Mitä on varojen hallinta?

Saattaa kuulostaa, että varojen hallinta on helppoa ja selkeää: miten hallita rahaa ja sijoittaa viisaasti, se on kuitenkin muutakin kuin sitä. Se on valistunut prosessi siitä, miten säästät, sijoitat, budjetoit ja käytät tulojasi. Tämä voi koskea myös yrityksen rahankäytön valvontaa. Kaikki harjoittavat rahanhallintaa tavalla tai toisella jokapäiväisessä elämässä, olipa kyse sitten henkilökohtaisista ominaisuuksista tai sijoitusten hallinnasta, kuten kaupankäynnistä. Forex- ja CFD-kaupankäynti vaatii kurinalaisuutta. Tarvitset asianmukaista tietoa peruselementeistä, jotka ovat elintärkeitä, jos odotat tältä alalta pitkän aikavälin voittoja. Kokemattomuus on mahdollisesti tärkein syy siihen, että kauppiaat menettävät rahaa valuuttakaupassa ja CFD-kaupankäynnissä. Rahanhallintaperiaatteiden laiminlyönti sekä emotionaalinen kaupankäynti lisäävät riskiä ja vähentävät tuottoja. Koska valuuttakauppa on parhaimmillaankin erittäin epävakaata, siihen sisältyy luontainen riski, ja oikeat rahanhallintataidot ovat välttämättömiä markkinoille tultaessa.

Riskinhallinta

Kun aloitat valuutta- tai CFD-treidaamisen, sinun on ymmärrettävä, että siihen liittyy riskejä ja hyväksyttävä tämä vipuvaikutteisen kaupankäynnin edellytyksenä. Vaikka treidaamiseen liittyy monia riskejä, on myös olemassa erilaisia tapoja vähentää näitä riskejä.

Vaikka voittosi ovat yleensä yhteydessä riskeihin, on hyvä pitää mielessä muutamia periaatteita:

  • Harjoittele position mitoitusta
  • Tunnista kaupankäynnin riskit
  • Analysoi ja arvioi näitä riskejä
  • Luo ratkaisuja riskien vähentämiseksi
  • Sovella ja hallitse näitä ratkaisuja jatkuvasti

Position kokoa voidaan tarkastella muutamalla eri tavalla, niin yksinkertaisesti kuin haluat ja niin monimutkaisesti kuin haluat, kunhan se sopii parhaiten suunnitelmaasi. Näin voit helposti hallita sekä häviäviä että voittavia kauppoja. Voit noudattaa kolmea mallia:

Kiinteä erän koko

Loistava tapa aloittelijoille aloittaa treidausura. Tämä tarkoittaa, että kauppiaat käyvät kauppaa samalla positiokoolla, todennäköisesti pienellä. Eriä voidaan muuttaa kauppojen aikana sen mukaan, miten tili kasvaa tai pienenee kaupankäyntikauden aikana. Tilin koko on tärkeä aloittaessasi, pidä se pienenä ja käytä vipuvaikutusta 2:1, näin voit kasvattaa potentiaalisia voittoja tasaisesti ajan myötä.

Oman pääoman prosenttiosuus

Oman pääoman prosenttiosuuden idea perustuu siihen, että sijoituksesi koko perustuu oman pääoman prosentuaaliseen muutokseen. On parasta määrittää oman pääoman prosenttiosuus jokaiselle positiolle, ja tämä määrittää ja mahdollistaa oman pääoman kasvun suhteessa position kokoon. Jokaisessa kaupassa käytettävää oman pääoman prosenttiosuutta voi aina kasvattaa, mutta lienee sanomattakin selvää, että mitä suurempi voittopotentiaali, sitä suurempi riski.

Mikä on turvallinen prosenttiosuus pääomasta sijoitettavaksi?

Usein on suositeltavaa käydä kauppaa pienemmällä prosenttimäärällä omaa pääomaa, kuten 1 tai 2 %, joka vastaa 50:1 vipuvaikutusta kauppaa kohti, mikä mahdollistaa myös sen, että voit pysyä asemassa pidemmän aikaa. Yksinkertaisesti sanottuna, pidä kauppojen koko suhteessa omaan pääomaan, ja jos joudut tappioihin, position koko pienenee, jolloin tili ei pääse tyhjenemään nollasaldoon liian nopeasti. Voit myös pienentää alkuperäisen kaupan kokoa, kun joudut tappioputkeen oman pääoman vahinkojen minimoimiseksi. Muista, että tasoittuminen tappioiden jälkeen vie enemmän aikaa kuin saman summan menettäminen.

