Mikä on treidaussuunnitelma?

Treidaussuunnitelma on kattava kehys, joka ohjaa päätöksentekoa kaikissa kaupankäyntitoimissa, joihin ryhdyt. Treidaussuunnitelma on valuuttakaupalle ja CFD-kaupankäynnille sama kuin liiketoimintasuunnitelma yritykselle. Kuten sanonta kuuluu, ”jos et suunnittele, suunnittelet epäonnistuvasi”. Tämä pätee erityisesti kaupankäynnissä, jossa riski on markkinoilla aina läsnä. Treidaussuunnitelma ei ole pelkkä kaupankäyntistrategia. Kaupankäyntistrategia ohjaa, miten tulet ja poistut kaupoista markkinoilla tavalla, joka parantaa kannattavuutta ja vähentää riskinottoa. Kaupankäyntistrategia voi perustua tekniseen analyysiin tai perusanalyysiin. Kaupankäyntistrategia on vain yksi osa kokonaisvaltaista kaupankäyntisuunnitelmaasi, joka menee sitä pidemmälle ja kattaa myös yleiset kaupankäyntitavoitteesi ja motivaatiosi, kaupankäyntipäiväkirjasi, riskinhallintatekniikkasi, rahanhallintasääntösi sekä kaupankäyntipsykologiasi.

Miksi on tärkeää, että on treidaussuunnitelma?

Jokaisen sijoittajan tai treidaajan perimmäinen tavoite on saavuttaa markkinoilla jatkuva kannattavuus. Treidaussuunnitelma on opas, joka varmistaa, että pysyt oikealla tiellä matkallasi kohti haluamaasi määränpäätä.

Se tekee sen seuraavasti:

 • Kaupankäynnin yksinkertaistaminen
  On helpompaa tehdä jotain, kun tietää, mitä pitää tehdä ja mitä pitäisi tehdä. Kaupankäyntisuunnitelmassa esitetään kaikki kriteerit, jotka on täytettävä ennen kuin tehdään jokin kaupankäyntipäätös. Se osoittaa sinut aina oikeaan suuntaan riippumatta siitä, mitä häiriötekijöitä on läsnä.
 • Objektiivisen päätöksenteon tehostaminen
  Kaupankäynnissä on kyse päätöksistä. Hyvillä päätöksillä tienaat rahaa, kun taas huonot päätökset maksavat rahaa. Kaupankäyntisuunnitelma takaa, että teet aina objektiivisia päätöksiä, etkä subjektiivisia päätöksiä, joita ohjaavat tunteet, jotka voivat lopulta maksaa sinulle paljon ja vaarantaa kaupat ja pääomasi.
 • Kaupankäyntikurin rakentaminen
  Kaupankäynti on maraton, ei sprintti. On tärkeää rakentaa vankka kaupankäyntisuunnitelma ja seurata sitä uskonnollisella kurinalaisuudella koko kaupankäyntitoimintasi ajan. Tämä on ainoa tie pitkäaikaiseen, johdonmukaiseen kannattavuuteen markkinoilla. Vaikka kauppiaat seuraavat yleensä päivittäisiä talousuutisia, teknisen analyysin indikaattoria,kutenRSI:tä, liukuvia keskiarvoja, CCI:tä tai MACD:tä, ja valuuttasignaaleja mahdollisten kaupankäyntimahdollisuuksien paikantamiseksi, kaupankäyntisuunnitelmasta kiinni pitäminen on äärimmäisen tärkeää.
 • Parannusta vaativien alueiden korostaminen
  Yksi kaupankäyntisuunnitelman keskeisistä osista on kaupankäyntipäiväkirja, joka on pohjimmiltaan päiväkirja tai kirjaus kaupankäyntitoiminnastasi. Kauppapäiväkirjan pitäminen auttaa sinua arvioimaan kaupankäyntistrategioidesi suorituskykyä sekä kaupankäyntisuunnitelmasi muita tekijöitä, kuten riskinhallintaa ja kaupankäyntipsykologiaa. Tämä tuo ajan myötä esiin alueet, joilla voidaan tehdä parannuksia, jotta sinusta tulisi parempi kauppias.

