Mikä on ‘Osakemarkkinat’?
Osakemarkkinat tunnetaan myös nimellä pääomamarkkinat, ja ne ovat paikka, jossa julkisesti omistettujen yritysten osakkeita voidaan ostaa ja myydä. Julkisesti noteeratuilla osakkeilla voidaan käydä kauppaa joko keskitetyissä pörsseissä tai OTC (over-the-counter). Osakemarkkinat ovat pohjimmiltaan vapaat talousmarkkinat, joilla yritykset voivat saada pääomaa tarjoamalla osaomistusta kiinnostuneille sijoittajille, jotka ovat periaatteessa ulkopuolisia. Tämä hyödyttää sekä sijoittajia että kohdeyrityksiä.
Sijoittajille osakemarkkinat tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden päästä osaksi vakiintunutta tai jo toimivaa yritystä ja saada kaikki siitä koituvat hyödyt ilman suurta riskiä, joka aiheutuu sijoittamisesta uuteen, todistamattomaan yritykseen, jonka käynnistys- ja yleiskustannuksista, muista juoksevista kustannuksista ja hallinnoinnista on vastattava. Osakemarkkinoiden avulla yritykset saavat osakemarkkinoilta kätevän pääomalähteen kasvu- tai laajentumistoimiensa rahoittamiseen. Tämä luo molemmille osapuolille win-win-tilanteen.
Mutta kuten mihin tahansa sijoitustoimintaan, myös osakesijoittamiseen liittyy riskejä. Kaupankäyttäjän ottaman riskin määrä riippuu täysin hallussa olevan osakkeen hinnasta. Jos osakkeen hinta nousee, treidaaja ansaitsee oittoa, jos hän myy osakkeensa. Toisaalta tappioita syntyy, jos osake myydään alempaan hintaan kuin mihin se on ostettu. Toteutuneiden voittojen tai tappioiden määrä riippuu alun perin ostetun osakkeen määrästä ja tietenkin siitä, kuinka paljon osakkeen hinta nousee tai laskee.
Miten osakemarkkinat jakautuvat?
Osakemarkkinoilla on useita eri segmenttejä, jotka on otettava huomioon, kun ostetaan tai kiinnostutaan tietyn julkisen yhtiön osakkeista. Osakemarkkinat jaetaan ensimarkkinoihin ja jälkimarkkinoihin.
Ensimarkkinat
Ensisijaisilla markkinoilla luodaan tai lasketaan liikkeeseen uusia arvopapereita, jotka ovat sen jälkeen yksityishenkilöiden ja instituutioiden kaupankäynnin kohteena. Täällä arvopaperit laskee liikkeeseen suoraan yritys, joka pyrkii hankkimaan pääomaa rahoittaakseen pitkän aikavälin tavoitteensa ja pyrkimyksensä. Yleisin tapa, jolla yritykset ovat vuorovaikutuksessa ensimarkkinoilla, on listautumisanti (IPO, Initial Public Offering), jossa osakkeet listautuvat ensimmäistä kertaa markkinoille kaupankäynnin kohteeksi. Yritykset voivat toimia ensimarkkinoilla myös merkintäoikeusannilla (rahankeruu nykyisten osakkeenomistajien kautta) tai etuoikeutetulla osakeannilla (osakkeiden liikkeeseenlasku muutamalle osakkeenomistajalle ennalta määrättyyn hintaan).
Jälkimarkkinat
Ensisijaisilla markkinoilla tapahtuvan alustavan liikkeeseenlaskun jälkeen kaikki myöhempi arvopaperikauppa tapahtuu jälkimarkkinoilla sijoittajien välillä, eikä kohdeyritys ole mukana. Kaupankäyntiä helpottavat arvopaperipörssit tai välittäjinä toimivat meklarit.
OTC markkinat
OTC-kaupankäynti (over-the-counter) tunnetaan myös pörssin ulkopuolisena kaupankäyntinä, ja se tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden ostaa ja myydä osakkeita hajautetuilla markkinoilla. Kaupat käydään kahden osapuolen välillä jälleenmyyjäverkon kautta, eikä keskitettyä pörssiä ole mukana. Tyypillisesti OTC-markkinat koskevat osakkeita tai osakekursseja, joita ei ole noteerattu pörssissä. Hajautettu tarkoittaa, että osto- tai myyntitapahtuma tapahtuu kahden osapuolen, kuten kauppiaan ja välittäjän, välillä. OTC-markkinoilla ei yleensä ole jäykkiä ehtoja, vaan kaupankäynti on hyvin joustavaa ja siinä on mahdollisimman vähän rajoituksia.
