehittyviin markkinoihin, joilla on merkittävä vaikutus maailmantalouteen vuoteen 2050 mennessä. BRICS edustaa Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan valtioita.

Toinen termi on ”N-11” eli ”Next Eleven”, johon kuuluvat muun muassa Egypti, Iran, Bangladesh, Indonesia, Meksiko, Turkki, Nigeria, Filippiinit, Pakistan, Vietnam, Filippiinit, Meksiko ja Etelä-Korea.

On myös MINT, joka viittaa Meksikon, Indonesian, Nigerian ja Turkin kansakuntiin. Nämä termit on yleensä keksitty erottelemaan maita, joilla on ainutlaatuisia sijoitusmahdollisuuksia, jotka ovat ulkomaisten sijoittajien käytettävissä.

Kehittyvien markkinoiden kokoonpano on hyvin kiistanalainen. Ei ole olemassa yleistä yksimielisyyttä absoluuttisista mittareista, joita voidaan käyttää kehittyvien markkinoiden luokitteluun. Maailmassa on kuitenkin ainakin 20 kehittyvää markkinaa, joista IMF luokittelee 23 maata, MSCI (Morgan Stanley Capital International) 24 maata ja Dow Jones 22 maata. Kehittyvien markkinoiden luokittelussa käytettyjä mittareita ovat BKT henkeä kohti, makrotaloudellinen ja poliittinen vakaus, investointisäännökset, liiketoimintamahdollisuudet ja kasvuvauhti.

Kehittyvien markkinoiden ominaispiirteitä

Seuraavassa on lueteltu joitakin kehittyvien markkinatalouksien ominaispiirteitä:

Korkeat taloudellisen kasvun tunnusluvut

Kehittyvien markkinoiden taloudet kasvavat yleensä noin 6-7 prosenttia vuodessa. Ei ole harvinaista, että talouksien kasvuluvut ovat jopa kaksinumeroisia. Sen sijaan kehittyneissä maissa talouskasvu on yleensä alle 3 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että kehittyvien markkinoiden BKT:n kasvuvauhti on jatkuvasti kehittyneiden maiden kasvua nopeampi.

Epäkypsät pääomamarkkinat

Kehittyvillä markkinoilla on yleensä likvidit paikalliset osake- ja velkamarkkinat. Toisin kuin kehittyneissä maissa, niiden pääomamarkkinat ovat kuitenkin vielä kehittymättömät, joten luotettavan ja merkityksellisen tiedon saaminen pörssissä toimivista yrityksistä voi olla vaikeaa. Myös velkatuotteiden, kuten joukkovelkakirjojen, myyminen voi olla vaikeaa.

Suuri investointipotentiaali

Kehittyvillä markkinoilla on paljon sijoituspotentiaalia, ja mahdollisuudet ovat erityisen houkuttelevia, kun suljetuista, pääasiassa kaivos- ja maatalouspohjaisista talouksista siirrytään avoimempiin, kansainvälistä kauppaa helpottaviin talouksiin. Kehittyvillä markkinoilla on kehittyneisiin maihin verrattuna mahdollisuus suurempiin tuottoihin huolimatta niihin liittyvistä riskeistä.

Epävakaus ja volatiliteetti

Kehittyville markkinoille on ominaista epävakaus ja volatiliteetti. Nämä maat ovat alttiita hyödykkeiden, kuten öljyn ja elintarvikkeiden, sekä tärkeimpien valuuttojen, kuten Yhdysvaltain dollarin (USD) ja euron (EUR), arvonvaihteluille. Paikallisesti inflaatiotason ja korkotason muutokset vaikuttavat niihin myös voimakkaasti.

Pääasialliset kehittyvien markkinoiden valuutat

Seuraavassa on esimerkkejä joistakin suosituimmista kehittyvien markkinoiden valuutoista:

