6. toukokuuta 2010 Dow Jones Industrial Average (DJIA) laski yli 1 000 pistettä eli yli 9 % muutamassa minuutissa. DJIA-indeksin romahdus oli sen historian suurin laskien markkina-arvoa yli biljoona dollaria alle 30 minuutissa. Indeksi palautui tunnin kuluessa suurimmasta osasta tappioista. Myöhemmin tehtyjen tutkimusten mukaan romahdus johtui markkinoiden hajanaisuudesta, yleisestä negatiivisesta ympäristöstä ja suurista algoritmistrategioiden mukaan toteutetuista sijoituksista.
Äkkiromahdus on äkillinen ja voimakas toimeksiantojen peruuttamisesta johtuva hintojen lasku. Äkkiromahduksen jälkeen markkinat kuitenkin elpyvät nopeasti, yleensä saman kaupankäyntipäivän aikana. Äkkiromahdukset ovat melko yleisiä markkinoilla, mutta vuoden 2010 äkkiromahdus on edelleen historian suurin ja nopein.
Miten se tapahtui
6.5.2010 oli aivan tavallinen päivä. Markkinoilla vallitsi tyypillinen paniikki. Euro heikkeni sekä Yhdysvaltain dollariin että Japanin jeniin verrattuna Kreikan velkakriisin aiheuttaman ahdistuksen lisääntyessä. Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio (SEC) pyrki helpottamaan toimeksiantojen toteuttamista markkinoilla vakauttamalla Reg NMS (Regulation National Market System) -järjestelmää. Markkinoiden osapuolet (erityisesti paljon kauppaa tekevät kaupankävijät) odottivat innolla, millaisia mahdollisuuksia tämä kehittyminen toisi mukanaan. Taustalla olevista jännitteistä huolimatta kukaan ei osannut ennakoida tulevaa.
Markkinat avautuivat kyseisenä päivänä yleisesti kielteisessä tunnelmassa. Iltapäivällä alkoi lasku. Kello 14.00 Dow oli laskenut yli 160 pistettä. Kello 14.42 Dow oli laskenut jo 300 pistettä, minkä jälkeen se romahti voimakkaasti 600 pistettä vain viidessä minuutissa. Kello 14.47 mennessä Dow oli laskenut noin 1 000 pistettä eli yli 9 % koko päivän aikana. Osakkeiden arvo alkoi taas nousta noin kello 15.00 nousten yli 450 pistettä ja saavuttaen takaisin suuren osan äkillisestä 600 pisteen romahduksesta. Kello 16.30 mennessä markkinat olivat enimmäkseen elpyneet. Markkinoiden sulkeuduttua 3,2 prosenttia heikompana edellisen päivän päätöskurssiin verrattuna.
Mikä aiheutti vuoden 2010 äkkiromahduksen?
Kaikki tapahtui todella nopeasti, eikä markkinoiden 600 pisteen äkkiromahdukselle löydetty kunnollista syytä. Joitakin arveluita kuitenkin tehtiin. Yksi arvauksista oli, että HFT-kaupankävijät kuormittivat pörssejä liikaa toimeksiannoilla, joita ei ollut tarkoitus toteuttaa. Kuormittamalla pörssejä HFT-kaupankävijät onnistuivat häiritsemään hajanaisia osakekaupankäynnin järjestelmiä saavuttaen epäreilun edun muihin ”vilpittömiin” sijoittajiin nähden. Tämän teorian mukaan HFT-kaupankävijät yrittivät ”huijata” tai manipuloida markkinoita. Täkymyyntitekniikka on vilpillinen menetelmä, jossa kaupankävijä asettaa useita suuria toimeksiantoja, jotka saavat aikaan markkinareaktion. Kaupankävijä peruuttaa toimeksiannot reaktion jälkeen ja tekee kaupan vastakkaiseen suuntaan. HFT-kaupankävijöitä syytettiin vuoden 2010 äkkiromahduksesta, mutta joidenkin mukaan romahdus auttoi rauhoittamaan tilannetta.