On monia syitä, miksi yritys haluaa listautua pörssiin. Pääoman hankkiminen on ensisijainen motiivi, mutta pörssiin listautuvat yritykset saavat monia muitakin etuja. Pörssiin listautuminen antaa yritykselle valtavaa julkisuutta, joka voi avata entistä enemmän liiketoimintamahdollisuuksia. Yritys voi saada monipuolisten sijoittajaryhmien huomion institutionaalisista sijoittajista ulkomaisiin sijoittajiin. Tämä johtaa luonnollisesti myös tuotemerkin arvon kasvuun. Yrityksen listautuminen merkittävimpään pörssiin tuo myös arvovaltaa, ja se voi houkutella huippuosaajia tarjoamalla haluttuja etuja, kuten osakeoptioita.
Osakemarkkinoiden listausprosessi
Yhtiön listautumisprosessi vaihtelee pörssikohtaisesti. Se alkaa kuitenkin yleensä rekisteröintihakemuksen jättämisellä asianomaiselle sääntelyviranomaiselle, kuten Securities Exchange Commissionille (SEC) Yhdysvalloissa. Yritys tekee tämän, jos se täyttää sen pörssin, johon se haluaa listautua, kuten NYSE:n tai NASDAQin, ehdot. Seuraavaksi on palkattava merkitsijä, joka on investointipankki tai merkittävä rahoituspalveluyritys, hoitamaan osakkeiden myyntiä.
Merkitsijä toimii siltana, joka yhdistää kohdeyrityksen sijoittajiin, sekä riskinarvioijana. Merkitsijä vastaa esitteen laatimisesta eli asiakirjasta, jolla sijoittajat yritetään houkutella sijoittamaan kohdeyritykseen. Pörssilistautumiseen liittyy myös joitakin haittoja. Ensinnäkin pörssilistautumisprosessi on kallis, aikaa vievä ja työläs.
Lisäksi pörssilistautuminen tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että yrityksestä tulee julkista omaisuutta. Sekä yleisö että pääomamarkkinoita sääntelevä viranomainen valvovat entistä tarkemmin ja vaativat enemmän vastuuvelvollisuutta. Perustajille ja muille alkuvaiheen sijoittajille aiheutuu riski aliarvostuksesta ja osakkeiden laimentumisesta. Listautumisannin hinnan määrittää merkitsijä(t) ottamalla huomioon sellaiset tekijät kuin osakkeiden kysyntä, kasvunäkymät, yrityksen liiketoimintamalli ja aikaisemmat toimialan vastaavat.
Yrityksen listautumisen jälkeen osakkeen hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan markkinavoimien mukaan. Osakkeiden hintoihin vaikuttavat erilaiset ja moninaiset tekijät, kuten perustekijät, kuten liikevaihto ja osakekohtainen tulos, tekniset tekijät, kuten inflaatio, toimialan suorituskyky, likviditeetti ja suuntaukset, sekä tunnepohjaiset tekijät, kuten sijoittajien spekulointiaktiivisuus sekä reaktio poliittisiin ja taloudellisiin uutisjulkaisuihin ja tapahtumiin.
Osakkeiden vaihto
Osakkeiden vaihto, joka tunnetaan paremmin nimellä pörssi, on paikka, jossa arvopapereita, kuten osakkeita, ostetaan ja myydään. Se on myös paikka, joka tarjoaa mahdollisuuksia rahoitusvälineiden liikkeeseenlaskuun ja lunastukseen, mukaan lukien tulojen ja osinkojen maksuun. Osakkeiden lisäksi pörsseissä noteerataan muita omaisuuseriä, kuten joukkovelkakirjoja, sijoitusrahastoja, johdannaisia sekä yhdistettyjä sijoitustuotteita, kuten pörssilistattuja rahastoja ja pörssi-indeksejä.
The main Stock Exchanges
Useimmissa tapauksissa yritykset käyttävät paikallisia pörssejä pörssiin siirtymisen alustana. Seuraavassa on lueteltu joitakin maailman tärkeimpiä pörssejä, joiden omaisuuserät ovat kaupankäynnin kohteena myös AvaTraden kautta.