Edistyneempi pääoman prosenttiosuus stop loss -komennolla

Tämä tekniikka toimii niin, että rajoitetaan jokaisen kaupan perustamaa osaa vastaamaan koko tilin omasta pääomasta, tämä on usein välillä 2-10%. Tämä menetelmä eroaa Fixed Ratio -menetelmästä siinä, että sitä käytetään optioiden ja futuurien kaupankäynnissä, ja se auttaa sinua lisäämään altistumistasi markkinoille samalla kun suojaat kertyneet voittosi. Voit myös käyttää kaupankäyntilaskuriamme arvioidaksesi kaupan mahdollisen lopputuloksen ennen sen aloittamista.

Ohjeet kaupankäynnin päivittäisten tai viikoittaisten altistustasojen määrittämiseksi

Tarkastellaan yksinkertaista esimerkkiä: jos kauppiaan kaupankäyntisaldo on 1000 dollaria ja hän päättää riskeerata vain 2 prosenttia saldosta (20 dollaria) jokaisessa kaupassa. Jos hän käy kauppaa EUR/USD:n minilotilla (10 000 yksikköä), jokaisen pipin arvo on 1 USD. Näin ollen treidaajan tulisi asettaa stop loss -määräys, jos hinta laskee 20 pipiä. Jos häviää viisi kauppaa peräkkäin, menettää noin 100 dollaria. Sanotaan nyt, että sama kauppias on valmis riskeeraamaan 10 % budjetista yhdellä kaupalla. Hän käy kauppaa 100 000 yksikön vakioerällä EUR/USD:llä, jolloin jokaisen pipin arvo on 10 USD. Tässä tapauksessa elinkeinonharjoittajan tulisi asettaa stop loss -määräys, jos hinta laskee 10 pipiä (=100 dollaria) ensimmäisellä kaupalla. Jos hän häviää ensimmäisen kaupan, uusi stop loss -tavoite on 9 pistettä (= 90 dollaria), joka on 10 % jäljellä olevasta 900 dollarin saldosta, ja niin edelleen 8,7 ja 6 pistettä seuraavissa tappiollisissa kaupoissa. Häviäminen 5 kertaa peräkkäin tällaisella altistumisella johtaa 400 dollarin kokonaistappioon.

Kauppojen päivittäisten tai viikottaisten altistusrajojen asettaminen
Hävittyjen kauppojen luku (pääoma $1,000) 2% altistus10% altistus
1$980$900
2$960$810
3$940$730
4$920$660
5$900$600

Sama altistumisen laskentatapa voidaan skaalata siten, että se sisältää päivittäiset/viikoittaiset altistumistasot. Jos esimerkiksi päivittäinen altistustaso on 10 % saldosta, ensimmäisessä esimerkissä kauppiaan olisi lopetettava kaupankäynti samana päivänä, jolloin hän menetti 100 dollaria.

Riskin ja tuoton suhteet stop loss -komennon avulla

Kun olet valmis aloittamaan kaupankäynnin harjoittelun jälkeen oikealla kaupankäyntitilillä, avaat live-kaupankäyntitilin sopivalla alustalla ja talletat hyväksyttävän pääomasi. Sijoitetun pääomasi suojaaminen, kun valuuttakurssit tai osakkeet liikkuvat sinua vastaan, on olennaisen tärkeää, ja se on rahanhallinnan perusta. Kaupankäynti, jossa rahanhallintaan suhtaudutaan vakavasti, alkaa turvallisen riski- ja palkkiosuhteen tuntemisella sekä pysäytysten ja peräänajopysäytysten toteuttamisella:

Stop loss:

Tämä on vakiomenetelmä tappion rajoittamiseksi kaupankäyntitilillä, jolla on laskeva osake. Stop loss -toimeksiannon asettaminen asettaa arvon, joka perustuu enimmäistappioon, jonka kauppias on valmis ottamaan vastaan. Kun viimeinen arvo putoaa alle asetetun määrän, stop loss käynnistyy ja markkinatoimeksianto asetetaan, jotta kauppa pysäytetään. Stop loss sulkee position senhetkiseen markkinahintaan ja estää tappioiden kasaantumisen.

Tappionpysäytys:

Tappionpysäytyksessä on enemmän etuja verrattuna stop lossiin, ja se on joustavampi tapa rajoittaa tappioita. Sen avulla treidaajat voivat suojata tilinsä saldoa, kun heidän kaupankäyntinsä kohteena olevan instrumentin hinta laskee. Tappionpysäytyksen etuna on se, että sillä hetkellä, kun hinta nousee, ”trailing”-ominaisuus käynnistyy, mikä mahdollistaa mahdollisen suojan ja riskinhallinnan tilisi pääomalle. Tappionpysäytyksen tärkein etu on, että se mahdollistaa kaupankäynnin tasapainon lisäksi myös käynnissä olevan kaupan voittojen suojaamisen.

