Rahoitusmarkkinoiden monimuotoinen maailma tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia ansaita rahaa ostamalla tai myymällä rahoitusvaroja verkossa. Erilaiset kauppiaat käyttävät erilaisia strategioita poimiakseen tuottoisia mahdollisuuksia markkinoilta. On tärkeää ymmärtää eri kaupankäyntityylejä, jotta voit määrittää, mikä strategia sopii parhaiten kaupankäyntitavoitteisiisi.

Tässä erilaisia treidaajatyyppejä:

Mukana olevat treidaus (noise trading)

Mukana oleva treidaus, niin sanottu noise trading tarkoittaa kaupankäyntityyliä, jossa päätökset tehdään ilman kehittynyttä fundamenttianalyysia kohde-etuutena olevasta rahoitusvarallisuudesta. Kyseessä on kaupankäyntityyli, jolle ovat ominaisia impulsiiviset, irrationaaliset päätökset, joihin vaikuttavat pelko ja ahneus. Tällaisia treidaajia pidetään yleensä riskialttiina kauppiaina, koska heillä on taipumus matkia muiden onlinekauppiaiden toimia, vaikka ne eivät välttämättä olisikaan oikeassa. Mukana oleva treidaaja luottaa muihin kauppiaisiin enemmän kuin kaupankäynnin kohteena olevan omaisuuserän taustalla oleviin perustekijöihin. Tällaiset treidaajat ovat myös yleensä ylikorostuneita kauppiaita, jotka yleensä tekevät paljon kauppoja suhteessa niiden tuottamaan voittoon. Mutta vaikka edellä oleva kuvaus näyttää leimaavan nämä treidaajat yleisesti ottaen huolimattomiksi kauppiaiksi, he muodostavat itse asiassa suurimman osan verkossa toimivista rahoitusalan kauppiaista, ja heillä on ratkaiseva rooli rahoitusmarkkinoilla.

Heidän suuri liiketoimiensa määrä lisää markkinoiden likviditeettiä ja luo vankan virran valmiita ostajia ja myyjiä. Valuuttakaupan markkinoilla teknisiä analyytikkoja voidaan pitää melukauppiaina, sillä monet heidän kaupankäyntipäätöksistään tehdään täysin piittaamatta taustalla olevista perustekijöistä. Mukana oleva treidaus on niin yleistä, että on olemassa noise trading riski, jolla tarkoitetaan tietyn rahoitusvarallisuuden lyhyen aikavälin hintavääristymiä tai ylilyöntejä

Tunteelliset treidaajat

Jokaisella yksittäisellä kauppiaalla on aina oma mielipiteensä siitä, mihin he odottavat markkinoiden kehittyvän. Tämä näkemys ilmaistaan markkinoilla kaupankäynnin muodossa, jonka he tekevät. Markkinoiden liikkeet määräytyvät kaikkien osallistujien yhteenlasketun mielipiteen perusteella. Tätä markkinoiden yhteenlaskettua ”tunnelmaa” tai ”tuntumaa” kutsutaan sentimentiksi tai sentimenttianalyysiksi. Sentimenttikauppiaat pyrkivät siis löytämään markkinatrendejä ja osallistumaan niihin. He eivät yritä päihittää markkinoita, vaan seuraavat niiden merkkejä. Sentimenttitoimijat yhdistävät teknisten ja fundamentaalisten strategioiden eri näkökohtia markkinoiden suuntausten tunnistamiseksi ja niihin osallistumiseksi. Sentimenttikauppiaita on pääasiassa kahta tyyppiä: swing-kauppiaat ja contrarian-kauppiaat.