Kuinka luoda treidaussuunnitelma

 • Henkilökohtainen analyysi::
  Varmista, että olet valmis käymään kauppaa ja että pystyt seuraamaan signaaleja epäröimättä. Selvitä, mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi ennen kaupankäynnin aloittamista.
 • Treidaustavoitteet::
  Aloita kirjoittamalla kaupankäynnin tavoitteet ja asettamalla realistiset tavoitteet. Katso ja arvioi taloudellisia tavoitteitasi ja aikatauluja kunkin kaupankäyntitavoitteen saavuttamiseksi ja varmista, että kun olet tehnyt onnistuneen kaupan, suljet aseman, älä ole ahne.
 • Motivaatio
  Käytä aikaa ymmärtääksesi motivaatiosi kaupankäyntiin ja sen, mitä haluat saavuttaa.
 • Treidausstrategiasi arviointi::
  Määritä, onko sinulla oikeat strategiat markkinoiden kaupankäyntimahdollisuuksien tunnistamiseksi ja hyödyntämiseksi. On jopa viisasta testata strategiaa demotilillä, jotta voit varmistaa sen suorituskyvyn, ennen kuin voit ottaa sen käyttöön live-tilillä, jossa voit tehdä tai menettää oikeaa rahaa.
 • Valmistaudu henkisesti::
  Hahmottele ehdot, joilla varmistetaan, että olet kaupankäyntialueella. Tähän liittyy psykologinen ja emotionaalinen valmius kohdata kaupankäynnin maailma. Se voi tarkoittaa kaikkea, kuten riittävää unta sekä positiivista mielialaa ja ympäristöä, jossa ei ole minkäänlaisia häiriötekijöitä, olivatpa ne sitten fyysisiä tai psykologisia.
 • Suorita tutkimuksen avulla::
  Sinun on tehtävä kotitehtäväsi ennen kuin aloitat treidaamaan. Tämä tarkoittaa, että on opittava mahdollisimman paljon kaupankäynnin kohteena olevista markkinoista tai omaisuuseristä, niiden tärkeimmistä hintatasoista ja niiden perustavaa laatua olevasta kuvasta kyseisenä ajankohtana. Perusteellisen tutkimuksen tekeminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kaupankäynnissä ei pelata uhkapelejä. Tutkimus lisää myös kaupankäynnin itseluottamusta ja saa sinut pysymään objektiivisena koko kaupankäyntitoimintasi ajan.
 • Tunnista markkinat ja aikaikkunat::
  Valitse kaupankäyntityyli ja markkinat tietämyksesi ja asiantuntemuksesi mukaan. Parhaat markkinat ovat sinulle ne, jotka ovat sinulle tuttuja. Ei ole mitään järkeä ryhtyä kauppaan ulkomaisilla markkinoilla, joista sinulla ei ole tietoa, ja olettaa, että se on kannattavaa. Lisäksi on välttämätöntä varmistaa, että olet tietoinen kunkin markkinan kaupankäyntiajoista, sillä nämä kaupat tarvitsevat tiettyä huomiota tärkeinä kaupankäyntiaikoina.
 • Mieti etukäteen, mitä olet valmis menettämään::
  Aina kun avaat position tai rahoitat kaupankäyntitiliäsi, muista syöttää summa, joka on enimmäismäärä, jonka olet valmis ottamaan riskin. Jälleen kerran, älä anna tunteiden kietoutua kauppoihin, rahoita tili ja pysy alkuperäisessä saldossa. Hallitse talouttasi rahanhallinnan avulla.
 • Päätä sitten, milloin avata positio ja mihin suuntaan (osta tai myy), tämä voidaan määrittää analysoimalla kaavioita tai lukemalla uusimmat markkina-analyysit
 • Määrittele sisääntulo- ja poistumispisteesi..
  Tämä tarkoittaa, että sinun on asetettava stop tappiot ja voittotavoitteet, samalla kun annat tilaa säätöihin, mutta et saa antaa tunteittesi vaikuttaa kaupankäyntiisi.
 • Pidä tunteesi kurissa!
  Pidä tunteesi kurissa! Älä anna tunteidesi hämärtää arvostelukykyäsi, vaan suhtaudu kaupankäyntiin kuin liiketoimintaan. (Lisää aiheesta lisää Trading Psychology)
 • Pidä päiväkirjaa:
  Pidä yksityiskohtaista päiväkirjaa kaikesta kaupankäynnistäsi. Tämä tapahtuu ennen kuin aloitat kaupan, kaupan aikana ja jopa sen jälkeen, kun kauppa on suljettu. Kirjaa ylös syyt minkä tahansa kaupan aloittamiseen ja lopettamiseen sekä tavoitteet ja taustalla olevat tunteet tai psykologiset tuntemukset kaupankäyntitoimintasi jokaisessa vaiheessa. Jos haluat menestyä kaupankäynnissäsi, panosta päiväkirjaan – kirjaa kaikki ylös!
 • Analysoi treidaussuunnitelmasi:
  Tee johtopäätökset kaikista kaupoistasi ja määritä, mitä on parannettava ja mitä alueita sinun on parannettava tai mukautettava.