Riskin ja tuoton suhde

Toinen tapa lisätä sijoitetun pääomasi suojaa on tietää, milloin voit käydä kauppaa aikana, jolloin voit mahdollisesti saada voittoa kolme kertaa enemmän kuin mitä riskeeraat. Anna itsellesi 3:1 palkkio-riskisuhde, tämän perusteella sinulla pitäisi olla huomattavasti suurempi mahdollisuus päätyä positiiviseen tuottoon. Pääajatuksena on asettaa tavoitevoitto kolme kertaa suuremmaksi kuin stop loss -määräys, esimerkiksi take profit -toimeksiannon asettaminen 30 pisteeseen ja stop loss -toimeksiannon asettaminen 10 pisteeseen on hyvä esimerkki 3:1 palkkio-riskisuhteesta.

Pidä palkkio-riskisuhde hallittavissa olevassa mittakaavassa. Tässä on helppo havainnollistus palkkio-riskisuhteesta, jotta ymmärrät sen paremmin:

Palkkio-riski -suhde
10 kauppaaTappioVoitto
1$1,000
2$3,000
3$1,000
4$3,000
5$1,000
6$3,000
7$1,000
8$3,000
9$1,000
10$3,000
YHTEENSÄ:$5,000$15,000

Varojen hallintavinkit AvaTradessa

Olitpa sitten päiväkauppias, swing-kauppias tai scalperi, rahanhallinta on olennainen rajoitus, joka on opittava ja toteutettava jokaista avattua kauppaa kohden riippumatta kaupankäyntityylistäsi tai strategiastasi. Toteuta rahanhallintatekniikat tai lisäät riskiä menettää rahasi. Nämä vinkit ovat perustavanlaatuisia ja helppoja noudattaa kaupankäynnissä ja riskienhallinnassa:

Sinun ei koskaan tulisi sijoittaa enempää kuin sinulla on varaa hävitä

Ensimmäinen nyrkkisääntö on, että älä koskaan rahoita tiliäsi rahalla, jota sinulla ei ole. Muista, että jos sinulla ei ole varaa kattaa sijoitetun pääoman tappioita, älä rahoita tiliäsi rahalla, josta sinulla on varaa ottaa tappiota. Kaupankäynti ei ole uhkapeliä, vaan siihen on ryhdyttävä valistuneilla päätöksillä.

Pysäytykset ja rajoitukset on tarkoitettu toteutettavaksi positiokohtaisesti

Välittäjänäsi neuvomme sinua asettamaan stop loss -toimeksiantoja. Suhtaudu niihin yhtä vakavasti kuin sijoituksiisi, kaupankäynnin tulisi tapahtua tarkasti eikä tuurilla. Tarvitset stop lossin jokaiseen kauppaan, se on turvaverkkosi, joka suojaa sinua suurilta hintaliikkeiltä.

Kun teet voittoa

Kun saavutat voittotavoitteesi, sulje kauppa ja nauti kaupankäynnin voitoista. Nostaminen AvaTradesta on helppoa, nopeaa ja turvallista. Avaa tilisi ja nauti kaikista eduista ja markkinoiden ammattilaisten antamista kaupankäyntineuvoista, testaa palveluitamme riskittömällä demotililläsi.

Stop loss -komennon asettaminen ja take profit -komennot

Yksi kaupankäynnin perusperiaatteista on se, miten asettaa riskipalkkio-osuudet oikein. Tämä voidaan tehdä määrittämällä, missä voit määritellä mihin kauppasi on menossa, kuinka pitkälle markkinat menevät eduksesi. Kun sinulla on tämä luku mielessäsi, se luo pohjan Stop Loss (S/L) ja Take Profit (T/P) -toimeksiantojen asettamiselle. Kuten mainitsimme, perinteinen suhde valuuttakaupassa on 3:1 aloittelijalle, pienemmän riskipalkkiosuhteen käyttäminen tulee liian riskialttiiksi. Kokeneemmalle kauppiaalle tämä suhde voidaan nostaa vähintään 4:1:een, mutta ei koskaan yli 5:1:een.

Vaiheet S/L:n ja T/P:n asettamiseksi::

  • Kirjoita tavoitevoittosi pipissä. Tämä luku voi olla joko mielivaltainen tai johdettu ennustettavista hintatasoista ja nykyisestä markkinahinnasta.
  • Ota edellisessä vaiheessa saatu luku ja jaa se palkkio-riskisuhteella laskeaksesi suurimman sallitun negatiivisen hintaliikkeen.
  • Nyt olet valmis asettamaan S/L- ja T/P-toimeksiannot ottamalla tavoitevoiton ja siedettävän riskin arvot ja laskemalla etäisyyden nykyisestä markkinahinnasta (pipsissä) sekä riskin että palkkion arvolle. Näistä kahdesta numerosta määrität ne Stop Loss- ja Take Profit -tasoiksi.