Swing-kauppiaat pyrkivät käymään kauppaa hetkellisillä markkinoilla ja välttämään passiivisia markkinoita, kun taas contrarian-kauppiaat pyrkivät havaitsemaan käänteitä markkinoilla tai ennakoimaan muutoksia yleisessä markkinatunnelmassa. Käytännössä sentimenttikaupankäynti edellyttää perusteellista tutkimusta ja analyysiä, jotta markkinoiden ”mielialaa” voidaan ennustaa tarkasti. Sentimenttikauppiaiden riskinä on, että tunnelma voi muuttua hetkessä, ja optimaalisten hintakohteiden määrittäminen on myös vaikeaa. Sentimenttikauppiaat menestyvät kuitenkin usein, kun he käyvät kauppaa omaisuuserillä, joita on vaikea arvostaa, kuten kryptovaluutoilla tai Forex CFD:llä.

Markkinoiden ajoitus

Markkinoiden ajoitus on kaupankäyntistrategia, jossa ostaminen tai myyminen perustuu ennakoiviin menetelmiin, kuten tekniseen analyysiin tai taloudellisiin tietoihin, joilla pyritään ennustamaan kohde-etuuden tulevaa hintakehitystä. Markkinoiden ajoittajat pyrkivät ennustamaan tietyn rahoitusvarallisuuden tulevan hintasuunnan ja ostavat ja myyvät sen mukaisesti. Tämän strategian arvostelijat ovat aina huomauttaneet, että markkinoiden ajoittaminen on mahdotonta, ja rinnastaneet markkinoiden ajoittamisen uhkapeliin tai suoranaiseen arvailuun. Lyhyen aikavälin kaupankäyntistrategiat ovat kuitenkin olleet menestyksekkäitä monille verkkokauppiaille, jotka pyrkivät ajoittamaan markkinat. Markkinoiden ajoitus soveltuu siis scalperille tai päiväkauppiaille, jotka pyrkivät tekemään lukuisia kauppoja minkä tahansa kaupankäyntijakson aikana saadakseen pieniä voittoja, jotka lopulta kasvavat. Tämän strategian suurimpana haittapuolena on aika, jonka elinkeinonharjoittajan on pysyttävä liimattuna kaavioihinsa, jotta hän ei missaa kaupankäyntimahdollisuuksia, sekä transaktiokustannukset, joita syntyy, kun hän tekee paljon kauppoja.

Fundamenttitreidaus

Fundamentaalikauppiaat uskovat, että markkinat reagoivat tiettyihin tapahtumiin ennustettavalla tavalla. Näin ollen on mahdollista tehdä tietoon perustuvia päätöksiä markkinoilla ymmärtämällä taloudellisia tapahtumia ja odotettuja reaktioita. Fundamentaalikauppiaat pyrkivät keräämään kaikki kohde-etuutena olevaan omaisuuserään liittyvät rahoitus- ja taloustiedot ja käsittelevät ne sen mukaisesti vallitsevan hinnan yhteydessä. Fundamentaalista kaupankäyntiä voidaan tarkastella sekä lyhyen että pitkän aikavälin näkökulmasta. Useimmat fundamenttikauppiaat keskittyvät kuitenkin pikemminkin pitkän aikavälin lähestymistapaan, joka muistuttaa enemmän perinteistä sijoittamista kuin verkkokauppaa. Nykyaikaisessa kaupankäynnissä, kuten valuuttamarkkinoilla, elinkeinonharjoittajat voivat silti soveltaa perustavanlaatuisia kaupankäyntistrategioita, kuten kaupankäyntiä talousuutisia koskevilla tiedotteilla. Koska fundamenttikaupankäynti painottuu logiikkaan ja tosiasioihin, se vetoaa moniin sijoittajiin ja verkkokauppiaisiin, mutta kuka voi sanoa, etteivätkö rahoitusmarkkinat olisi epäloogisia ja uhmaisi kovaa dataa odotettua useammin?

Lopuksi

Rahoitusmarkkinoilla ovat loputtomasti mahdollisuuksia. On tärkeää ymmärtää erityyppiset kaupankäyntistrategiat ja soveltaa sellaista, joka sopii persoonallisuustyypillesi, riskinottohalukkuudellesi ja auttaa sinua saavuttamaan kaupankäyntitavoitteesi.

Testaa kaupankäyntistrategioita ilmaisella demotilillä
tai ota ne käyttöön oikealla kaupankäyntitilillä!