Esiin on noussut myös nk. Fat finger -teoria, joka tarkoittaa, että toimeksiantojen asettamisen yhteydessä käynyt näppäilyvirhe johtaa normaalia suuremman toimeksiannon tekemiseen ja toteuttamiseen. Vuoden 2010 äkkiromahduksen aikana useiden osakkeiden arvo romahti. Erityisesti Procter & Gamble -yhtiölle tehty suuri myyntitoimeksianto johti osakkeen arvon yli 37 % romahdukseen. Tämä teoria kuitenkin kumottiin myöhemmin, sillä todettiin, että tuolloin käytössä oli riittävästi suojatoimia tällaisen virheen estämiseksi ja että romahdus johtui e-mini S&P -futuurisopimusten laskusta.
Toinen uskottava teoria oli NYSE:n tekniset virheet, jotka johtivat hintanoteerausten viivästymiseen aiheuttaen paniikkia markkinoiden osapuolten keskuudessa. Tämän jälkeen kaupankävijät pyrkivät irtautumaan markkinoilta asettamalla äärimmäisiä osto- ja myyntihintoja. Myös HFT-kaupankävijät yrittivät sulkea positioita suurilla markkinatoimeksiannoilla. Tästä aiheutunut kaskadivaikutus johti lopulta äkkiromahdukseen.
Tutkinnat
Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio (SEC) ja CFTC (Commodities Futures Trading Commission) aloittivat pian tutkimaan äkkiromahduksen todellista syytä. Syyskuussa 2010 julkaistu äkkiromahdukseen johtaneita tapahtumia koskeva raportti, jossa todettiin, että suuri sijoitusrahasto (Waddell & Reed Financial Inc.) myi 75 000 e-mini S&P -sopimusta yli 4,1 miljardin dollarilla. Sopimuksia ostivat HFT-kaupankävijät, jotka eivät yleensä pidä kauppoja auki pitkään. Tämän jälkeen HFT-kaupankävijät alkoivat myydä sopimuksia edelleen, ja myynti aiheutti markkinoiden romahduksen ostajien loppuessa.
Selitys sai kuitenkin osakseen kritiikkiä, erityisesti koska selitys vain viisi minuuttia kestävästä tapahtumasta annettiin yli viisi kuukautta kestäneiden tutkimusten jälkeen. Pelkästään jo tämä osoitti, että komissio käytti vanhentuneita järjestelmiä. Lisäksi ”suuressa” toimeksiannossa ei ollut mitään vikaa, koska se vastasi päivän markkinatunnelmia. Toimeksianto ei myöskään ollut erityisen suuri, sillä sen osuus oli vain 1,3 % 6. toukokuuta kaupankäynnin kohteena olleista e-mini-sopimuksista ja vain 9 % viisi minuuttia kestäneen äkkiromahduksen volyymista.
Syytökset
Huhtikuussa 2015 lontoolainen kaupankävijä Navinder Singh Sarao pidätettiin. Häntä syytettiin äkkiromahduksen aiheuttamisesta 6. toukokuuta 2010. Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Saraota käytti algoritmeja, jotka asettivat suuria e-mini S&P -sopimusten myyntitoimeksiantoja, minkä jälkeen hän peruutti kaupat ja osti sopimuksia alhaisempaan markkinahintaan. Vuosina 2009–2015 Sarao ja hänen yrityksensä ansaitsivat noin 40 miljoonaa dollaria manipuloimalla markkinoita tällä tavoin. Pitkään kestäneiden oikeudenkäyntien jälkeen vuonna 2020 Sarao sai yhden vuoden kotiarestirangaistuksen. Vankilatuomiota ei määrätty. Syyttäjät vetosivat siihen, että Sarao sai lievän tuomion yhteistyöllään.
Saraon syyte ei vakuuttanut monia ihmisiä. Oli vaikea kuvitella, että yksittäinen kaupankävijä olisi vastuussa pörssin yli 1 biljoonan dollarin varallisuuden tilapäisestä tuhoutumisesta. Itse asiassa hänen tekosiensa paljastuminen herätti suuria huolenaiheita siitä, kuinka paljon pahempaa vahinkoa markkinoiden suuret toimijat pystyisivät tekemään.