Paikallinen pörssi | Alue | Julkinen listaus |
---|---|---|
New Yorkin pörssi | New York, Yhdysvallat | |
NASDAQ | New York, Yhdysvallat | |
Lontoon pörssi | Lontoo, Englanti |
|
Italian pörssi | Milano, Italia |
|
Japanin pörssi | Tokio, Japani | |
Hong Kong | Keskusta, Hong Kong | |
Frankfurtin pörssi | Frankfurt, Hesse, Saksa |
|
Shanghain pörssi | Shanghai, Kiina |
|
Euronext | Amsterdam, Alankomaat |
|
Osakkeisiin sijoittaminen
Osakesijoittamisessa on kaksi perusstrategiaa: arvosijoittaminen ja kasvusijoittaminen. Nämä kaksi strategiaa täydentävät toisiaan, ja niiden soveltaminen yksittäisiin osakkeisiin voi auttaa sijoittajia säilyttämään tasapainoisen salkun.
Arvosijoittaminen
Tämä on strategia, jolla pyritään tunnistamaan osakkeita, jotka ovat aliarvostettuja markkinoilla. Arvosijoittajat etsivät aktiivisesti yrityksiä, joiden he uskovat olevan alihinnoiteltuja markkinoilla, ja toivovat, että ennemmin tai myöhemmin ne hinnoitellaan vastaavasti. Nämä voivat olla saman toimialan samankaltaisia yrityksiä alemmaksi hinnoiteltuja yritysten osakkeita tai yrityksiä, joiden liiketoimintamalliin liittyy vähemmän riskejä niiden toimintamarkkinoilla. Arvo-osakkeita pidetään edullisina sekä suhteellisen turvallisina sijoittajille pitkällä aikavälillä.
Kasvusijoittaminen
Kasvusijoittaminen tarkoittaa sellaisten yritysten osakkeiden tunnistamista, jotka ovat menestyneet erinomaisesti viime aikoina ja joiden odotetaan kasvavan muita yrityksiä nopeammin. Kasvu voi tarkoittaa tuloja, kassavirtaa tai voittoa. On tärkeää huomata, että kasvua odotetaan, mutta se ei ole taattua. Kasvuosakkeilla on korkeampi katto kurssinousun suhteen, mutta ne ovat luonnollisesti riskialttiimpia ja epävakaampia.
Hinta-tuotto -suhde
Tämä tunnetaan paremmin nimellä P/E-suhde, ja tätä suhdelukua käytetään yhtiön arvon määrittämiseen mittaamalla sen osakkeen senhetkistä hintaa suhteessa osakekohtaiseen tulokseen.
Hinta-tuottosuhde lasketaan seuraavasti:
Kun yhtiön osakkeen hinta jaetaan osakekohtaisella tuloksella (EPS) = osakekohtainen markkina-arvo. P/E-suhde on dollarin määrä, jonka elinkeinonharjoittaja voi odottaa sijoittavansa yritykseen saadakseen yhden dollarin kyseisen yrityksen tuloksesta.
Osinkoja maksavat osakkeet
Osinko-osakkeet ovat yrityksiä, jotka maksavat säännöllisesti osinkoja osakkeenomistajille. Osingot ovat suoraan osakkeenomistajille jaettu osuus voitoista. Sijoittajille säännöllisesti osinkoja maksavat yritykset ovat yleensä vakiintuneempia, ja niiden liiketoimintamallit ovat todistetusti kestäviä. Osinkoja maksetaan yleensä neljännesvuosittain, mikä tarkoittaa, että ne voivat olla säännöllinen tulonlähde sijoittajille.
Osuuksien treidaus
Swingtreidaus
Swing-kaupankäynti on suosittu strategia osakekaupassa. Swing-kauppias pyrkii saamaan voittoa kurssiliikkeestä, jonka odotetaan tapahtuvan lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä. Lyhyen aikavälin luonteensa vuoksi swing-kauppiaat käyttävät yleensä teknisen analyysin menetelmiä valitakseen ihanteelliset sisään- ja uloskirjautumishintapisteet markkinoilla.
Päivätreidaus
Päivätreidaus on kaupankäyntitapa, jossa rahoitusvaroja, kuten osakkeita, hyödykkeitä, indeksejä tai valuuttoja, ostetaan ja myydään saman päivän aikana. Swing treidauksen ja päivätreidauksen ero on yksinkertaisesti pitoaika. Päivän kaupankäynnissä kaikki kaupankäyntipositiot realisoidaan tiukasti samana päivänä. Mitään kauppapositioita ei jätetä yön yli. Päivätreidaukseen liittyy luonnollisesti suurempi riski, ja se voi johtaa korkeampiin kaupankäyntikustannuksiin, koska kaupankäyntiä käydään lyhyessä ajassa paljon.