  1. Brasilian reaali (BRL)
    BRL on Brasilian virallinen valuutta, ja se on maailman valuuttamarkkinoiden20. vaihdetuin valuutta syyskuussa 2021. BRL otettiin käyttöön heinäkuussa 1994, kun Brasilia pyrki puuttumaan maassa vallitsevaan hyperinflaatioon sekä vakauttamaan ja kasvattamaan talouttaan. Maan talous on hyvin monipuolinen: se on merkittävä kovien ja pehmeiden hyödykkeiden viejä ja sillä on myös kukoistava palvelusektori. Viime vuosinaUSDBRL-parin kurssi on vaihdellut 3,00 ja 6,00 välillä, mikä on johtunut hyödykkeiden hinnoista ja poliittisista huolenaiheista.
  2. Venäjän rupla (RUB)
    RUB on Venäjän federaation virallinen valuutta, ja se on 17. eniten vaihdettu valuutta maailman valuuttamarkkinoilla syyskuussa 2021. Nykyaikainen RUB otettiin käyttöön vuonna 1991 Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Venäjän talous on massiivisesti riippuvainen öljy- ja maakaasutuotteidenviennistä enimmäkseen Euroopan unionin valtioihin. RUB on hyvin epävakaa ja on jopa ansainnut tittelin ”maailman epävakain valuutta”.USDRUB-parin kurssi on viime vuosina vaihdellut 55,00 ja 80,00 välillä, mikä johtuu öljyn hinnanvaihteluista ja Yhdysvaltojen pakotteista.
  3. Kiinan renminbi (CNH tai CNY)
    CNH on Kiinan kansantasavallan virallinen valuutta, josta käytetään usein nimitystä ”juan”, ja se on syyskuusta 2021 lähtien maailman valuuttamarkkinoiden kahdeksanneksi vaihdetuin valuutta. Nimellisellä BKT:llä mitattuna Kiina on maailman toiseksi suurin talous Yhdysvaltojen jälkeen. Tämä tekee taloudesta ylivoimaisesti vaikutusvaltaisimman kehittyvän markkinan! USDCNY**-parilla on viime vuosina käyty kauppaa 6,0000 ja 7,2000 välillä, ja volatiliteetin lähteenä on ollut Kiinan rahapolitiikka sekä kansainväliset velkamarkkinat.
  4. Indian rupia (INR)
    INR on Intian tasavallan virallinen valuutta, ja se on 16. eniten vaihdettu valuutta maailman valuuttamarkkinoilla syyskuussa 2021. INR:n juuret ulottuvat 1500-luvulle, ja Intian talous on kasvanut nopeimmin 2000-luvulla. Intia on pääasiassa palvelupohjainen talous, mutta sillä on myös vankka maatalous- ja vientisektori. USDINR-pari on viime vuosina liikkunut 60,00 ja 80,00 välillä, ja volatiliteetin laukaisevia tekijöitä ovat olleetkeskuspankkien interventiot sekä muutokset hyödykkeiden hinnoissa.

Kuinka treidata kehittyvien markkinoiden valuuttoja

Kehittyvien markkinoiden valuutoilla on ainutlaatuisia ominaisuuksia, joihin liittyy myös ainutlaatuisia mahdollisuuksia ja riskejä. Kehittyneiden markkinoiden valuuttoihin verrattuna ne ovat suhteellisen epälikvidejä, erittäin volatiileja ja niillä käydään kauppaa pienillä volyymeillä. Niillä on myös suuremmat marginaalit.

Seuraavassa on joitakin parhaita strategioita, joilla voit hyödyntää kehittyvien markkinoiden valuuttojen hintakehityksen tarjoamia mahdollisuuksia:

Trenditreidaus

Kehittyvien markkinoiden valuuttoihin vaikuttavat toisinaan hyödykkeiden hinnat ja rahapolitiikka. Pitkään jatkuvat suuntaukset hyödykemarkkinoilla yhdistettynä rahapolitiikan jatkamiseen (fundamenttianalyysi) voivat innoittaa kehittyvien markkinoiden valuuttojen pitkittyneitä suuntauksia. Trendikaupankäynnissä kauppiaat tunnistavat vallitsevan trendin ja tekevät sitten pitkiä tai lyhyitä kauppoja sen mukaan, ovatko markkinat nousu- vai laskusuuntaiset.

Breakout treidaus

Kehittyvien markkinoiden talouksien luontainen epävakaus ja volatiliteetti merkitsevät sitä, että vallitsevat markkinamallit voivat vääristyä ja avata rahaa tuottavia käänteismahdollisuuksia. Tuki- tai vastarintalinjojen rikkoutuminen voi olla tuottoisten breakout-kaupankäyntimahdollisuuksien lähde. Tässä strategiassa haasteena on aina suodattaa pois markkinoilla esiintyvät oikeat ja väärennetyt breakoutit.

Range-treidaus

Range-treidaus voi tarjota monia mahdollisuuksia, kun käydään kauppaa kehittyvien markkinoiden valuutoilla. Esimerkiksi Kiina sallii valuuttansa käydä kauppaa kahden prosentin vaihteluvälillä päivittäin asettamaansa keskipisteeseen nähden. Tämä perustavanlaatuinen tieto paljastaa suuria mahdollisuuksia vaihteluväliin sidottujen pelien pelaamiseen markkinoilla. Strategia olisi yksinkertaisesti ostaa määritellyillä tukitasoilla tai niiden läheisyydessä ja myydä määritellyillä vastustasoilla tai niiden läheisyydessä.

Carry treidaus

Kehittyvillä markkinoilla on yleensä korkeampi korkotaso kuin kehittyneillä markkinoilla. Tämä avaa mahdollisuuksia käydä kauppaa, jossa sijoittajat voivat lainata matalakorkoisia valuuttoja ja ostaa korkeakorkoisia valuuttoja. Tällä strategialla voit ansaita korkoeron. Vipuvaikutteisilla valuuttamarkkinoilla kehittyvien markkinoiden valuuttojen ja kehittyneiden markkinoiden valuuttojen välinen korkoero voi olla erittäin houkutteleva.

Avaa Forex treidaustili AvaTradessa ja treidaa kehittyvien markkinoiden valuuttoja kuten myös 1000+ muuta instrumenttia tänään!

Näetkö treidausmahdollisuuden?