Vuoden 2010 äkkiromahduksen opetukset
Vuoden 2010 äkkiromahduksesta voidaan oppia monia asioita. Ensinnäkin romahdus korosti sitä, kuinka monimukainen ja toisiinsa kytkeytynyt markkinarakenne on. Osakemarkkinoilla tapahtunut romahdus johtui futuurimarkkinoiden e-mini-sopimusten suurista myyntitoimeksiannoista. Tämä osoittaa, kuinka teknologia on todellisuudessa kaksiteräinen miekka. Toteutusaika ja -kustannukset lyhenevät ja tiedonkulku nopeutuu, mutta toisaalta markkinat ovat nykyään toisiinsa kytkeytyneitä, ja yhdellä markkinoiden osa-alueella tapahtunut virhe tai tekninen virhe voi johtaa massiivisiin seurauksiin toisella osa-alueella.
Yksittäisen ja kiistatta huolimattoman kaupankävijän kiinni saaminen kesti yli viisi vuotta. Vaikka romahdukset syynä saattavat olla massiiviset varmuuskopiointitietojen määrät, se osoittaa, kuinka vaikeaa voi olla saada kiinni todellisia ammattilaisia, jotka käyttävät markkinoilla edistyksellisiä HFT-algoritmeja. Lisäksi SEC:llä ja CFTC:llä ei ole asianmukaisia keinoja saada kiinni todellisia isoja toimijoita, jotka hyödyntävät kaupankäynnissä miljardien arvoisia teknologioita.
HFT-kaupankävijöiden kasvava merkitys muuttaa sijoittajien tapaa käydä kauppaa. HFT-kaupankävijät käyvät kauppaa uskomattoman nopeasti sivuuttaen joitakin markkinatietoja tai -tapahtumia reaaliaikaisesti. Tämä on tehnyt päiväkaupankäynnistä erityisen riskialtista aiempiin vuosiin verrattuna. Myös Stop loss -toimeksiantojen käyttöä on kyseenalaistettu, sillä kaupankävijät, jotka eivät käyttäneet niitä, eivät juurikaan kärsineet romahduksesta, mutta niitä käyttäneet kaupankävijät joutuivat kärsimään jo kirjatuista tappioista. Romahdus muistutti sijoittajia myös vivutettujen kauppojen riskeistä. Markkinoiden voimakas romahdus saattaa aiheuttaa sijoittajille entistäkin suurempia tappioita.
Loppusanat
Äkkiromahduksia tapahtuu suhteellisen usein. Toukokuun 2010 romahdus oli kuitenkin merkittävä, sillä hinnat romahtivat huomattavasti ja asiasta uutisointiin valtavasti. Se myös paljasti, kuinka HFT-kaupankävijät voivat luoda markkinoille epävarmuutta ja volatiliteettia. Vaikka tietokonealgoritmit voivat auttaa parantamaan ja ylläpitämään markkinoiden likviditeettiä, ne eivät kykene hinnoittelemaan markkinoita tarkasti myllerryksien aikana. Myynnin aikana tarvitaan ”aikalisä”, jotta voidaan estää markkinoiden ylikuormittuminen. Tästä johtuen kriisin jälkeen otettiin käyttöön koko markkinoiden ”turvakatkaisijat”, jotka pysäyttävät kaikkien osakkeiden ja ETF-rahastojen kaupankäynnin, kun suunnanmuutos on yli 10 % alle viidessä minuutissa. Lisäksi markkinatakaajia ja välitysyhtiöitä, koskevia sääntöjä on tiukennettu, ja suurten toimijoiden on ilmoitettava kaikista suunnittelemistaan suurista toimeksiannoista.
Äkkiromahdus tapahtuu kuitenkin väistämättä uudelleen. Vuoden 2010 äkkiromahduksesta saadut opetukset varmistavat, että uusi romahdus ei ole yhtä merkittävä, ja sijoittajat voivat suojautua entistä paremmin.