Ne elementit, jotka tulisi olla treidaussuunnitelmassa:

 • Kannattavuustavoitteiden on oltava realistisia. Määritä riskin tai palkkion määrä, jonka olet valmis hyväksymään tai ottamaan jokaisessa kaupassa. Useimmat kauppiaat avaavat kaupan vain, jos mahdollinen palkkio on vähintään kaksi kertaa suurempi kuin mahdollinen riski. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista riskeerattua 1 dollaria kohden pitäisi olla mahdollisuus ansaita vähintään 2 dollaria. Tavoitteet voidaan asettaa absoluuttisina dollareina tai prosentteina salkustasi, ja niitä olisi arvioitava säännöllisesti uudelleen.
 • Miten määritetään position koko kaupankäyntibudjetin mukaan. Positiokoko on erittäin tärkeä osa kaupankäyntiriskiä. Suuri positiokoko voi merkitä sitä, että muutama kauppa voi pyyhkiä sinut pois markkinoilta, mutta pieni positiokoko voi myös haitata mahdollisuuksia saavuttaa kaupankäyntitavoitteesi. Useimmille kauppiaille ihanteellinen positiokoko ei saisi altistaa yli 5 % (tai jopa vähemmän) pääomastaan missään yksittäisessä kaupassa.
 • Kirjaa kaupat ylös, jotta voit pitää kirjaa siitä, mikä avattiin ja mikä suljettiin joko voitolla tai tappiolla. Kauppiaiden jargonissa sitä kutsutaan ”kaupankäyntipäiväkirjaksi”, ja se on tehokas väline arvioida yleistä suorituskykyäsi ja tekemiesi ennusteiden tarkkuutta.
 • Kuinka hallita positioita Metatrader 4 tai Metatrader 5 -terminaalissa, kun ne ovat avoinna ja elävät markkinoilla. Ota aikaa tutustua AvaTrade-kaupankäyntialustoihin ennen kaupankäyntiä. Voit myös avata demo-kaupankäyntitilin, , jotta voit oppia lisää kauppapositioiden hallinnasta ilman riskiä menettää rahaa.
 • Puolueettomat kriteerit, joita kauppias käyttää kauppojen valinnassa, syöttämisessä ja poistumisessa. Markkinat muuttuvat jatkuvasti, ja siksi kriteerisi on oltava joustavat muun muassa valitun omaisuuserän ja markkinaolosuhteiden perusteella.
 • Hahmottele tunteet, joita käyt läpi jokaisen tekemäsi kaupankäyntipäätöksen aikana. Kirjoita ne ylös ja opettele odottamaan ja hallitsemaan niitä.
 • Jatkuvaa suunnittelua. Ymmärrä, että kaupankäyntisuunnitelmasi on oltava kehittyvä. Markkinat ovat nopeat ja dynaamiset, ja kun kasvat kauppiaana, varmista, että kaupankäyntisuunnitelmasi mukautuu myös uusien tutkimustulosten tai muuttuvien sijoitustavoitteidesi ja -toiveidesi mukaan.

Pysy suunnitelmassasi!

Kysy näitä itseltäsi, kun laadit suunnitelmaa:

 • Mikä on motivaatiosi kaupankäyntiin?
 • Miten suhtaudut riskiin?
 • Kuinka paljon aikaa voit käyttää kaupankäyntiin?
 • Mikä on tietämyksesi taso?

Miksi luoda suunnitelma?

Samasta syystä kuin taloa rakennettaessa tarvitaan ensin arkkitehtoninen suunnitelma. Et vain osta tiiliä ja sementtiä ilman, että sinulla on oikeat perustukset ja että tiedät hyvin ennen kuin aloitat talon rakentamisen, kuinka paljon rahaa sinun on käytettävä taloon.