Osakkeiden CFD-kaupankäynti AvaTradessa
AvaTrade on yksinkertaistanut osakekauppaa sijoittajien kannalta. Kaupankäyntiä varten on tarjolla lukuisia osakkeita useista maailmanlaajuisista pörsseistä. Kun vaihdat osakkeisiin liittyviä CFD:itä AvaTraden kanssa, käydään kauppaa erosopimuksilla, mikä tarkoittaa, että saat mahdollisuuden käydä kauppaa kohde-etuutena olevien osakkeiden kurssimuutoksilla omistamatta niitä välttämättä.
AvaTrade tarjoaa vipuvaikutuksella tapahtuvaa kaupankäyntiä jopa 20:1 osakkeilla, ja kauppiaat voivat tehostaa kaupankäyntiään hyödyntämällä käteviä kaupankäyntityökaluja ja resursseja, kuten talouskalenteria, Trading Centralia, AvaProtect™:ää ja AvaSocialia. AvaTrade on myös maailmanlaajuisesti säännelty välittäjä, joka tarjoaa huippuluokan kaupankäyntipalveluja useiden kehittyneiden kaupankäyntialustojen kautta.
Lisäksi AvaTrade tarjoaa monikielistä tukea varmistaakseen, että elinkeinonharjoittajilla on tarvittava tuki ja apu kaupankäyntiä varten.
Osakemarkkinoiden UKK
- Mikä on osakemarkkinoiden volatiliteetti?
Kaikkiin sijoitusmuotoihin liittyy riskejä. Volatiliteetti on yksi osakekaupan riskeistä. Volatiliteetille on ominaista kurssin heilahtelu, ja sitä voidaan havaita erityisesti yksittäisissä osakkeissa uutisten tai tapahtumien, kuten tulosjulkistusten, aikana. Volatiliteetti voi lisätä tappioiden riskiä, mutta se tasoittuu yleensä ajan myötä. Tämä tarkoittaa, että volatiliteettia voidaan lievittää pitämällä osakkeita pidempään ja selviytymällä sekä markkinoiden nousuista että laskuista.
- Missä osakemarkkinat sijaitsevat?
Eri markkinat sijaitsevat eri paikoissa, ja joissakin tapauksissa markkinoilla tai indeksillä ei ole fyysistä sijaintia. Esimerkiksi NYSE sijaitsee New Yorkissa osoitteessa Wall Street 11, ja voit itse asiassa mennä sinne ja nähdä kauppiaita. Sitä vastoin Nasdaq on täysin sähköinen, ja vaikka sen pääkonttori sijaitsee New Yorkissa, siellä ei ole kauppapaikkaa, jossa voisi käydä katsomassa avointa kaupankäyntiä. Lähes jokaisessa maailman maassa on yksi tai useampi pörssi, ja useimmilla niistä on fyysiset toimipaikat, mutta ne ovat siirtyneet yhä enemmän sähköiseen kaupankäyntiin.
- Miten hinnat päätetään osakemarkkinoilla?
Useimmat osakemarkkinat toimivat huutokauppaperiaatteella, jossa ostajat tekevät tarjouksia hinnasta, jonka he ovat valmiita maksamaan osakkeesta, ja myyjät asettavat pyyntihinnan, jolla he ovat valmiita myymään osakkeen. Kun nämä kaksi hintaa kohtaavat, kauppa käydään, ja osakkeet voivat vaihtaa omistajaa. Aikaisemmin kaikki nämä kaupat tehtiin pörssin lattialla tai pörssikaivoissa käyttäen avointa myyntijärjestelmää, jossa markkinatakaajat huutelivat hintoja, joilla osakkeita voitiin ostaa tai myydä. Tästä on kehittynyt sähköinen huutokauppajärjestelmä, mikä on hyvä asia, koska osakemarkkinoilla on nykyään miljoonia yksilöitä, joilla kaikilla on oma käsityksensä osakkeen arvosta.
Liity tuhansien asiakkaiden joukkoon, jotka nauttivat AvaTraden eduista, ja
aloita kaupankäynti luottavaisin mielin.