Edellä mainittujen sääntöjen havainnollistamiseksi tässä on esimerkki:

EUR/USD-markkinahinta on tällä hetkellä 1,02660.

Oletamme, että markkinat kehittyvät ylöspäin, ja haluamme ratsastaa trendillä, sillä uskomme, että markkinat nousevat vähintään 1,02759:een.

Otamme siis tavoitehintamme 1,02760 ja vähennämme siitä nykyisen markkinahinnan 1,02660:

1,02760 – 1,02660 = 100 (pistettä).

Laskeaksemme riskitekijän arvon pisteinä perustuen 3:1 palkkio/riskisuhteeseen, jaamme pipin kokonaismäärän (100) palkkio-suhteella (3) = 33,33 pip (riski).

Olemme helposti laskeneet riski- ja palkkiotavoitteet, ja nyt asetamme S/l- ja T/P-tasot.

Lopuksi loppuvaiheen laskemiseksi otetaan nykyinen markkinahinta ja vähennetään siitä riskiarvo. Lisää sitten palkitsemisarvo nykyiseen markkinahintaan, ja lopulliset luvut ovat S/L ja T/P.

1,02660- 0,00033 = 1,02627 S/L

1,02660 + 0,00100 = 1,02760 T/P

Varojenhallinnan UKK

  • Mikä on varojen hallinnan merkitys treidauksessa?

    Periaatteessa rahanhallinta kaupankäynnissä on puolustautumisstrategia, jonka tarkoituksena on säilyttää pääoma. Se on tapa päättää, kuinka monta osaketta tai erää kauppaa käydään tiettynä ajankohtana käytettävissä olevan pääoman perusteella. Onnistunut rahanhallinta voi pelastaa sinut tyhjentämästä tiliäsi, kun sinulla on huono tappioputki. Se voi myös auttaa sinua välttämään ylikorostamista, kun kaupat sujuvat hyvin, sillä se voi johtaa järkyttävään tappiolliseen kauppaan, joka pyyhkii pois useiden kaupankäyntisessioiden aikana syntyneet voitot. Rahanhallinta on monella tapaa myös osa kaupankäynnin psykologiaa, koska se toimii tunteiden ja tunteiden ulkopuolella.

  • Onko varojen hallinta tärkeää treidaajille?

    Sen pitäisi olla. Rahanhallinta voi olla taito, joka tekee tai rikkoo kauppiaan tilin. Vaikka treidaajalla olisi uskomattomia teknisiä tai fundamentaalisia analyysitaitoja ja hän pystyisi voittamaan 80 prosenttia kaupoista, huonosta rahanhallinnasta johtuvat tahattomat virheet voivat mahdollistaa sen, että 20 prosenttia tappiollisista kaupoista voi tuhota elinkeinonharjoittajan tilin. Toisaalta on todistettu, että vahvat rahanhallintataidot voivat pitää kauppiaan kannattavana, vaikka hänen voittoprosenttinsa olisi alle 50 prosenttia. Rahanhallinnan pitäisi olla jotain, jota aina kehitetään ja kehitetään parempaan suuntaan.

  • Mitkä ovat hyödyllisiä varojen hallinnan vinkkejä?

    On monia asioita, joita voit tehdä tänään parantaaksesi rahanhallintaasi kaupankäynnin aikana. Yksi on laittaa kova stop loss aivan kuten laitat korkki summan riski kunkin kaupan. Molemmissa tapauksissa 2 % on erittäin hyvä luku. Ensimmäiseen vinkkiin liittyen, älä koskaan laske keskiarvoa pitkällä kaupalla tai nosta keskiarvoa lyhyellä kaupalla. Toinen vinkki on pyrkiä löytämään kauppoja, joilla on hyvä riski/palautussuhde, ja välttää korkean riskin kauppoja. On olemassa paljon kauppoja, jotka eivät altista tiliäsi liialliselle riskille.

AvaTrade on edelläkävijä online-kaupankäynnissä ja asiakaspalvelussa, ja se tarjoaa sinulle laajan valikoiman kaikkia valuuttakaupan koulutuksen osa-alueita. Jos haluat oppia lisää kaupankäynnistä ja olennaisten asioiden ymmärtämisestä, ota yhteyttä palvelutiimiimme jo tänään.