Sama pätee kaupankäyntiin, vaikka sinulla olisikin markkinakokemusta, ei riitä, että lähdet kauppaan sokeasti. Forex- ja CFD-kaupankäyntiä tulisi kohdella kuin liiketoimintaa, jolla on organisoitu rakenne, josta se voi kasvaa menestyväksi liiketoiminnaksi.

Lisäksi kun markkinoilla tapahtuu äkillisiä muutoksia, kaupankäyntisuunnitelma auttaa sinua pysymään tavoitteidesi mukaisesti ja ehkä estää sinua tekemästä hätiköityjä päätöksiä, joita voit myöhemmin katua. Kun kaupankäynti on objektiivista ja suunnitelmallista, voit luottaa enemmän itseesi ja vähemmän tunteisiin.

Jokaisella tulisi olla suunnitelma

Olitpa sitten vasta aloittamassa kaupankäyntiä tai olet kokenut ammattilainen, on aina suositeltavaa olla valmistautunut. Hyvä kaupankäyntisuunnitelma auttaa sinua monissa asioissa, kuten tavoitteidesi tunnistamisessa, tutkimustesi järjestämisessä ja kaupankäyntitilastojen löytämisessä. Päätös siitä, mihin suuntaan kauppaa käydään, jotta pysyt markkinoiden mukana, auttaa sinua hallitsemaan tunteitasi, kun olet tappioputkessa, ja auttaa sinua toipumaan huonosta kaupasta.

Markkinat eivät valitse, kenestä ne pitävät, ja kuka tahansa on vaarassa, uudet tai asiantuntijat, ja ilman suunnitelmaa markkinat eivät anna armoa. AvaTradesta saat lisää apua päivittäiseen kaupankäyntiin ja se voi auttaa sinua kauppojen suunnittelussa sekä riskien arvioinnissa. Liity meihin nyt ja saat parasta tukea 24/5 omalla kielelläsi.

UKK

 • Käyttävätkö ammattimaiset treidaajat suunnitelmaa?

  Ammattimaiset kauppiaat käyttävät hyvin yksityiskohtaisia kaupankäyntisuunnitelmia, joita he noudattavat lähes uskonnollisesti. Tämä on yksi niistä ominaisuuksista, jotka tekevät heistä ammattilaisia. Lisäksi heidän suunnitelmiinsa sisältyviä kaupankäyntistrategioita on yleensä testattu tarkasti ja parannettu ajan mittaan kaupankäyntipäiväkirjan ja kauppatulosten säännöllisen arvioinnin avulla. Ammattilaisten käyttämissä kaupankäyntisuunnitelmissa on hyvin tarkat rahanhallintakriteerit sekä erityiset sisään- ja uloskirjautumissäännöt.

 • Parantaako suunnitelma menestymisen mahdollisuuksia?

  Mikään ei takaa menestystä kaupankäynnissä, mutta vankka kaupankäyntisuunnitelma voi auttaa välttämään epäonnistumiset ja auttaa sinua kohti menestyksekkäämpää kaupankäyntiuraa. Kaupankäyntisuunnitelma poistaa joitakin menestyksen tiellä olevia esteitä, jolloin on helpompi paitsi tehdä voittavia kauppoja, myös hioa kaupankäyntitaitojasi ajan mittaan niin, että menestyt yhä paremmin, mitä pidempään olet käynyt kauppaa. Kun asianmukaista kaupankäyntisuunnitelmaa käytetään johdonmukaisesti, jokainen kauppa tuo sinut askeleen lähemmäs mestarikauppiaaksi tulemista.

 • Voinko muokata suunnitelmaani?

  Haluat ehdottomasti muuttaa kaupankäyntisuunnitelmaasi, kun saat lisää kokemusta ja opit lisää markkinoista ja itsestäsi kauppiaana. Hyvässä kaupankäyntisuunnitelmassa on vain vähän staattista. Sen pitäisi kehittyä ja muuttua muuttuvien markkinaolosuhteiden ja omien kaupankäyntitaitojesi ja -tapumustesi muutosten myötä. Kaupankäyntisuunnitelmassa olisi otettava huomioon myös tavoitteesi. Saatat myös huomata, että sisään- ja uloskirjautumisesi, stop loss -tavoitteesi ja voittotavoitteesi muuttuvat muuttuvien olosuhteiden mukaan.